2022. június 17., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 17 - PÉNTEK - 5 Mózes 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 2 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten nem a helyben topogás Istene, hanem a haladásé. Isten azt mondta az izraelitáknak, hogy eleget kerülgették már azt a helyet, ideje tovább indulni. Lehet, hogy nekünk is vannak ilyen hegyeink, amelyeket kerülgetünk és nem haladunk előre. Isten bennünket is felszólít, hogy hagyjunk fel a megrögzött szokásainkkal és lépjünk előre. Ha figyelmesen olvassuk a Bibliát, vannak olyan helyek ahová Isten már nem megy vissza, hanem új perspektívákat nyit.        

2.    Isten nem feledkezik meg áldásairól. Isten áldást és oltalmat ígért Ézsau és Lót leszármazottaiaknak, akik rokon népek voltak Izraellel. Talán mi emberek úgy gondolkodunk régen megtett ígéreteinkről, hogy már elavultak és nem kötnek bennünket. Isten több száz évvel korábban tett ígéretet ezeknek a nemzeteknek és most emlékezteti rá Izraelt és arra kéri, hogy tartsák tiszteletben ezeket a népeket és országukból semmit sem vegyenek el. Ezek a népek folyamatosan kapták Isten áldását, hiszen Isten népeket űzött ki elölük és országot kaptak amikor Izrael még mint egy vándorló nép élte életét.    

3.    Isten, aki mindenről gondoskodik, a legnehezebb körülmények között is. Ez a fejezet bátorkodik kimondani azt, hogy Izrael népe semmiben sem szűkölködött a 40 éves vándorlás alatt. Egy termőföldekkel rendelkező országban talán ezt könnyebb megvalósítani, de Izrael népe a sivatagban élt ez alatt az idő alatt. Valaki azt mondta, hogy a sanyarú időben tapasztaljuk meg igazából Isten gondoskodását.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki irányt mutat (megmutatta a zsidóknak a sivatagban, hogy merre menjenek, hol állomásozzanak és mennyi ideig tartózkodjanak egy helyen); aki tiszteletben tartja a rokoni kapcsolatokat; aki előre felkészítette Izraelt a pusztai vándorlásra és gondoskodott róla, hogy amire szükségük lesz, az meglegyen.             

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 21. fejezet

21. fejezet – Az otthon missziós kiképző központ (2. rész)

Az otthon messze terjedő befolyása

A rendezett keresztény család hathatós bizonyíték a keresztény vallás valósága mellett. Olyan érv ez, amit a hitetlenek sem tudnak megcáfolni. Mindenki láthatja, hogy egy olyan befolyás fejti ki a munkáját a családban, amely hatással van a gyermekekre is, és hogy az Ábrahám Istene van velük. Ha a hitvalló keresztények otthonában jó vallásos légkör honol, hatalmas befolyást gyakorolhatnak, és valóban a „világ világosságá”-vá válhatnak. (Patriarchs and Prophets, 144.)

Az otthon misszióterülete túlnő saját határain. A keresztény otthonnak példamutatással kell szemléltetnie az igaz és tökéletes életelveket. Ez a példa hatalom lesz a jóra a világban. Az igaz család sokkal nagyobb befolyást gyakorol az emberek szívére és életére, mint bármilyen szentbeszéd. Ha a fiatalok ilyen otthonból lépnek ki az életbe, továbbadják azt a leckét, amit ők is elsajátítottak. Nemesebb életelveket ismertetnek meg más családokkal, és felemelő befolyást árasztanak a lakóhelyükön. (The Ministry of Healing, 352.)

A kereszténység erejének leghatalmasabb bizonyítéka, amit a világ elé tárhatunk: a rendezett és helyesen irányított család. Ez mindennél jobb ajánlólevele az igazságnak, hiszen ez élő tanúságtétel amellett, hogy a kereszténység gyakorlati hatással van a szívre. (Testimonies, IV, 304.)  

Isten úgy gondolta el, hogy a földi családok a mennyei család előképei legyenek. A keresztény otthonok, ha Isten terve szerint alapítjuk meg és irányítjuk őket, az Úr leghatékonyabb eszközei lesznek a keresztény jellem alakítására és műve előbbre vitelére. (Testimonies, VI, 430.)

Bármily szűknek látszik is befolyási körünk, bármily csekélynek a képességünk, bármily szórványosaknak az alkalmaink, bármily korlátozottnak a tudásunk, a saját otthonunk kínálta lehetőségek hűséges felhasználásával csodálatos dolgokat vihetünk véghez. Ha szívünket és otthonunkat kitárjuk a mennyei életelvek befogadására, éltető erő közvetítői leszünk. Otthonunkból gyógyító erő árad, élővé, széppé és termővé alakítva azt, ahol most nem látunk egyebet, csak pusztaságot és terméketlenséget. (The Ministry of Healing, 355.)   

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1371/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 20-21. fejezeteihez (június 12-18.).

Van egy mondás, mely szerint a csúcson mindenki magányos, és sajnálatosan igaz, hogy sok sikeres ember nagyon el van szigetelve. A szegények nem aggódnak azon, hogy valaki csak a pénzük vagy a befolyásuk miatt szereti őket. A munkásosztálybelieknek olyan társaik vannak, akikkel ugyanazokon a tapasztalatokon osztoznak, és megértik egymás gondjait. Kevesen mondanak viszont igazat a gazdag embereknek, attól való félelmükben, hogy elvesztik a szimpátiájukat. Minél magasabb pozícióban van valaki, annál elszigeltebbé válhat azoktól az emberektől, akik hajlandóak a valósággal szembesíteni. Az emberek úgy gondolják, butaság lenne megmondani az igazat azoknak, akiknek hatalmuk vagy befolyásuk van.

A királyok régen udvari bolondokat tartottak e célból. Az udvari bolond gyakran megtalálta a módját, hogy elmondja a királynak ezeket a kemény igazságokat, amelyeket a tanácsadók túlságosan is féltek volna elmondani.

Arra invitállak, hogy légy Krisztusért udvari bolond. Arra invitállak, hogy tanuld meg, hogyan oszd meg az evangéliumot olyasvalakivel, aki el van szigetelve azoktól, akik nyíltan szólnának hozzájuk a vagyonuk vagy a befolyásos pozíciójuk miatt.

„A társadalom magas rangban álló személyei között sok sebzett szívű és életunt ember van. … Sokan fogadnák el a segítséget, ha az Úr munkásai személyesen közelednének hozzájuk, éspedig kedvesen, azzal a gyengéd szívvel, amit Krisztus szeretete formált át ilyenné.” Krisztus példázatai 231. o., Keresztény szolgálat 204. o.

Enyhíthetsz azoknak a magányán, akiket a siker elszigeteltté tett, ha tudatod velük, hogy szerető mennyei Atyjuk van, és igaz barátjuk Krisztusban.

Karen D. Lifshay

Kommunikációs asszisztens, Hermiston HNA Egyház, Oregon, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: