2022. szeptember 10., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 10 - SZOMBAT - 1 Sámuel 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 4 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%204&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten engedi magát megverettetni. A filiszteusok újból és újból veszedelmet hoztak Izrael népére, de Isten több ízben is megszabadította őket. Azonban ebben a fejezetben nemcsak Izrael népe szenved vereséget, de Isten megengedi, hogy Ő maga is vereséget szenvedjen. A népek abban a tudatban voltak, hogy ha egyik ország legyőzi a másikat az azért van mert annak az országnak az istene az erősebb. Ebben a fejezetben az Isten jelenlétét megtestesítő frigyláda is jelen volt a harctéren, ami azt jelentette, hogy ott van az Isten. Sőt, mi több, a filiszteusok elrabolják azt a frigyládát, amelyet nem láthatott és nem érinthetett ember, hogy életben maradt volna. Ez azt jelenti, hogy Isten az Ő népe megmentéséért olyan messzire képes elmenni, hogy engedi magát megverettetni. Valahogy ez történt a Golgotán is. Ahhoz, hogy Isten megmentse népét, engedte magát megverettetni, engedte Fiát keresztre feszíteni.

2.    Isten, akit ismernek a pogány népek. Amikor a frigyláda a táborba érkezett, a filiszteusok megrémültek, mert tudomásuk volt Isten hatalmáról és arról a sok csodáról, amit Isten a népéért tett. Milyen ellentétes ez azzal, ahogy Izrael népe viszonyult Isten szentségéhez, főleg Éli fiai. Éli fiai a frigyláda körül teljesítettek szolgálatot, de nem mérték fel Isten szentségét és hatalmát, miközben egy idegen nép felismerte azt.

3.    Isten betartja szavát és önvizsgálatra tanít. Izrael népe és vezetői nem mérték fel, hogy milyen következményei lehetnek annak, hogy eltávolodnak Istentől és semmibe veszik útmutatásait, pedig Isten előre figyelmeztette erre őket. Nem mérték fel, hogy milyen hatása lesz egy egész népre és egy kiterjedt papi családra, pedig ezek a tragédiák és veszteségek elkerülhetőek lettek volna.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megengedi a meggondolatlan cselekedetet is, hátha tanul belőle a nép

b.    akit nem lehet egy tárgyhoz kötni, még akkor sem, ha nagyon szent az a tárgy

c.    aki vereséget is megenged az igazi győzelem érdekében

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 9. fejezet

9. fejezet – Hitünk minősége (7. rész)

Beszéljünk, éljünk és cselekedjünk hitünk szerint!

Nos, testvéreim, ti eddig a kételkedésben és a kérdések felvetésében gyakoroltátok magatokat, de most már a hit vonalán kell fejlődnötök. Beszéljetek, éljetek és cselekedjetek hitetek szerint: így növekedhettek a hitben. Ha ezt az élő hitet gyakoroljátok, akkor erős férfiakká és nőkké váltok majd Jézus Krisztusban. Isten biztosít bennünket arról, hogy ezen az összejövetelen, melyet most tartunk, felkelhet az Igazság Napja, és legtisztább sugaraival világíthatja be szíveteket, és a világ világosságává tehet titeket.

Ti is “a világ világossága” lehettek (Mt 5,14), amellyé Jézus szavai szerint az Ő tanítványainak lenniük kell. Mások felé is árasztanotok kell ezt a világosságot, reményt és hitet. Nem szabad szomorkodva haladnotok az Ő szolgálatának útján, mintha Uratok egy kemény munkafelügyelő lenne, aki olyan terheket tesz vállatokra, melyeket nem bírtok elhordozni. Nem ez a helyzet! Ő azt szeretné, ha szívetek megtelne örömmel, és az Ő áldásaival, s ha megismernétek Isten szeretetének hosszúságát, szélességét, magasságát és mélységét, mely minden értelmet felülhalad. Ő azt szeretné, ha nevének említése megpendítené szívetek húrját, és válaszolnátok neki. Akkor fel tudjátok majd ajánlani a hálát, a dicsőséget, a tisztességet és áldást annak, aki a Trónon ül, és a Báránynak.

Ezt az éneket itt kell megtanulnotok, s amikor egy szempillantás alatt átváltoztok, akkor tudni fogjátok, hogyan kell énekelni a győzelmi éneket az angyalokkal, és a megváltott szentekkel együtt. A menny boltívei hálánktól és dicsénekeinktől fognak zengeni. Rajta, itt is zengjenek a boltívek! Ébresszen hálát a szívetekben ez a hely! Amíg itt vagytok, és szemlélitek a sudár fákat, a bársonyos, zöld gyepszőnyeget, ébredjen hála lelketekben! Áldjátok Istent azért, hogy azt a kiváltságot adta nekünk, hogy itt éljünk ezen a gyönyörű földön! De még ennél is egy jobb haza felé közeledünk. Ez a föld meg fog tisztulni, átalakul, és bűn nélküli világgá lesz.

Hát nincs minden a birtokunkban ahhoz, hogy figyelmünk a menny felé irányuljon? Hát nincs meg minden ahhoz, hogy felemelkedjünk a világiasság, az érzékiség, az olcsó és értelmetlen beszéd, a tréfálkozás és viccelődés, a hazug rágalmak, a fecsegés és a gonosz ármánykodás fölé? Ezt mind vessük el, mert e magatartásformák szégyent hoznak egyházunkra; gyengítik, és erőtlenné teszik azt.

Legyenek szentek a beszélgetéseink! Amilyen szent az Isten az Ő szintjén, legyünk mi is olyan szentek a mi szintünkön! Örvendezzünk a drága Megváltóban, aki meghalt, hogy üdvözítsen bennünket, és tükrözzük vissza Isten felé az Ő dicsőségét! Már itt is csatlakozzunk a mennyhez dicsénekeinkben, hogy majd együtt énekelhessünk a mennyei angyalokkal Isten városában is!

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: