2022. június 2., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 2 - CSÜTÖRTÖK - 4 Mózes 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten, aki a rosszból jót hoz ki. Isten nem zárta be eltévelyedett prófétája, Bálám száját.  Hagyta, hogy megszólaljon, de az átkot áldássá változtatta.   

2.    Isten megvédi választott népét, Izraelt.  Az Úr nem változtat tervén, azon, amit Izraelről elgondolt. Ütemterve halad előre, és egy próféta eltévelyedése nem sodorja veszélybe szeretett népét.

3.    Isten felnyitja prófétája szemét, megláttatja vele, hogy Izrael megkülönböztetett nép. Az Úr Lelke csodálatosan szól Bálám szájából. A szeretett népnek csodálatos jövőt jósol. A szeretett nép más, mint a környező vad népek, Izrael népe különbözik, elkülönül tőlük.   

4.    Isten segít Bálám jellemének formálódásban. Bálám nagy hibát követett el, de vágya az Úr iránt kifejezésre jutott. Habár kezdetben cselekedete nem emlékeztetett igaz ember cselekedetére, mégis kifejezte, hogy ő igaz emberként akar meghalni.       

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki igét ad prófétája szájába; aki nem rontja meg és nem kárhoztatja népét; aki találkozik és szóba áll szolgájával; aki nem hazudik; aki teljesíti ígéreteit; aki áldást parancsol; akit nem befolyásol semmilyen körülmény akarata véghezvitelében, aki szereti Bálámot, aki olyan csökönyös, mint a szamara 

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 17. fejezet

17. fejezet – Keresztény segítő munka (5. rész)

Nyújtsatok segítő kezet!

A bűn minden veszedelem legnagyobbika. A mi dolgunk, hogy megszánjuk a bűnöst és segítsünk rajta. Nem lehet azonban mindenkit egyazon módon elérni. Sokan elrejtik lelki éhségüket. Rajtuk gyengéd szavakkal és kedves figyelmességgel lehet segíteni. Mások nincsenek is tudatában hallatlan ínségüknek. Nem fogják fel, milyen nyomorúságos állapotban van lelkük. Egész tömegek süllyedtek olyan mélyre a bűnben, hogy elvesztették az örök valóságok felőli tudatot. Az Úr képmása teljesen megfakult bennük, és jóformán semmit sem tudnak arról, hogy lelkük van, amely megnyerheti vagy elvesztheti az üdvöt. Nem hisznek Istenben, emberben nem bíznak. Sokan csak az önzetlen jóindulat tetteivel közelíthetők meg. Először testi szükségleteiket kell kielégíteni. Enni kell adni nekik, biztosítani kell a tisztálkodást és a rendes ruházatot. Ha látják az önzetlen szeretet tanújelét, könnyebb lesz nekik hinni Krisztus szeretetében.

Sok tévelygő érzi szégyenteljes helyzetét és oktalanságát. Addig-addig szemlélik hibáikat és tévelygéseiket, mígnem teljes kétségbeesés lesz rajtuk úrrá. Ezek azok a lelkek, akiket nem szabad elhanyagolnunk. Amikor az ember az árral szemben úszik, az áramlás teljes erővel visszafelé sodorja. Nyújtsuk nekik segítséget, miként idősebb testvérünk karja is nyúlt egykor a süllyedő Péter után. Szóljunk hozzájuk reményteljes szavakkal, amelyek megteremtik bennük a bizalmat és felébresztik a szeretetet. (Christ’s Object Lessons, 387

A bűn életében elfáradt lélek számára, aki ugyanakkor nem tudja, hol találhat megnyugvást, mutassátok be az együtt érző Megváltót. Fogjátok meg kezüket, emeljétek fel őket, szóljatok hozzájuk bátorító és reményteljes szavakkal. Segítsetek nekik megragadni az Üdvözítő kezét. (The Ministry of Healing, 168.)

A vendégszeretet keresztény kötelesség

A mi munkánk ezen a világon, hogy mások javára és áldására vendégszerető módon éljünk; az pedig gyakran megesik, hogy csak némi kényelmetlenség árán tudjuk vendégül látni azokat, akiknek valóban szükségük van a gondoskodásunkra, illetve a társaságunk és az otthonunk nyújtotta jótéteményre. Némelyek kerülik ezeket a szükséges tehervállalásokat. Valakinek azonban magára kell vennie ezeket; mivel pedig a testvérek általában nem kedvelői a vendégszeretetnek, és nem osztoznak egyenlőképpen e keresztény kötelességekben, csak keveseken nyugszik minden teher – azokon, akik szíve szolgálatkész, és akik örömest teszik magukévá a segítségre szorulók ügyét. (Testimonies, II, 645.) {ChS 191.1}  

„A vendégszeretetről el ne felejtkezzetek, mert ez által némelyek tudtukon kívül angyalokat vendégeltek meg.” E szavak az idő múlásával mit sem veszítettek erejükből. Mennyei Atyánk most is egyre elhelyez az ő gyermekei útjában olyan alkalmakat, amelyek rejtett áldások; azok pedig, akik élnek ezekkel az alkalmakkal, nagy örömet találnak. (Prophets and Kings, 132.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1275/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 17. fejezetéhez (május 29 – június 4.).

Ezekben az utolsó napokban csúcsot ér el a büszkeség és az önzés, ezért még mindig fontos mások szolgálata, éppúgy, ahogy Jézus tette. Manapság sokan vágynak közelebbi kapcsolatra Jézussal, és néhányan úgy érzik, hogy ha azokon a helyeken járhatnának, ahol Krisztus megfordult a földön, az sokat számítana, és nagy hatással lenne az életükre. De a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: Ha meglátogatjuk Názáretet vagy Betániát, rögtön közelebbi kapcsolatba kerülünk Jézussal? A válasz: nem.

Manapság Jézus azt akarja, hogy úgy éljünk, mint Ő, nem úgy, hogy elmegyünk azokra a helyekre, ahol ő járt, hanem úgy, hogy azokat a dolgokat tesszük, amiket Ő tett: gyógyítjuk a betegeket, meglátogatjuk a szegényeket, törődünk az idősekkel és gondoskodunk a szükséget szenvedőkről. Jézus cselekedetei, amelyet Ő vezet és irányít, lehetővé teszik számunkra, hogy egyre jobban érezzük a jelenlétét.

A módszer, amelyet „egyedül Krisztus módszerének” hívunk, ajtókat fog kinyitni nekünk, olyan helyekre, amelyek korábban elérhetetlenek voltak. Jézus mindenkit el akar érni, akinek segítségre van szüksége: akiket még nem értek el és a hátrányos helyzetűeket, azért, hogy ők is megtapasztalhassák Urunk, Megváltónknak a szeretetét.

Minden jó cselekedetnek, minden kedves tettnek, minden szeretetteli, igazsággal és könyörületességgel teli érintésnek Jézustól kell erednie. Ő meg fogja áldani a népét, ha az Ő művét építik, és így felemelhető lesz, mint Világosság ebben a sötét világban.

Miriga Michael

Uganda, jelenleg a Hartland Főiskolán tanul,

Virginia, USA.

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: