2022. június 7., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 7 - KEDD - 4 Mózes 28

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 28 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2028&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2028&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    ISTEN FOLYAMATOSAN EMLÉKEZTET. Mózes 4.könyvének újabb három fejezete arról szól, hogy az új generációt meg kellett tanítani „a kalendáriumra”, mely az Ígéret földjére történő belépés után életüket kormányozza. Az idősebb generációnak gondoskodnia kellett arról, hogy akik utánuk jönnek, értsék a hagyományaikat.  Meg kellett tanítani őket a rendszeres és az évenként megrendezendő ünnepekre. Az idő az Úré, de bizonyos napok elkülönítése emlékezésre, hogy mit is tett az Úr értünk, ajándék számunkra, az Úr áldásaira való emlékezésként. Az Úr szeretné, ha népe örülne a sok áldásnak, melyet Tőle kap, örülne az Úr jóságának és ezt Isten rendelkezése szerinti ünneplésével fejezné ki.  

2.    Isten naponta fogadta a hálaadást. Akár többször is. A zsidók naponta legalább kétszer mutattak be hálával kapcsolatos áldozatot, a reggeli és az estéli áldozat képében. Hálával kezdték és hálával fejezték a napot. Reggel hálát adtak az új napért, mert nem magától érthető, hogy egy újabb napra ébredünk; és este, amikor megköszönték a nap védelmét és Isten oltalmára bízták életüket az éjszakára.      

3.    Isten a hét hetedik napján megkülönböztetett hálaadást várt. Isten dupla hálaadást rendelt el, Ő pedig százszorosan megáldotta népét a szombatban.

4.    Isten még két kiemelkedő lehetőséget biztosította a hálára és az ünneplésre emlékeztet. A Páska, a kovásztalan kenyerek ünnepe emlékünnep és előkép volt egyszerre. Emlékeztetett a rabszolgaságból való szabadulásra és előre mutatott a bűn szolgaságából való szabadulásra, mely Krisztus kereszthalála által megy végbe. Pünkösd aratási hálaadó ünnep vagy az első zsenge ünnepe volt és a mózesi törvény emléknapja is lett, amikor arra emlékeztek, hogy Isten szövetségre lépett népével, Mózes törvényt hirdetett. Isten hatalmas bölcsessége megnyilvánulásának lehetünk tanúi. A Páska és Pünkösd összefonódása megjelenik a Megváltó sorsában is, mély előremutató szimbólumok rejtőznek a két ünnep mögött.: a farizeusok meg akarnak szabadulni Jézustól és meg is feszítik Őt a Páska ünnepének megtartása előtt. A Páskát már „nyugodtan” ünnepelhetik. Teljesen más előjelű az emberiség megnyugvása: Pünkösd napján kitöltetik az apostolokra a Jézus által megígért Szent Lélek. Isten miközben az Újszövetség népének sorsát is előre látja, miközben mély igazságokkal szembesít bennünket, minket is folyamatosan emlékeztet Önnön dicsőségére és az irántunk érzett szeretetére.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki amit áldozatként kér, azt az embereknek javára fordítja; aki ép áldozatot kér, mert ő is épet adott, a bűntelen tökéletes Fiát.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 18. fejezet

18. fejezet – A tábori összejövetel segítség a keresztény szolgálatban (3. rész)

A tábori alkalmak különleges vonása az idők végéhez közeledve

A menny megmutatta nekem, hogy a tábori alkalmaink iránti érdeklődésnek emelkednie, az összejövetelek sikerességének növekednie kell. Láttam, hogy amint egyre közelebb kerülünk a véghez, kevesebb lesz a prédikálás és több a Biblia-tanulmányozás. Mind az egész Földön kis csoportok lesznek, Bibliájukkal a kezükben, külön-külön kötetlen, beszélgetésszerű tanulmányt folytatva a Szentírás egy-egy részéről. (Testimonies, VI, 87.)

A távolmaradás komoly veszteség

Tábori összejöveteleinket nagy költségek árán szervezzük és tartjuk meg. Isten lelkészei, akik népszerűtlen igazságot védelmeznek, erejüket megfeszítve munkálkodnak ezeken a hatalmas összejöveteleken, a könyörületesség üzenetét hordozva a megfeszített Megváltóról a szegény elbukott bűnösöknek. Ezeknek az üzeneteknek az elhanyagolása vagy azok közönyös kezelése annyit jelent, hogy nem sokba vesszük a Mindenható könyörületét, intő és esedező szavát. Az, hogy távol maradtatok ezekről az összejövetelekről, rendkívül káros lelki jólétetekre nézve. Nem tettetek szert arra az erőre, amit elnyerhettetek volna, ha hallgatjátok az Ige prédikálását és elvegyültök az igazság hívői között. (Testimonies, IV, 115.)  

Nem csekély dolog az, ha egy család Krisztus képviselőjeként foglal állást, ha egy hitetlenekből álló lakóhelyen megtartják Isten törvényét. Az Úr elvárja tőlünk, hogy élő levelek legyünk, amit ismer és olvas minden ember. Ez az állásfoglalás félelmetes felelősségekkel jár. Ha a világosságban akarsz élni, oda kell jönnöd, ahol a világosság ragyog. K. testvérnek ünnepélyes kötelezettségének kell éreznie, hogy bármilyen áldozatot is igényel ez, családjával elmenjen legalább az évenkénti összejövetelekre azok társaságában, akik szeretik az igazságot. Ez megerősítené és felkészítené őket a próbára és a kötelességek teljesítésére. Nem válik hasznukra, hogy veszni hagyják annak kiváltságát, hogy a hasonló hitűek társaságát élvezhetik; az igazság ugyanis ily módon elveszti fontosságát a lelkükben, szívüket nem világosítja meg és nem eleveníti meg annak megszentelő befolyása, és elvesztik lelkiségüket. Nem nyernek erőt az eleven igehirdetői beszédből. Világi gondolatok és világi vállalkozásaik foglalkoztatják egyre elméjüket, így nem jut hely a lelki kérdések számára. (Testimonies, IV, 106.)  

Akinek csak lehetséges, mind jöjjön el ezekre az évenkénti összejövetelekre. Mindenkinek éreznie kell, hogy Isten ezt várja el tőlük. Ha nem élnek ezekkel az előjogokkal, amelyeket az Úr biztosított számukra, hogy mindnyájan erősek legyenek őbenne és az ő kegyelmének erejében, úgy egyre gyengébbek lesznek, és mindig kisebb lesz bennük a vágy, hogy mindent Istennek szenteljenek. 

Testvéreim és testvérnőim, jöjjetek el ezekre az évenkénti szent egybegyülekezésekre, hogy megtaláljátok Jézust. Ő fel fog jönni erre az ünnepre. Jelen lesz, és elvégzi érettetek azt, amire a leginkább szükségetek van. Nem értékelhetitek többre gazdaságaitokat, mint a lélek valóban magasrendű érdekeit. Minden kincs, amivel bírtok, ha mégoly értékes is, nem lenne elég, hogy megvásároljátok rajta a békességet és a reményt, ami akkor is határtalan nyereség lenne, ha mindeneteket oda kéne adnotok érte, ráadásként pedig az életen át tartó fáradozást és szenvedést. Az örök dolgok felőli határozott és világos tudás, azzal a szívvel párosulva, amelyik örömest átad mindent Krisztusnak: ez az a két áldás, amely nagyobb értékkel bír, mint e világ minden gazdagsága, gyönyöre és dicsősége. (Testimonies, II, 575–576.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1320/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 18-19. fejezeteihez (június 5-11.).

A tábori összejövetelek eredeti célja nem csak az volt, hogy lelki támogatást nyújtsanak és tanítsanak arról, hogy hogyan legyünk eredményesebbek a személyes evangelizációban és a lelkek megnyerésében, hanem valódi evangelizációs szolgálatot szervezzünk a városokban vagy külvárosokban a tábori összejövetelek helyszínének közelében. Többször lehetőségem nyílt, hogy előadótermekben és sátrakban prédikáljak és szemináriumokat tartsak több tábori összejövetelen világszerte. Bár az együtt töltött idő értékes és inspiráló volt, sosem láttam olyan tábori összejövetelt, ahol megszervezték volna, hogy a résztvevők szóróanyagokat osszanak szét a környéken és meghívják az embereket a tábor területén lévő összejövetelre. (Bár láttam már fiatalokat, akiket beszerveztek közösségi szolgálati projektekbe.)

Ugye csodálatos lenne, ha a tábori összejöveteleink nemcsak a meglévő tagjainkra terjednének ki, mert amilyen fontos a testvériség megtapasztalása és az inspiráló előadók a lelki növekedéshez, ugyanolyan fontos, hogy kinyúljunk a környező közösségekhez. A szomszédaink bizonyára kíváncsiak, miért gyűlik össze több száz autó és lakókocsi nyaranta a táborhelyeinken és a főiskoláink területén. Szerintem a szomszédok elérése egy olyan dolog, amit érdemes újra felfedezni!

Remélem, TE is részt veszel egy tábori összejövetelen ezen a nyáron. Egész biztos, hogy feltölt energiával a szolgálatra, és inspirál majd arra, hogy hű maradj Jézushoz ezekben a zűrzavaros időkben.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: