2022. június 29., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 29 - SZERDA - 5 Mózes 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.   Istennek fontos, hogy hogyan gyászolunk. A pogányok összevagdosták magukat és furcsán megnyírták a hajukat, amikor gyászoltak. A gyászunkkal kifejezzük, hogy mit hiszünk Istenről és hogyan viszonyulunk hozzá. A hívő ember gyászában is különbözik a pogánytól. Bár a keresztény embernek is fáj az elválás és elgyászolja szeretteit, de van egy Mindenható támogatója, aki szereti őt és átvezeti a gyász fájdalmain.      

2.   Istennek fontos, hogy mi történik a testünkkel. Isten nem engedte meg a test vagdosását és csonkítását, mert az ember teste az Ő temploma és az Ő képmása. A tiszta és tisztátalan állatok megkülönböztetésével is az ember testét és egészségét védte. Isten szemében bűn az élet minőségének rombolása és minden, amivel egészségünknek ártunk. Ezt nem önmagáért kéri az embertől, hanem az ember érdekében és az ember javára, mert szereti Őt.

3.   Isten meg akarja értetni népével, hogy mindent neki köszönhetnek. Ez a tized visszaadásának célja. Az iránta való bizalmat építi ezzel, hogy az ember tudatában legyen annak, hogy Ő gondoskodik róluk. Az ember pedig az Isten iránti hűségét fejezi ki azzal, hogy visszaadja azt, ami az Istené.

4.   Az irgalom Istene irgalmasságra tanítja népét. A zsidók két tizedet adtak. Az első tized a léviták fizetését fedezte, ez volt az Úr tizede. A második tizedet a templomban fogyasztották el szeretetvendéhség formájában. Ez a második tizedet minden harmadik évben a lakóhelyükön osztották szét a rászorulók között. Ezzel Isten jótékonyságra, nagylelkűségre és irgalmasságra nevelte népét.  

5.   Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.   aki óv a pogányok szokásainak gyakorlásától, mert rossz irányba viszi gyermekeit

b.   aki gondot visel az emberek egészségére

c.    aki tudja, hogy mi a legjobb táplálék az ember számára

d.   aki pontos útmutatást ad a tized felhasználásához

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (4. rész)

Bátorság

Nagy munka vár elvégzésre: átfogóbb terveket kell lefektetnünk. Fel kell harsannia az intő szózatnak a népek felserkentésére. E sorsdöntő válság idején a gyenge és ingadozó hitűek nem vihetik előre a munkát. Hősök bátorságára és vértanúk hitére van most szükségünk. (Testimonies, V, 187.)

Amikor hit által ragadjuk meg az ő erejét, ő csodálatosan megváltoztatja a legreménytelenebb és legcsüggesztőbb kilátásokat is. Mindezt pedig a neve dicsőségére műveli. Isten felszólítja az hűségeseit, akik hisznek benne, hogy szóljanak a bátorságról a hit és remény nélkül élőknek. Az Úr áldjon meg bennünket abban, hogy segíthessünk egymásnak, és próbáljuk meg őt élő hit által! (Testimonies, VIII, 12.)

A remény és a bátorság alapvető fontosságú ahhoz, hogy tökéletes szolgálatot végezhessünk Istennek. A hit gyümölcsei ezek. A csüggedés bűn és értelmetlen. (Prophets and Kings, 164.)

Bátornak, kitartónak, tetterősnek kell lenniük! Ha látszólag leküzdhetetlen akadályok állják is útjukat, tovább kell haladniuk kegyelmével. Ahelyett, hogy a nehézségek miatt panaszkodnának, győzzék le azokat! Semmi miatt ne essenek kétségbe, hanem mindent reméljenek: Krisztus összekötötte őket Isten trónjával, hasonlíthatatlan szeretetének aranyláncával. Azt akarja, hogy részesei legyenek a világegyetem legnagyobb befolyásainak, amelyek minden erő forrásától származnak. Azt akarja, hogy legyen hatalmuk ellenállni a gonosznak. Ez olyan hatalom, amelyet sem  a föld, sem a pokol, sem a halál legyőzni nem tud, amely képessé tesz a győzelemre, miként Krisztus is győzött! (Gospel Workers, 39.)

Odaszentelődés

Az igazi szentség adja a teljességet Isten szolgálatában. Ez a valódi keresztény élet feltétele. Krisztus teljes odaszentelődést, osztatlan szolgálatot kíván. Igényt tart a szívünkre, az értelmünkre, a lelkünkre és az erőnkre. Nem dédelgethetjük énünket. Aki önmagának él, az nem hívő keresztény. (Christ’s Object Lessons, 48–49.)

Az első lecke, amit mindenkinek, aki Istennel együtt akar munkálkodni, el kell sajátítania, az, hogy legyen bizalmatlan önmagával szemben. Csakis így készülhet fel a Krisztus jellemében való részesülésre. Erre a tudásra a legmagasabb szintű iskolákban sem lehet szert tenni. Ez a bölcsesség gyümölcse, ami egyedül az isteni Tanítótól származik. (The Desire of Ages, 249–250.)

Nem döntő bizonyítéka annak, hogy keresztények vagyunk, ha rendkívüli körülmények között mutatunk nagy lelkesedést. A megszentelődés és a szent élet nem elragadtatásból áll; hanem azt jelenti, hogy akaratunkat teljesen Istennek adjuk át. Továbbá hogy élünk az Úrnak minden Igéjével, amely az ő szájából származik, azonkívül, hogy mennyei Atyánk akaratát cselekedjük. Azt jelenti, hogy benne bízunk minden kísértésben, úgy a sötét, mint a fényes napokban is. Azt jelenti, hogy hitben járunk minden körülmények között, rendíthetetlen bizalommal támaszkodunk reá, és megnyugszunk szeretetében. (The Acts of the Apostles, 51.)      

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 2.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: