2022. június 1., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 1 - SZERDA - 4 Mózes 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Istennek hatalmától megrettennek a nemzetek. Bármilyen gyarló volt Izrael népe, Isten hatalma nyilvánult meg bennük a puszta jelenlétükből is. Isten megáldotta népét, megszaporította, megerősítette, csodákat tett érte, és mindez a pogány népek tudomására jutott.   

2.    Isten prófétája felkérést kap, hogy átkozza meg Isten népét.  Móáb királya biztosan nem tudta, hogy Bálám prófétának ugyanaz az Istene, mint annak a népnek, amelytől fél és amelyet Isten segítségével akar megátkozni. Nem számolt azzal, hogy Isten nem fogja megátkozni saját népét.

3.    Isten minden eszközt felhasznál ingadozó prófétájának figyelmeztetésére. Isten többször beszél vele személyesen és figyelmezteti, sőt még a szamara is megszólal (ami nem mindennapi dolog); elébe áll Isten angyala, hogy megakadályozza őt a rossz úton, de mivel látja, hogy Bálám lelkében vágyik arra, hogy elmenjen, végül megengedi neki.   

4.    Isten felhasználja hűtlen prófétáját, hogy megdicsőítse Őt. Bár a próféta rossz úton járt, mégis bemutatta Istent a pogány királyoknak és azok népének. Ennek a negatív történetnek mégis az lett az eredménye, hogy sok ezer ember megismerhette Isten hatalmát és népe iránti szeretetét.       

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki úgy is védeni tudja a népét, hogy az ellenségben félelmet kelt; akinek prófétái nem mindig állnak a helyzet magaslatán; aki egyértelmű utasítást ad prófétájának; aki néha enged szolgái rossz vágyainak; aki rá akarja ébreszteni gyermekeit, hogy nem jó úton járnak.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 17. fejezet

17. fejezet – Keresztény segítő munka (4. rész)

Amit emlékezetben kell tartani

Valamennyi társas kapcsolatunknál emlékezetben kell tartani, hogy mások tapasztalataiban léteznek olyan fejezetek, amelyek be vannak pecsételve a halandó tekintete számára. Az emlékezet lapjain egyes szomorú történeteket szent és sérthetetlen módon őriznek a kíváncsi tekintetek elől. Hosszú, nehéz harcokat, megpróbáló körülményekkel jegyeztek fel, talán nehézségekkel a családi életben, amik napról napra gyengítik a bátorságot, a hitet és a bizalmat. Azok, akik az élet küzdelmeit vívják, minden valószínűség szerint megerősödnének és bátorságot vennének ama kicsiny figyelmességek által, amelyek semmi másba nem kerülnek, mint némi szeretetteljes erőfeszítésbe. Az ilyen embereknek egy igazi barát erős, segítőkész keze többet ér az aranynál és az ezüstnél. A kedves szavak ugyanolyan kedves vendégek, mint az angyalok mosolya.

Sokan küzdenek a szegénységgel, és arra kényszerülnek, hogy keményen dolgozzanak csekély fizetségért, s akik csak a puszta megélhetésüket tudják biztosítani. A vesződség, nélkülözés és reménytelenség, hogy a dolgok netán jobbra fordulhatnak, teszi terhüket még súlyosabbá. Ha pedig mindehhez még fájdalom és betegség is járul, a teher jóformán elviselhetetlen. Gondterheltek és lesújtottak, és nem tudják, kihez forduljanak vigaszért. Érezzetek velük együtt próbáikban, szívfájdalmaikban és csalódásaikban. Ez megnyitja az utat előttetek, hogy segíthessetek nekik. Beszéljetek nekik Isten ígéreteiről, imádkozzatok velük és értük, keltsetek bennük reményt. (The Ministry of Healing, 158.)

Sokak számára az élet fájdalmas küzdelem; érzik fogyatékosságaikat, nyomorultak és hitetlenek. Úgy vélik, nincs miért hálásnak lenniük. A kedves szavak, az együtt érző tekintet, az elismerés kifejezése sok küzdő és magányos embernek olyan lenne, mint egy pohár hűs víz a szomjazó léleknek. Egy szíves cselekedet olyan terheket emelne le az elfáradt vállakról, amelyek nagy súllyal nehezednek rájuk. Az önzetlen kedvesség minden egyes szavában és tettében Krisztus szeretete nyer kifejezést az elveszett emberiség iránt. (Thoughts From the Mount of Blessing, 40.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1275/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 17. fejezetéhez (május 29 – június 4.).

Ezekben az utolsó napokban csúcsot ér el a büszkeség és az önzés, ezért még mindig fontos mások szolgálata, éppúgy, ahogy Jézus tette. Manapság sokan vágynak közelebbi kapcsolatra Jézussal, és néhányan úgy érzik, hogy ha azokon a helyeken járhatnának, ahol Krisztus megfordult a földön, az sokat számítana, és nagy hatással lenne az életükre. De a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: Ha meglátogatjuk Názáretet vagy Betániát, rögtön közelebbi kapcsolatba kerülünk Jézussal? A válasz: nem.

Manapság Jézus azt akarja, hogy úgy éljünk, mint Ő, nem úgy, hogy elmegyünk azokra a helyekre, ahol ő járt, hanem úgy, hogy azokat a dolgokat tesszük, amiket Ő tett: gyógyítjuk a betegeket, meglátogatjuk a szegényeket, törődünk az idősekkel és gondoskodunk a szükséget szenvedőkről. Jézus cselekedetei, amelyet Ő vezet és irányít, lehetővé teszik számunkra, hogy egyre jobban érezzük a jelenlétét.

A módszer, amelyet „egyedül Krisztus módszerének” hívunk, ajtókat fog kinyitni nekünk, olyan helyekre, amelyek korábban elérhetetlenek voltak. Jézus mindenkit el akar érni, akinek segítségre van szüksége: akiket még nem értek el és a hátrányos helyzetűeket, azért, hogy ők is megtapasztalhassák Urunk, Megváltónknak a szeretetét.

Minden jó cselekedetnek, minden kedves tettnek, minden szeretetteli, igazsággal és könyörületességgel teli érintésnek Jézustól kell erednie. Ő meg fogja áldani a népét, ha az Ő művét építik, és így felemelhető lesz, mint Világosság ebben a sötét világban.

Miriga Michael

Uganda, jelenleg a Hartland Főiskolán tanul,

Virginia, USA.

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: