2022. június 26., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - június 26 - VASÁRNAP - 5 Mózes 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 5Móz 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=5%20M%C3%B3zes%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    A szeretetre méltó Isten. Isten szeretetre vágyik népe részéről és el is mondja, hogy méltó erre a szeretetre, mert sok hatalmas csodát tett érettük azzal ahogyan megmentette őket az egyiptomi rabszolgaságból. és ahogyan a pusztában vezette, védte és ellátta őket minden szükségletükben.       

2.    Isten értékes ajándékot ad. Isten emlékezteti a népet arra, hogy az ígéret földje Isten ajándéka, és mint minden Istentől származó ajándék tökéletes, mert Isten adta, és mert Isten gondoskodik róla. Nem csupán egy jó földet kaptak, hanem Isten szemei rajta vannak. Időben ad rá esőt és megvédi termésüket.

3.    Isten nem akarja elveszíteni gyermekeit. Az áldásban veszély is van. A természet csodáit, amelyekkel Isten róluk gondoskodik, istenként kezdhetik el imádni, mint a pogány népek. Így pont az áldás járulhat hozzá ahhoz, hogy gyermekei hűtlenek legyenek hozzá, elhagyják őt és más isteneket imádjanak.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki emlékeztet arra, hogy mindenre kiterjed a figyelme, a háladás is az ember érdeke   

b.    akinek szemei mindig a népén és földjükön „függenek"     

c.    aki az áldást és az átkot is népe elé tárja, de azt tanácsolja, hogy az életet és az áldást válasszák  

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 24. fejezet

24. fejezet – A sikeres keresztény szolgálathoz szükséges képesítések (1. rész)

Hatékonyság

A nemtörődömség és a képzettség hiánya nem a kegyesség sajátja. Amikor tudatosítjuk, hogy Istennek dolgozunk, magasabb rendű elképzeléssel kell rendelkeznünk, mint bármikor korábban, a lelki szolgálat szent voltáról. Ennek belátása élettel, éberséggel tölt el, és állhatatos erőkifejtést kölcsönöz valamennyi kötelességünk teljesítésének. (Testimonies, IX, 150.)

Az idő nagyobb hatékonyságot és mélyebb odaszentelődést kíván meg. Ó, engem annyira foglalkoztat ez a tárgy, hogy így kiáltok Istenhez: „Serkenj fel, és küldj ki hírnököket, akik teljes tudatában vannak kötelességüknek; hírnököket, akik szívében az én bálványozása, amely minden bűnnek az alapja, keresztre lett feszítve.” (Testimonies, IX, 27.)

A tanítványokra bízott munka fokozott hatékonyságot fog igényelni, mert a gonoszság áradata erősen és hatalmasan zúdul ellenük. (The Acts of the Apostles, 31.)

Pallérozott beszéd

A beszéd művelése és helyes használata a lelki munka minden ágát érinti… Szokjuk meg, hogy kellemes hangon, tisztán és helyesen, kedves és udvarias szavakkal beszéljünk. (Christ’s Object Lessons, 336.)

Minden lelkész és tanító tartsa szem előtt, hogy az embereknek örök érdekeiket érintő üzenetet tolmácsolnak. A hallott igazság megítéli őket a végső elszámolás napján. Egyeseknél az üzenet közvetítőjének magatartásán múlik, hogy hallgatói elfogadják-e az üzenetet vagy sem. Hirdessük ezért úgy az Igét, hogy hasson az emberek értelmére és szívére! Mondjuk lassan, érthetően és ünnepélyesen, de ugyanakkor a fontosságát megillető buzgósággal! (Christ’s Object Lessons, 336.)

Amint igyekszel másokat Isten szeretetének vonzáskörébe vonni, tegyen bizonyságot beszéded tisztasága, önzetlen szolgálatod, derűs viselkedésed a kegyelem hatalmáról. (The Ministry of Healing, 156.)

Minden hívő arra kapott elhívást, hogy az embereket elvezesse Krisztus kimeríthetetlen gazdagságához. Ezért igyekeznie kell a tökéletes beszédre. Úgy kell Isten Igéjét feltárnia, hogy tiszteletet keltsen iránta a hallgatókban. Az Úr nem bárdolatlan emberekkel akar dolgozni. Nem tetszik neki, ha csökkentik és elsekélyesítik azt az áldást, amelyet Isten küld általa a világnak. (Christ’s Object Lessons, 336.)

Megtanulják a türelmet, a kedvességet, a barátságosságot és a szolgálatkészséget. Minthogy szem előtt tartják, hogy állandó kísérőjük, Krisztus nem hagyhatja jóvá a barátságtalan szavakat és érzelmeket, igazi keresztény udvariasságot tanúsítanak majd. Szavaik megtisztulnak. A beszéd adományát szent ajándéknak tekintik, amelyet abból a célból nyertek, hogy Isten magasztos és szent munkájában állítsák műbe. (Gospel Workers, 97.)

Az elme művelése

Szellemi műveltségre van szükségünk nekünk, mint népnek; erre kell szert tennünk ahhoz, hogy megfeleljünk az idő követelményeinek. (Testimonies, IV, 414.)

Nem szabad hűbelebalázs módjára belevágnunk az Úr munkájába. Így nem számíthatunk sikerre. Mennyei Atyánknak gondolkodó, megfontolt emberekre van szüksége. Jézus munkatársakat hív el, nem pedig szeleburdi embereket. Isten józan gondolkodású, értelmes embereket akar annak a hatalmas munkának az elvégzésére, ami a lelkek megmentéséhez szükséges. (Testimonies, IV, 67.)

Némelyeknek fegyelmezniük kell a gondolkodásukat, éspedig használat által. Rá kell kényszeríteniük magukat a gondolkodásra. Amíg másoktól függnek, akik helyettük gondolkodnak, akik megoldják helyettük a nehézségeiket, maguk pedig nem hajlandók használni a fejüket, képtelenek lesznek dolgokat észbe venni, előre tervezni és különbséget tenni dolgok között. Mindenkinek egyenként kell erőfeszítéseket tenni elméje kiművelésére. (Testimonies, II, 188.)

Isten nem akarja, hogy beérjük a rest és fegyelmezetlen gondolkodással, a lassú észjárással és a gyenge emlékezőképességgel. (Counsels to Teachers, 506.)

A menny emberei legyenek szorgalmasak a tanulásban, buzgók az ismeretek elsajátításában, egyetlen órát sem tékozolva el. Szívós igyekezettel a kiválóságnak jóformán bármilyen magaslatára feljuthatnak, mint keresztények vagy mint hatalommal és befolyással rendelkező emberek. (Testimonies, IV, 411.)

Csak épp nagyon meg kell becsülni a perceket. Használjuk ki a perceket, míg úton vagyunk;… a perceket, amíg az étkezésre várunk vagy azokra, akik elkésnek a megbeszélt találkozóról! Ha ilyenkor kéznél lenne egy könyv, és ezeket a perctöredékeket tanulásra, olvasásra vagy elmélkedésre használnánk fel, mennyi mindent tudnánk véghezvinni! (Christ’s Object Lessons, 343–344.)

Céltudatossággal, kitartó szorgalommal, gondos időbeosztással olyan tudásra és fegyelmezett gondolkozásra tehetünk szert, amellyel szinte bármilyen befolyásos állásban és hasznos munkaterületen megálljuk helyünket. (Christ’s Object Lessons, 344.)

A felelős állásokat betöltő embereknek folyamatosan pallérozniuk kell magukat. Nem horgonyozhatnak le régi tapasztalataiknál, nem vélhetik úgy, hogy mint munkások nem kell, hogy immár a tudománnyal foglalkozzanak. Az ember, noha világra jövetelekor Isten leggyámoltalanabb, később, természete szerint, a létező legromlottabb teremtménye, mindazonáltal folyamatos fejlődésre képes. Megvilágosodhat a tudás, nemesebbé válhat az erény által, egyre előbbre juthat a szellemi és erkölcsi méltóságban, mígnem az értelem és a jellem tisztaságának olyan fokára jut el, amely csak kevéssel marad el az angyalokétól. (Testimonies, IV, 93.)

Mindazoknak, akik Isten munkatársai akarnak lenni, igyekezniük kell testük valamennyi szervét és valamennyi szellemi képességüket tökéletesíteni. Az igazi nevelés a testi, a szellemi és az erkölcsi képességek felkészítése minden feladat teljesítésére; a test, az értelem és a lélek képzése Isten szolgálatára. Ez a nevelés szól az örök életre. (Christ’s Object Lessons, 330.)

Kétkezi munkások, ügyvédek, kereskedők, továbbá sok, más foglalkozást és hivatást űző ember tanul és képezi magát, hogy szakmáját mesteri fokon elsajátítsa. Vajon Krisztus követőinek kevésbé kell intelligenseknek lenniük, s miközben azt vallják, hogy a Megváltóhoz szegődtek el, az ő szolgálatát végzik? Maradjanak netán tudatlanságban afelől, hogy ezt milyen úton-módon a legjobb véghez vinni? Hiszen az örök élet elnyerésének munkája minden földi szempont felett áll. Ahhoz, hogy Jézushoz tudjunk vezetni embereket, ismernünk kell az emberi természetet, tanulmányoznunk kell a sokféle gondolkodásmódokat. Körültekintő magatartásra és buzgó imára van szükség ahhoz, hogy tisztában legyünk vele, hogyan szólíthatjuk meg az embereket az igazság nagyszerű témájával. (Testimonies, IV, 67.)   

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1521/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 24. fejezetéhez (június 26 – július 2.).

Mit gondolsz, hogy mik a sikeres keresztény szolgálathoz szükséges tulajdonságok? Ellen White listája elgondolkodtató:

·         hatékonyság

·         pallérozott beszéd

·         az elme művelése

·         keresztény méltóság és udvariasság

·         természetesség

·         határozott fellépés (ma asszertivitásnak vagy kiállásnak nevezhetjük)

·         eltökéltség

·         buzgóság

·         türelem

·         tapintat

·         állhatatosság

·         együttérzés és barátságosság

·         egyszerűség

·         hit

·         bátorság

·         odaszentelődés

·         teljes szívvel végzett szolgálat

·         hűség

·         ügyesség

·         magas színvonal

·         körültekintés és előrelátás

·         képesség, hogy ellenálljunk a csüggedésnek

·         szelídség

·         kiválóság

·         becsületesség, hűség, szorgalom

·         önzetlenség

·         az isteni hitelesítő jegyek viselése

·         őrállók

·         bátrak és igazak

·         pásztori gondoskodás

·         alázatosság

·         mértékletesség

·         pihenésre és elmélkedésre való képesség.

Micsoda lista! Rászántam valamennyi időt, hogy eltöprengjek, vajon rendelkezem-e ezekkel a tulajdonságokkal, illetve hogy melyekben kérjem Jézus segítségét, hogy különösen erősítse meg. Amikor ezt az utolsó bejegyzést teszem, kilenc évnyi szolgálat után a Megújulás és reformáció blogszerkesztőjeként, azért imádkozom, hogy egyesüljünk a mennyei királyság felé tartó út utolsó szakaszára, és együtt igyekezzünk kialakítani ezen tulajdonságok mindegyikét a hatékony szolgálat érdekében. Legyünk hűségesek az elhívásunkhoz Jézus Krisztusban, addig a napig, amíg megjelenik az Ő dicsőségében!

Cindy Tutsch

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: