2022. szeptember 3., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 3 - SZOMBAT - Ruth 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ruth 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ruth%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ruth%201&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    A háttérben munkálkodó Isten. Ruth könyvének története szomorúan indul, de egy csodálatos végkifejletté hatalmasodik, mely mély tanulságokat foglal magában. Kiábrázolódik a jóságos Isten, aki népe közé hív fiakat és lányokat minden más nemzetből. Isten csendben a háttérben munkálkodik, de hatalma és szeretete nyilvánvalóvá lesz.  

2.    Isten, aki a rosszból is jót hoz ki. Nagyobb tragédiát nem is nagyon tudunk elképzelni, mint ami ezzel a családdal történt. Félő, hogy a történet miatt a család pogány tagjai végérvényesen megbotránkoznak Istenben és soha nem fognak hozzá vonzódni. Gyakran úgy gondoljuk, hogy Isten az áldásokkal és a sikerrel tud a leghatékonyabban bemutatkozni. Ki hinne egy olyan Istenben, aki benne bízó gyermekei életét nem védi meg? Ruth mégis ilyen helyzetben lesz Isten követője, amikor férje, apósa és sógora meghalnak és a három asszony reménytelen helyzetbe kerülnek. Olyan helyzetben, amelyben még Naomi is Istent vádolja a tragédiáért és veszteségért. Ebben a helyzetben születik meg a történelem legszebb hűségfogadalma.   

3.    Isten türelemre tanítja Naomit és Ruthot. Naómit a sok tragédia mélységesen elkeserítette.  Nem tudta még, milyen áldást fog kihozni Isten a veszteségekből. Rokonságának neve megváltoztatásával fejezte ki szomorúságát, kétségbeesését. Nemcsak Naomi, de Ruth sem nem tudta még, mennyi áldás vár rájuk a sok veszteség után. Szomorúságuk majd örömre fordul.       

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki minden eszközt megragad arra, hogy megismertesse magát az emberekkel – az éhség is sok embert elgondolkoztat

b.    aki örömmel fogadja a visszatérőket, ahogy Betlehem városa is megmozdult, amikor Naomi visszatért

c.    aki panaszainkat, kesergéseinket is megértéssel hallgatja – Naomi sem szépítgette szíve keserűségét

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 8. fejezet

8. fejezet – Isten parancsolattartó népe (4. rész)

Egyre mélyebbről és mélyebbről kell merítenünk az élet forrásából. Reményem az, hogy egy lélek sem lesz elégedett, ha nem végez alapos munkát az örökkévalóság számára, és bár tennétek nyilvánvalóvá mostantól fogva elveitekkel és példátokkal is azt, hogy Krisztus képviselői vagytok! Élő bizonyság kell, hogy legyetek, és hirdetnetek kell, hogy “halljátok meg, mit tett értem az Úr!” Az Úr készen áll arra, hogy még nagyobb áldásokat árasszon rátok!

Ő megengedte, hogy egész lénye elvonuljon Mózes előtt, és úgy mutatkozott be, mint aki kegyelemmel teljes, hosszútűrő és kegyes, és megbocsát minden bűnt, hitszegést és vétket. Mózesnek az Ő jellemét kellett bemutatnia Izráel népe előtt, és nekünk is ugyanez a feladatunk.

El kell mennünk, hogy hirdessük Isten jóságát, és bemutassuk az emberek előtt az Ő valódi jellemét. Vissza kell tükröznünk az Ő jellemét. Megtettük-e ezt a múltban? Bemutattuk-e Urunk jellemét elveink és példánk által? Vajon nem csatlakoztunk-e a lelkek ellenségének munkájához, és nem mutattuk-e be rosszul a mi mennyei Atyánk jellemét? Vajon nem ítélgettük-e testvéreinket, kritizálva szavaikat és tetteiket? Ha igen, akkor nem uralkodik Isten szeretete szívünkben. Hozzunk határozott döntést, hogy ezen változtatunk!

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: