2022. szeptember 9., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 9 - PÉNTEK - 1 Sámuel 3

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 3 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%203&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%203&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten egy gyermeket hív el szolgálatára. Isten háromszor szólítja az engedelmes Sámuelt, aki ezt azonnal elmondja Élinek. Az isteni szót megtapasztalt Éli, felismervén, hogy Sámuelt az Úr szólítja, segít neki, hogy legyen hallásra kész befogadója Isten beszédének és figyelmezteti, hogy várja Isten újbóli hívását. Isten tervében helye van a gyermekeknek, a fiataloknak és az időseknek is egyaránt.

2.    Isten feltárja Sámuel előtt prófétai feladatát. A kinyilatkoztatás első szava, amit Sámuel hall, ítélethirdetés. Isten ítélete megváltás népe számára. Isten csak úgy tudja megmenteni népét, ha ítéletet mond azokra, akik semmibe veszik őt és akadályoznak másokat a megváltás áldásában való részesülésben. Sámuel számára ez próba: vajon ki tudja–e a kemény igazságot mondani.  Mert egy igazi prófétának tudni kell a kellemes és a kellemetlen igazságot is tolmácsolni, ez tulajdonképpen az ismérve az igazi prófétának. Sámuel engedelmessége felülírta félelmét, elmondta Isten ítéletét Éli háza felett. Nyilván az sem volt véletlen, hogy Isten Élire bízta Sámuel nevelését. Az ítélet Éli háza ellen szót, de Éli Sámuel szavaira mégis higgadt bölcsességgel válaszolt.

3.    Isten tovább mozdítja művét. Sámuel személyében Izrael egyrészt kapott ismét egy bírát, a legjelentősebbet   az összes közül /1Sám. 7:15/, aki az Úr útmutatását közölte számára; másrészt kapott egy prófétát, aki gondoskodott arról, hogy Isten szava célt érjen.  Mindezt Sámuel úgy tudta megtenni, hogy felsorakozott azok sorába, /Ábrahám (1Móz 21:22); Jákob (1Móz 28:15) József (1Móz 39:2), Mózes (2Móz 3:12)/   akiknek az Úr szintén  kijelentette,  hogy velük van. Sámuel személyében egy hűséges papot is kapott Izrael népe, aki hűségesen mutatta be a megváltás útját.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki gyermekek által is üzenhet

b.    aki erőt is ad a feladatok végrehajtásához (a gyermek Sámuelnek nem volt könnyű elmondani az ítéletet Élinek, de Isten erőt adott neki

c.    aki hűséges vezetőről gondoskodik népe számára

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 9. fejezet

9. fejezet – Hitünk minősége (6. rész)

A győztes feladata

Volt-e mit legyőzni Megváltónknak? Hát nem addig harcolt a sötétség fejedelmével, míg le nem győzte őt minden területen? Azután pedig egyenesen követői kezébe tette a munkát. Igen, van tennivalónk! Talán nem a miénk a győztes feladata, hogy dolgozzunk, és győzelmet arassunk? Hát nem kell-e lépésről lépésre előrehaladnunk, hogy megismerjük az Urat, míg meg nem ismerjük eljövetelét, mely biztos, mint a hajnalhasadás? A megismert igazságok fénye addig ragyog, míg nem jutunk el a még nagyobb világosságra. Megragadjuk azt, és továbblépve begyűjtjük a még nagyobb fénysugarakat Isten bölcsességéből, ahogy könyörgünk Hozzá, a menny Urához.

Jákób csapdába esett. Kicsalta testvérbátyjától az elsőszülöttségi jogot, s most, hogy Krisztussal küzdött, felrémlett előtte bűne. Az angyal harcolt vele, és ezt mondta Jákóbnak: “Bocsáss el!” De Jákób válasza ez volt: “Nem bocsátlak el, amíg meg nem áldasz engem” (1Móz 32,26).

Te is meg fogod ezt tenni? Küzdesz-e Istennel ezen az összejövetelen, míg meg nem jelenti Önmagát neked? Vannak bűnök, melyek lesújtanak, és elszomorítnak. Te is el tudod-e mondani: “Uram, oda kell, hogy írd a nevem mellé, hogy “megbocsátva”, és tudsz-e küzdeni Istennel, és könyörögni Hozzá Krisztus igazságában bízva? “Meg kell, hogy mentsen, mert hiszek Benne, és most szaván fogom Őt.” Nos, testvérem, mit kellene tennünk?

Jákób elérte a győzelmet, és neve megváltozott azon a napon. Ez akkor történt, amikor győzedelmeskedett Istennel szemben. Olyan hálás vagyok azért, hogy Isten készített egy utat, melyen járva teljes és ingyenes üdvösséget kaphatunk! Nem kell az árnyékokat néznünk, melyeket Sátán vet utunkra. Ő homályba borította a mennyet, Jézust, a világosságot, és a menny hatalmát is szemünk előtt, és mi egyfolytában csak az Ő hatalmáról beszélünk. De nem kell ezt tennünk! Ézsaiás a következőképpen mutatja be mindezt: “Mert egy gyermek születik nekünk, fiú adatik nekünk. Az uralom az ő vállán lesz, és így fogják nevezni: Csodálatos Tanácsos, Erős Isten, Örökkévaló Atya, Békesség Fejedelme” (Ézs 9,5).

Vajon nem azt jelenti ez, hogy én és az Atya egy vagyunk?

Isten segítsen bennünket, testvéreim, hogy felébredjünk, és arra ösztönözzük magunkat, hogy megtegyük, amit a béna ember megtett, megtegyük, amit a magatehetetlen ember megtett, és amit a béna karú férfi megtett. Ők pontosan azt tették, amit a Megváltó mondott nekik. Isten segítsen bennünket, hogy higgyünk az Ő Fiában, s így Ő örökre megmenthessen bennünket, és örök életünk lehessen.

De sokan közülünk úgy tesznek, mintha nem volna elég életerő bennük, hogy válaszolni tudnának az igazságra. Sokan közületek úgy tesznek, mintha azt gondolnák: Jézust még mindig fogva tartja József új sírja. De Ő már nincs ott: feltámadt a halálból, és nekünk ma egy élő Megváltónk van, aki közbenjár értünk.

Akkor hát beszéljetek az Ő szeretetéről, az Ő hatalmáról, és dicsérjétek Őt! Ha van hangod, és tudsz beszélni, akkor beszélj Istenről, beszélj a mennyről, és az örök életről! Hallottam már embereket, akik az otthonukban olyan hangosan beszéltek, hogy a szomszédok is hallották, de amikor megjelennek az összejövetelen, akkor alig mormolnak el egy néhány alig hallható szót. Be kell mutatnunk, hogy Krisztus iskolájában tanultunk, és előrehaladtunk a hitélet terén. “Mert szívvel hiszünk, hogy megigazuljunk, és szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk” (Róm 10,10). Hányan hiszitek azokat az igazságokat, melyeket ma hallottatok? Akarjátok, hogy elteljen egy néhány hónap addig, míg elismeritek, hogy ebben van a világosság? Meg akartok állni, hogy logikusan megmagyarázzátok ezt az egész tárgykört? Meghaltok, mielőtt ezt tennétek.

Higgyétek el, mert Isten Igéje mondja

Higgyétek el, mert ez az igazság: Isten mondja ezt. Hagyatkozzatok a megfeszített és feltámadt Megváltó vérének érdemeire! Ő a mi egyedüli reménységünk, Ő a mi igazságunk, a mi Helyettesünk és Kezesünk, Ő a minden mindenekben. Ha ezt elismerjük, akkor csak dicséretünk áldozatát hozhatjuk Őhozzá. Ám ha nem vagyunk hajlandók Krisztushoz jönni, és elismerni, hogy mindent Ő végez el; ha úgy érezzük, hogy először meg kell tennünk az első lépéseket, s ha odáig eljutottunk, ott már találkozhatunk Istennel; akkor áldozatunk pontosan olyan, mint Kain áldozata. Ő nem ismerte Jézust, és nem tudta azt, hogy Jézus vére meg tudja Őt tisztítani bűneiből, és elfogadhatóvá teszi Isten előtt az ő áldozatát. Sok Kain van ma is: szennyes és tisztátalan áldozatokkal, melyek nélkülözik Jézus vérét. Minden lépésünkkel Jézushoz kell közelednünk. Jézus vérével, és annak megtisztító hatalmával ajánljuk fel kéréseinket Istennek! Imádkozzunk buzgón Istenhez, és tanulmányozzuk úgy a Bibliát, mint soha ezelőtt!

A kérdés az, hogy mi az igazság. Az igazságot nem az teszi igazsággá, hogy hány éve hiszünk benne. Hitelveinket össze kell vetnünk a Bibliával, és engednünk kell, hogy a Biblia világossága határozza meg hitünket, és mutassa meg, hogy hol hiányzik belőle valami, és hol van probléma. A Biblia kell, hogy legyen a zsinórmértékünk, Jahve élő igéje legyen a vezetőnk. Úgy kell az igazság után kutatnunk, mint elrejtett kincs után. Meg kell találnunk, hogy hol van a kincs, s azután át kell kutatnunk a mező minden négyzetcentiméterét, hogy megtaláljuk a drágaköveket. Le kell szállnunk az igazság bányájába az új ékkövekért, az új gyémántokért, és akkor megtaláljuk azokat.

Tudjátok, mi a helyzet a pápai hatalommal. Az embereknek nincs joguk ahhoz, hogy értelmezzék önmaguk számára a Szentírást. Kell, hogy legyen valaki, aki megmagyarázza nekik az igéket. Hát nincs gondolkodóképességetek? Nincs logikátok? Vajon Isten nem adott ugyanolyan ítélőképességet a laikus tagoknak is, mint a papoknak és vezetőknek? Ha az emberek megismerték volna Krisztust, az élet és dicsőség Urát, amikor eljött földünkre, akkor nem feszítették volna meg Őt. Isten azt üzente számukra, hogy kutassák az Írásokat. “mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, a melyek bizonyságot tesznek rólam” (Jn 5,39; Károli fordítás).

Isten segít bennünket, hogy a Biblia tanulmányozói legyünk. Amíg meg nem találod a magyarázatot magadnak, és az “Így szól az Úr” igazságát a Szentírásban, addig ne bízz egyetlen halandó emberben sem, hogy Ő magyarázza meg neked a Bibliát. S amikor már magad is érted, és értelmezted azt önmagad számára, akkor elismered, hogy az Isten igazsága. Ekkor elmondhatod: “Olvastam, megértettem, szívemben elfogadtam, és ez az Isten igazsága, melyet Isten üzen számomra az Ő Igéjén keresztül.” Ez az, amit el kell érnünk, hogy egyéniséggel rendelkező keresztények legyünk. Egyéni, személyes tapasztalatot kell szereznünk Istennel. Meg kell térnünk, ahogy a zsidók tették. Ha keveset látsz a világosságból, akkor nem szabad megállnod a háttérben, mondván: “Várok, amíg a testvérem meglátja a többi világosságot.” Ha ezt teszed, akkor sötétségben fogsz botorkálni.

Isten segítsen el az igazság ismeretére, s ha már megértetted Isten igazságát, akkor férkőzz be a világosságba, és állíts magad mögé korlátokat. Ne karodat erősítsd, hanem szerezz magadnak élő tapasztalatokat, s akkor lényed Isten dicsőségétől fog ragyogni. Vele jártál, és Ő tartott meg téged. Küzdöttél Vele, könyörögtél Neki, és Ő engedte, hogy fénye rád ragyogjon.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: