2022. június 27., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 27 - HÉTFŐ - 5 Mózes 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Mózesen keresztül meg akarja értetni  népével a bálványimádás veszélyeit. Kánaánban mindenfelé megtalálhatók voltak a Baal-Asera-kultusz szent helyei, többnyire szabad téren álló áldozóhalmok, a hozzájuk tartozó oltárokkal, szent oszlopokkal és bálványfákkal. Fennállt a kísértés arra, hogy ezeket a kultuszi helyeket Izráel minden további nélkül átveszi. A bálványimádás veszélyes, mert Isten háttérbe kerül, a népet pedig erkölcsileg és lelkileg teljesen lezülleszti, egészen addig, míg gyermekeket is feláldozzák és az Isten által felépített erkölcsi normákat elhalványítják, melyek következtében a család, a házasság és az ember egészsége is végzetes károkat szenved.       

2.    Isten kijelöli az istentisztelet helyét. Istennek célja volt azzal, hogy csak egy helyen engedélyezte az istentisztelet gyakorlatát. A sok istentiszteleti hellyel fennállt annak a veszélye, hogy a tiszta vallást és gyakorlatot nem lehet megvédeni. A központosított vallás gátat szabott a hitehagyásnak és a hamis vallások gyakorlatának. Isten népének először meg kellett erősödni ahhoz, hogy ezekkel a kihívásokkal szembe tudjon nézni, ezért Isten csak az Újszövetség idején látta elérkezettnek az időt ahhoz, hogy különböző helyeken lehessen istentiszteletet gyakorolni.    

3.    Isten felkészíti népét a letelepedett életmódra. Amíg a sivatagban éltek, bárhol tarthattak istentiszteletet, ahol épp állomásoztak. Amikor közel volt mindenkihez a szenthely, állataikat ott vághatták le, mint áldozatot, de amikor egy egész országban szétszéledve éltek, a fogyasztásra szánt állatokat otthon is levághatták, csak az áldozatokat, az Istennek felajánlott ajándékot és a tizedet kellett elvinni a központi istentiszteleti helyre.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki azt kérte, hogy a bálványokat és azok imádati helyszíneit saját biztonságuk érdekében semmisítsék meg

b.    aki saját maga jelöli ki az istentisztelet helyét

c.    aki azt akarja, hogy úgy cselekedjenek, ahogy Ő akarja, és nem a saját elképzeléseik szerint

d.    aki nem engedi meg, hogy hozzátegyenek van elvegyenek abból, amit Ő mondott.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (2. rész)

Keresztény méltóság és udvariasság

A valódi méltóság és a keresztény kifinomultság hiánya a szombatünneplők soraiban ellenünk, mint nép ellen szól, és visszataszítóvá teszi az általunk vallott igazságot. A gondolkodásunk és modorunk megnevelésére irányuló munkát tovább kell folytatnunk és tökélyre kell vinnünk. Ha az igazságban hívő emberek nem használják most ki előjogaikat és alkalmaikat, hogy felnőjenek a Krisztus teljességével ékeskedő kornak mértékére, nem hoznak dicsőséget az igazság ügyére, sem Jézusnak tisztességet. (Testimonies, IV, 358–359.)

Feltétlenül őrizd meg a mű méltóságát rendezett élettel és istenfélő társalgási szokásokkal. Soha ne félj attól, hogy túl magasra emeld a mércét… Minden nyers és faragatlan megnyilvánulást vessünk el magunktól. Ápolnunk kell a kifinomult viselkedésmódot és a keresztény udvariasságot. Őrizkedj a nyers és faragatlan viselkedéstől. Ne tekintsd az efféle egyénieskedést erénynek, mert Isten sem tekinti annak. Törekedj arra, hogy senkit se bánts meg szükségtelenül. (Review and Herald, 1890. november 25.)

Égetően fontos, hogy az Isten akaratát ismerő férfiak és nők megtanulják, hogyan lehetnek sikeres munkások az Úr művében. Csiszolt, értelemmel bíró embereknek kell lenniük, akik nem megtévesztő külső mázzal és mesterkélt világi modorossággal, hanem azzal a kifinomultsággal és igazi udvariassággal bírnak, amely a menny illatát hordozza, és amellyel valamennyi keresztény rendelkezni fog, amennyiben vett az isteni természetből. (Testimonies, IV, 358.)

Miénk a legnagyszerűbb igazság és reménység, amely valaha e világnak adatott, miénk a legnagyszerűbb hitvallás; és felmagasztalt voltában kívánjuk bemutatni azt a világnak. Nem akarunk felvenni olyan viselkedést, mint akik a világ bocsánatáért esedezve járnak-kelnek mindenfelé, mivel vettük a bátorságot, és elhittük e drága, szent igazságot. Viszont alázatosan akarunk járni Istennel, és úgy akarjuk viselni magunkat, mint akik a Mindenható gyermekei, és noha gyenge eszközökként a legfontosabb és legérdekesebb kérdésekkel foglalkozunk, amely magasabb rendű és magasztosabb, mint bármely földi, e világi téma. (Review and Herald, 1887. július 26.)

A lelkekért fáradozó embereknek megszenteltnek, feddhetetlennek, értelmesnek, serénynek, tettre késznek és tapintatosnak kell lenniük. Senki nem lehet alábbvaló másoknál, aki rendelkezik e tulajdonságokkal; sőt, tekintélyes befolyást gyakorolhat a jóra. (Gospel Workers, 111.)

Olyan férfiaknak kell munkába állniuk, akik készek megtanulni, mely a legalkalmasabb mód az egyének és a családok megszólítására. Ruházatuk legyen tiszta, de ne legyen piperkőc, s modoruk se olyan, ami visszatetszést kelt az emberekben. Népünk körében súlyos hiány mutatkozik az igazi udvariasságból, holott mindenkinek, aki hittérítő munkára adja a fejét, gyakorolnia kell magát ebben. (Testimonies, IV, 391–392.)

Természetesség

Nem lehet tettetés azok életében, akiket egy ilyen szent és ünnepélyes üzenet képviseletére hívtak el. A világ rajta tartja a szemét a hetednapi adventistákon, mert valamennyi ismerettel bír a hitvallásukról és magas kívánalmukról; és amikor azt látja náluk, hogy nem élnek a hitük szerint, csúfolódva mutogat rájuk. (Testimonies, IX, 23.)

Az emberek rendelkezhetnek kiváló adottságokkal, jó képességekkel, ragyogó tulajdonságokkal, ámde egyetlen megtűrt fogyatkozás vagy titkos bűn ugyanazt okozza a jellemben, mint amit a szúette palló okoz a hajónak – teljes pusztulást és romlást! (Testimonies, IV, 90.)

Pál a menny légkörét vitte magával. Akik vele társalkodtak, Krisztussal való egységének befolyását érezték áradni belőle. Az a tény, hogy élete az általa hirdetett igazságot szemléltette, meggyőző erőt kölcsönzött prédikálásának. Ebben rejlik az evangélim hatalma. Egy szent élet mesterkéletlen, öntudatlan befolyása a legmeggyőzőbb igehirdetés, ami a kereszténység védelmében előadható. Az érvek, még ha nem is tudnak mit felhozni velük szemben, csak ellenkezést válthatnak ki; az istenfélő ember példája azonban olyan hatalom, amelynek teljesen lehetetlen ellenállni. (Gospel Workers, 59.)

Az igaz jellemet nem kívülről alakítgatják, húzzák az emberre, hanem belülről sugárzik kifelé. Ha másokat az igazság ösvényére kívánunk vezetni, akkor annak elveit el kell rejtenünk a szívünkben. Hitvallásunk hirdetheti az igazság elméletét, ám az igazság igéiről gyakorlati kegyességünk vall. Következetes élet, szent társas kapcsolatok, tántoríthatatlan feddhetetlenség, tevékeny, jótékony lelkület, istenfélő példa – ezek azok a csatornák, amiken keresztül világosság árad a világra. (The Desire of Ages, 307.)

Az imák, az intelmek és a beszéd értéktelen gyümölcsök, amit rákötöznek a fára; ám a jó cselekedetekben, a rászorulókról, az árvákról, az özvegyekről való gondoskodásban megnyilvánuló tettek igazi gyümölcsök, és természet szerint nőnek a jó fán. (Testimonies, II, 24.)

Határozott fellépés

Isten általában nem művel csodákat az igazsága előmozdítására. Ha a földműves elhanyagolja a talaj megmunkálását, az Úr nem visz végbe csodát az elkerülhetetlen következmények ellensúlyozására. A számunkra is ismert nagy törvények szerint munkálkodik, és a mi részünk az, hogy bölcs terveket érleljünk, és állítsuk műbe azokat az eszközöket, amelyek által a menny biztos eredményeket hoz elő. Azok, akik nem tesznek határozott erőfeszítéseket, hanem csak várnak, hogy a Szentlélek kényszerítse őket a cselekvésre, ki fognak hunyni a sötétben. Nem ülhettek nyugodtan és tétlenkedhettek a Mindenható művében. (The Southern Watchman, 1903. december 1.)

Némelyek azok közül, akik a missziós szolgálatban tevékenykednek, gyengék, elpuhultak, lélektelenek és könnyen elcsüggednek. Hiányzik belőlük a lendület. Nem rendelkeznek azokkal a pozitív jellemtulajdonságokkal, amelyek erőt kölcsönöznek egy munka elvégzéséhez: a lélekkel és az erővel, amely lángra lobbantja a lelkesedést. Akik sikert akarnak elérni, bátornak és bizakodónak kell lenniük. Nem elég, ha a passzív erényeket művelik, a cselekvő erényeket is gondozni kell. (Gospel Workers, 290.)

Az Úrnak szüksége van olyan munkásokra, akik kiterjesztik Krisztus keresztjének hódításait. (Review and Herald, 1890. május 6.)

Az üzenetet nem színtelen, élettelen módon, hanem csakis egyértelmű, határozott és felrázó szavakkal adhatjuk át. (Testimonies, VIII, 16.)

Ennek az üzenetnek az átadására aranyszájú szónokokra van szükség. Az igazságot mindenestül félreérthetetlen komolysággal kell szólni. Tettre kész emberek kellenek – emberek, akik buzgó, kifogyhatatlan erőfeszítések árán fáradoznak a gyülekezet megtisztulásán és a világ figyelmeztetésén. (Testimonies, V, 187.)

Isten nem használ fel lustákat az ő művében: előzékeny, kedves, szeretetteljes, buzgó munkásokat akar látni. (Testimonies, IV, 411.)

Eltökéltség

Akik Isten szolgálatát végzik, azoknak lendületet és eltökéltséget kell tanúsítaniuk a lelkek megnyerésének munkájában. Emlékezzetek meg arról, hogy emberek fognak elveszni, ha mi, a menny eszközei nem fáradozunk olyan eltökéltséggel, amely nem hagy alább és nem csügged el. (Testimonies, VI, 418.)

Az Úr hatalmas munkát bízott ránk. Végezzük azt pontosan és eltökélten! Mutassuk meg az életünkkel, mit tett értünk az igazság. (Testimonies, VI, 418.)

Buzgóság

Buzgó keresztény lelkesedésre van itt szükség, olyan lelkesedésre, amely tettekben mutatkozik meg… Azokat, akiket Krisztus vett birtokba, nem könnyebb meggátolni abban, hogy vallást tegyenek róla, mint megállítani a Niagara-vízesést, hogy ne zúduljon alá. (Testimonies, II, 233.)

Mindenki, aki elfogadja Jézust személyes Megváltójának, vágyik arra a kiváltságra, hogy Istent szolgálhassa. Amikor elgondolkozik azon, hogy mit tett érte a menny, szívét határtalan szeretet, imádat és hála hatja át. Ég a vágytól, hogy háláját képességeinek a menny szolgálatára való odaszentelésével mutassa ki. Vágyik bebizonyítani szeretetét Krisztus és megvásárolt tulajdonai iránt. Fáradozni kíván, nehézséget és áldozatot hozni. (The Ministry of Healing, 502.)

Széles területek nyílnak meg a Márták előtt, akik lelkesen és tevékenyen vetik magukat a vallásos munkába. Először azonban üljenek le Máriával Jézus lábához. Krisztus kegyelme szentelje meg a szorgalmat, az igyekezetet, a lendületet – ekkor az élet legyőzhetetlen hatalom lesz a jóra. (The Desire of Ages, 525.)

Az Úr nevében és azzal a fáradhatatlan kitartással és lankadatlan lelkesedéssel, amit Krisztus vitt a munkájába, kell tovább végeznünk Isten munkáját. (Testimonies, IX, 25.)

Meg kell törnünk vallási ténykedésünk egyhangúságát. Végzünk ugyan egyfajta munkát a világban, de nem tanúsítunk megfelelő tettrekészséget és lelkesedést. Ha buzgóbbak lennénk, az meg is győzné az embereket üzenetünk igaz voltáról. Az az unottság, az az egyhangúság, amit Isten szolgálatában felmutatunk, sok előkelő embert riaszt el, akiknek mély, buzgó, megszentelt lelkesedéssel kellene szembetalálniuk magukat. (Testimonies, VI, 417.)    

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 2.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: