2022. június 6., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 6 - HÉTFŐ - 4 Mózes 27

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 27 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2027&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2027&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten igazságos, meghallgatja az őszinte kéréseket. Új problémák adódása lehetőséget ad Isten bölcsességének keresésére: a Manassé nemzetségéból származó öt lány kérte örökségét és meg is kapták. Kérésükkel részt vállaltak a leányági örökösödési jog törvényének megszületésében így példát mutatva és segítséget nyújtva más családok számára, akik hasonló helyzetben voltak. Isten látva a leányok bátorságát és hitét megválaszolta a lányok kéréseit.  

2.    Isten beleenged a hitpróbákba, de át is segít. Mózes messziről láthatta az Ígéret földjét, de nem léphetett be. Mózesnek Isten visszaidézi a kádesi történéseket. Egy egész generáció meghalt úgy, hogy nem láthatta meg az Ígéret földjét. 10 kém 40 napig láthatta e földet, de hitetlenségük miatt meghaltak. Mózes látta e földet, de nem léphetett be. Generációjából csak Józsué és Káleb tehette meg ezt, és csak ők és az új generáció formálhattak jogot az örökségre. Bár Mózesnek ez hatalmas próba volt, de Isten körülvette őt szeretetével és átsegítette ezen.      

3.    Isten gondoskodik ütemtervének folytatásáról. Mózes Jézus előképeként mindig népét tartotta szem előtt, soha nem önmagára nézett. Minden aggodalma Izraelre irányult: ki viselné úgy a szívén ennek a népnek a sorsát, mint ő? Mózes kézrátétellel a legnagyobb felelősséget ruházta át, Józsuét ünnepélyesen Izrael vezetőjévé avatták. Józsué bölcs, rátermett, hittel teljes férfiú volt, az ő személyisége is Jézus jellemvonásait mutatta.   Nevének jelentése: Isten szabadítás, segítség, üdvösség, nagylelkűség, az Úr megment, megszabadít.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki szemében a férfiak és nők egyenlő értékűek; aki megoldja az időközben felmerült problémákat; akinek a karjaiban csukja le a szemét a halálba legkedvesebb barátja és szolgája Mózes; aki gondoskodik a méltó utódról, aki bölcsességet és bátorságot ad azoknak, akiket vezetésre kiválaszt és elhív.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 18. fejezet

18. fejezet – A tábori összejövetel segítség a keresztény szolgálatban (2. rész)

A missziós módszerek gyakorlati bemutatása

Ha bekapcsolódnak a tábori összejövetelek munkájába, mindnyájan megtanulhatják, hogyan fáradozhatnak sikeresen abban a gyülekezetben, amelyikhez tartoznak. (Testimonies, VI, 49.)

Egyik-másik tábori összejövetelünkön munkások erős csapatai szerveződtek meg, hogy elinduljanak a városokba és azok környékére, terjesszék kiadványainkat és embereket hívjanak meg az alkalmakra. Ilyképpen százakat nyertek meg, hogy a táborozás második felének alkalmaira rendszeresen eljárjanak olyanok, akiknek egyébként aligha jutott volna ez az eszébe. (Testimonies, VI, 36.)

Nem pusztán azért mehetünk el a tábori alkalmakra, hogy kapjunk, hanem azért is, hogy adjunk. Mindenki, aki részesült Krisztus megbocsátó szeretetéből, mindenki, akit megvilágosított Isten Lelke és megtért az igazsághoz, érezni fogja, hogy valamennyi lélekkel szemben, akivel kapcsolatba kerül, tartozása van. Az Úr az alázatos szívűeket használni fogja azoknak a lelkeknek a megszólítására, akiket a felszentelt lelkészek nem tudnak elérni. Ezek indíttatást nyernek olyan szavak szólására, amelyek Krisztus megmentő kegyelmét nyilatkoztatják ki. (Testimonies, VI, 43.)

Amikor követjük az Úr elgondolásából származó terveket, „Istennek munkatársai” vagyunk. Bármi is a tisztünk – legyünk bár területi elnökök, lelkészek, tanítók, főiskolai hallgatók vagy laikus tagok –, számon fog kérni bennünket az Úr, hogy vajon kihasználunk-e minden lehetséges alkalmat azok felvilágosítására, akik nincsenek a jelenvaló igazság birtokában. Az egyik legfontosabb eszköz pedig, amit a részünkre kirendelt, az a nyomtatott irodalom. Iskoláinkban és egészségügyi intézményeinkben, anyagyülekezeteinkben és kiváltképpen évenkénti tábori összejöveteleinken meg kell tanulnunk, hogyan élhetünk bölcsen ezzel az értékes eszközzel. Kiválasztott munkásoknak kell állhatatos szorgalommal tanítaniuk népünket arra, hogyan közelítsék meg a hitetleneket kedves, megnyerő módon, hogyan adják kezükbe azt az irodalmat, amely az erre az időre szóló igazságot tisztán és hatalommal szólaltatja meg. (Testimonies, IX, 86–87.)

A tábori alkalmainkon a szolgálatot nem emberi elgondolások szerint, hanem Krisztus munkálkodása alapján kell irányítani. A gyülekezeti tagokat rá kell bírni a munkavégzésre. (Testimonies, IX, 120.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1320/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 18-19. fejezeteihez (június 5-11.).

A tábori összejövetelek eredeti célja nem csak az volt, hogy lelki támogatást nyújtsanak és tanítsanak arról, hogy hogyan legyünk eredményesebbek a személyes evangelizációban és a lelkek megnyerésében, hanem valódi evangelizációs szolgálatot szervezzünk a városokban vagy külvárosokban a tábori összejövetelek helyszínének közelében. Többször lehetőségem nyílt, hogy előadótermekben és sátrakban prédikáljak és szemináriumokat tartsak több tábori összejövetelen világszerte. Bár az együtt töltött idő értékes és inspiráló volt, sosem láttam olyan tábori összejövetelt, ahol megszervezték volna, hogy a résztvevők szóróanyagokat osszanak szét a környéken és meghívják az embereket a tábor területén lévő összejövetelre. (Bár láttam már fiatalokat, akiket beszerveztek közösségi szolgálati projektekbe.)

Ugye csodálatos lenne, ha a tábori összejöveteleink nemcsak a meglévő tagjainkra terjednének ki, mert amilyen fontos a testvériség megtapasztalása és az inspiráló előadók a lelki növekedéshez, ugyanolyan fontos, hogy kinyúljunk a környező közösségekhez. A szomszédaink bizonyára kíváncsiak, miért gyűlik össze több száz autó és lakókocsi nyaranta a táborhelyeinken és a főiskoláink területén. Szerintem a szomszédok elérése egy olyan dolog, amit érdemes újra felfedezni!

Remélem, TE is részt veszel egy tábori összejövetelen ezen a nyáron. Egész biztos, hogy feltölt energiával a szolgálatra, és inspirál majd arra, hogy hű maradj Jézushoz ezekben a zűrzavaros időkben.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: