2022. június 5., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 5 - VASÁRNAP - 4 Mózes 26

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 26 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2026&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2026&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten számontartja gyermekeit. Isten, ahogy az Egyiptomból való kivonulás után, az ígéret földjére való belépés előtt is népszámlálást rendel el. A pusztai vándorlás kezdetén 603.550 fegyverfogható férfit számláltak, 40 év után pedig 600.230-at. Kicsivel kevesebben, mint az induláskor, de ha arra gondolunk, hogy a különböző lázadásokban tízezrek haltak meg, akkor felér egy csodával Izrael fennmaradása és gyarapodása a sivatagi cudar körülmények és az állandó vándorlás ellenére. Ez világos bizonyítéka annak, hogy Isten vigyázott népére.  

2.    Isten a rend Istene. Az, ahogyan Isten számotartja népét, nemzetségenként pontosan tudja hányan vannak, még a vándorlás körülményei közepette is, arra utal, hogy szereti a rendet és a pontosságot. Mózes negyedig könyve a lázadás és rendezettség közötti feszültség könyve. Miközben beszámol 7 lázadásról, beszámol 7 olyan dologról is, amely rendezettségre és pontosságra utal. Isten jelleme tükröződik népével való bánásmódjában, éppen úgy ahogy rendezettség mutatkozik mindenben, amit Isten teremtett, a bolygóktól és csillagoktól kezdve az emberi szervezetig.       

3.    Isten szereti a lázadók fiait, és azok is szeretik Istent. Bár Kóré meghal lázadása miatt, fiai és leszármazottai a templomi éneklés és zenélés mesterei leszek. Sok zsoltár kötődik a nevükhöz. Ősatyjuk lázadó volt, ők pedig egész életüket arra szentelték, hogy dicsőítsék Istent, mert örökkévaló az Ő szeretete, jósága és irgalma.  

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek minden cselekedetének célja van: népszámlálást rendelt el, hogy igazságosan osszák fel az országot; aki az embereket mindig bevonja a munkájába, így láthatták, milyen gondoskodó az Úr: létszámuk alapján kapták az örökséget.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 18. fejezet

18. fejezet – A tábori összejövetel segítség a keresztény szolgálatban (1. rész)

Fontos munkaterület

A tábori összejövetel művünk egyik legfontosabb területe. Ez az egyik leghatékonyabb módja az emberek figyelmének lekötésére. (Testimonies, VI, 31.) {ChS 194.1}  

Munkánk során kínos zavarral kerestük annak útját-módját, hogyan törhetnénk át a világiasság és az előítéletek falát, s vihetnénk az emberek elé a számukra oly sokat jelentő drága igazságot. Az Úr azt az útbaigazítást adta nekünk, hogy a tábori összejövetel az egyik legfontosabb eszköze e munka véghezvitelére. (Testimonies, VI, 31–32.)

A cél

Mi az egybegyülekezés célja? Vajon Isten tájékoztatása, az ő útbaigazítása, elmondva neki imában mindazt, amit tudunk? Azért gyűlünk egybe, hogy építse egyik a másikat a gondolatok és a nézetek kicserélése által; hogy erőt, világosságot és bátorságot vegyünk, megismerve egymás reménységét és törekvéseit; buzgó, szívből jövő, hitben felajánlott imáink által megújuljunk és erőt nyerjünk a mi erőnk Forrása révén. (Testimonies, II, 578.)

A mi tábori összejöveteleinknek más a célja… Feladatuk a lelki élet előmozdítása népünk között… Isten a mi kezünkre bízott egy szentnél is szentebb munkát, és szükségünk van arra, hogy egybegyűljünk, hogy oktatást nyerjünk, hogy alkalmassá váljunk e munka véghezvitelére. Meg kell értenünk, milyen rész betöltésére nyertünk egyenként is elhívást az Úr földi művének építésében, a szent törvényt védelmezve, felemelve az Üdvözítőt, aki „Istennek ama Báránya, aki elveszi a világ bűneit” (Jn 1:29). Egybe kell gyűlnünk, és meg kell kapnunk a mennyei indíttatást, hogy megérthessük, miben áll az otthon végzendő munkánk. (Testimonies, VI, 32–33.) 

Az alkalmas módon levezetett tábori összejövetel az az iskola, ahol a lelkészek, a vének és a diakónusok nagyobb ismeretekre juthatnak el, hogy tökéletesebb munkát végezhessenek a Mesterért. Olyan iskolának kell lennie, amelyben a gyülekezet tagjainak, időseknek és fiataloknak egyaránt alkalmuk nyílik az Úr útjának tökéletesebb megismerésére; olyan helynek, ahol a hívők oktatásban részesülhetnek, amely által másoknak segíthetnek. (Testimonies, VI, 49.)

Isten szolgái az elmúlt években megtartott tábori összejöveteleink révén számos értékes lehetőséget használtak ki, amikor oktathatták népünket annak gyakorlati módozataira, hogyan mutassák be a harmadik angyali üzenetnek megmentő igazságait barátaik és ismerőseik számára. Sokan kaptak tanítást arra nézve, hogyan fáradozzanak önfenntartó misszionáriusokként saját lakóhelyükön. Sokan tértek úgy vissza otthonukba ezekről az évenkénti alkalmakról, hogy nagyobb buzgósággal és értelemmel munkálkodtak utána, mint addig. Isten előtt kedves volna, ha a tábori összejövetelekre járó gyülekezeti tagok jóval többet nyernének el e gyakorlati oktatásból, mint amennyit általában kaptak az elmúlt években. Munkásaink, valamint testvéreink és testvérnőink, akik valamelyik konferencián jelen voltak, mind emlékezhetnek arra, hogy évenkénti alkalmaink egyik legfontosabb célja az, hogy mindnyájan ismeretekre tegyünk szert a személyes missziómunka gyakorlati módszereiből. (Testimonies, IX, 81.)

Egyik-másik konferenciánkon a vezetők amiatt tétováztak, hogy vajon bemutassák-e a tanítás gyakorlati módszereit. Némelyik természete szerint inkább hajlamos a prédikálásra, mint a tanításra. Ámde az olyan alkalmakon, mint amilyenek az évenkénti tábori összejövetelek, soha nem hanyagolhatjuk el a hívők oktatását szolgáló lehetőségeket, amikor megismertethetjük velük, hogyan végezhetnek gyakorlati missziómunkát abban a városban, ahol élnek. (Testimonies, IX, 82.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1320/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 18-19. fejezeteihez (június 5-11.).

A tábori összejövetelek eredeti célja nem csak az volt, hogy lelki támogatást nyújtsanak és tanítsanak arról, hogy hogyan legyünk eredményesebbek a személyes evangelizációban és a lelkek megnyerésében, hanem valódi evangelizációs szolgálatot szervezzünk a városokban vagy külvárosokban a tábori összejövetelek helyszínének közelében. Többször lehetőségem nyílt, hogy előadótermekben és sátrakban prédikáljak és szemináriumokat tartsak több tábori összejövetelen világszerte. Bár az együtt töltött idő értékes és inspiráló volt, sosem láttam olyan tábori összejövetelt, ahol megszervezték volna, hogy a résztvevők szóróanyagokat osszanak szét a környéken és meghívják az embereket a tábor területén lévő összejövetelre. (Bár láttam már fiatalokat, akiket beszerveztek közösségi szolgálati projektekbe.)

Ugye csodálatos lenne, ha a tábori összejöveteleink nemcsak a meglévő tagjainkra terjednének ki, mert amilyen fontos a testvériség megtapasztalása és az inspiráló előadók a lelki növekedéshez, ugyanolyan fontos, hogy kinyúljunk a környező közösségekhez. A szomszédaink bizonyára kíváncsiak, miért gyűlik össze több száz autó és lakókocsi nyaranta a táborhelyeinken és a főiskoláink területén. Szerintem a szomszédok elérése egy olyan dolog, amit érdemes újra felfedezni!

Remélem, TE is részt veszel egy tábori összejövetelen ezen a nyáron. Egész biztos, hogy feltölt energiával a szolgálatra, és inspirál majd arra, hogy hű maradj Jézushoz ezekben a zűrzavaros időkben.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba


1 megjegyzés: