2022. szeptember 15., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 15 - CSÜTÖRTÖK - 1 Sámuel 9

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 9 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%209&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%209&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Aki a szamarak eltűnését is fel tudja használni műve előre mozdítására. Ennek a fejezetnek a történetei azt mutatják, hogy Istennél nincsenek véletlenek. Olyan ez a fejezet, mintha valaki minden részletét pontosan megtervezte volna. És ez is történt:

a.    a szamarak elveszése

b.    keresés közben a próféta városába érnek

c.    a próféta épp akkor érkezik a városba

d.    a lányok meg tudják mondani, hogy hol van a próféta és milyen tervei vannak a városban

e.    pont Sámueltől tudakozódnak a prófétával kapcsolatosan

f.      Isten előre jelzi Sámuelnek Saul érkezését

g.    az áldozati rész már félre volt téve Saul számára

h.    a próféta tudja, hogy mi járatban vannak ott és azt is, hogy a szamarak megkerültek

2.    Isten szabadítóról gondoskodik. Isten elmondja Sámuelnek, hogy Saul fogja megszabadítani a népet a filiszteusoktól.

3.    Isten, akinek szolgája lát. A prófétát látónak nevezték, mert látta azt, amit más nem lát; látta azt, amit az Isten mutat, látja Isten tervét az Ő népével kapcsolatosan, előre látja a bajokat, de látja Isten megoldásait is.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek fontos népe szabadulása

b.    aki mindent szépen, előre megtervez

c.    aki nem mindig azonnal adja meg a segítséget – a szamarak három nap múlva kerülnek meg

d.    akinek a próféta az embere

e.    aki kijelenti magát és terveit a prófétának és rajta keresztül a népének

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 11. fejezet

11. fejezet – Engedelmesség és megszentelődés (3. rész)

Két lecke

Ha azt akarjuk, hogy szívünk tisztává és nemessé váljon, és alkalmasak legyünk arra, hogy beléphessünk a mennyei udvarokba, akkor két leckét kell megtanulnunk: az önfeláldozást, és az önkontrollt. Egyesek könnyebben megtanulják ezeket a fontos leckéket, mint mások, mert gyakorolták a szelídség és szeretet két egyszerű elvét, melyet az Úrtól kaptak. Másoknak a szenvedés hosszú iskolájára van szüksége ahhoz, hogy az Úr tüze meg tudja tisztítani szívüket a büszkeségtől és a magabízástól, a földi szenvedélyektől és az önszeretettől, hogy végül kikristályosodjon a jellem igazi aranya, s így Krisztus kegyelme által győztesek lehessenek.

Az Isten iránti szeretet megerősíti a lelket, és Krisztus vérének érdemei alapján sértetlenek maradhatunk a kísértések és próbák tüzében, mert senki más nem lehet segítségünkre megmentésünkben, mint Krisztus, a mi igazságunk, hiszen Őt tette az Atya bölcsességünkké, megszentelődésünkké és üdvösségünkké.

A megszentelődés semmivel sem több, vagy kevesebb, mint hogy szeretjük az Urat teljes szívünkből, az Ő parancsolatai és rendelései szerint járunk feddhetetlenül. A megszentelődés nem egy érzelem, hanem egy mennyből származó alapelv, amely minden szenvedélyünket és vágyunkat Isten Lelkének felügyelete alá helyezi; s ezt a munkát Urunk és Megváltónk által végzi el.

A hamis megszentelődés nem dicsőíti Istent, hanem önmaguk magasztalására és dicsőítésére készteti azokat, akik állítják, hogy már elérték azt. Bármi történik is életünkben, legyen az öröm, vagy fájdalom, nem igazi keresztényi tapasztalat, ha nem tükrözi Krisztust, nem mutat rá, mint szerzőjére, s nem tereli el a figyelmet énünkről.

Ha Krisztus kegyelme a Szentlélek által a szívbe költözik, akkor annak birtokosa szelíd lelkű lesz, és azok társaságát fogja keresni, akik beszélgetéseik közben a mennyei dolgoknál időznek. A Lélek ekkor kinyilatkoztatja neki Krisztus dolgait, és nem a befogadót, hanem az Ajándékozót fogja dicsőíteni. Ha tehát Krisztus szent békéje él szívedben, akkor ajkad is megtelik az Istennek való dicséretével és a neki való hálaadással. Gondolataid és beszélgetéseid tárgya ezután már nem imáid, feladataid teljesítése, jótékonyságod, önmegtagadásod lesznek, hanem Őt fogod magasztalni, aki már akkor életét adta érted, amikor még bűnös voltál. Ezt fogod mondani: “Átadom magam Jézusnak. Megtaláltam Őt, akiről Mózes írt a törvényben, s akiről a próféták is szóltak.” Az Ő dicsőítése közben drága áldást fogsz nyerni, és az általad elvégzett dolgokért kapott minden köszönet és dicsőség is Istenhez fog visszaszállni.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: