2022. szeptember 21., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 21 - SZERDA - 1 Sámuel 15

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 15 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2015&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2015&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten hosszútűrő, de határt szab az engedetlenségnek. Isten addig viseli el Saul magatartását, míg esélyt lát megtérésére. Amikor már olyan messzire megy, ahonnan nincs visszaút, Isten lezárja a vele való együttműködést. Az a tény, hogy Saul emlékoszlopot állít magának, mutatja, hogy Isten már nem az első életében. Már nem Istenben bízik, hanem önmagában. Már nem Istent dicsőíti, hanem önmagát. Az ilyen emberrel Isten nem tud együttműködni.

2.    Isten nem örül a látszatvallásnak. Saul még mindig istentisztelőnek mutatkozik, mert áldozatokat mutat be Istennek, leborul Isten előtt, látszólag tiszteli Isten prófétáját, de szíve távol van Tőle. Ezért mondja a próféta, hogy „többet ér az engedelmesség az áldozatnál, és a szófogadás a kosok kövérjénél.” Saul látszólag Istent imádja, a valóságban azonban önmagát. A kezdeti alázatossága már a múlté, a saját önző útját járja.   

3.    Isten bánkódik Saul fölött. Ebben a fejezetben azt olvassuk, hogy Isten megbánta, hogy Sault királlyá tette, a fejezet vége felé pedig azt olvassuk, hogy Isten „nem bán meg semmit, mert nem ember ő, hogy megbánjon valamit.” Úgy tűnik, mintha ellentmondással találnánk szembe magunkat, viszont Isten nem a tettét bánta meg, hogy Sault királlyá tette, hanem Saul fölött bánkódott, hogy Ő annyi mindent megtett Saulért, a lehető legmesszebb elment érte, de hiába. Nem tudta Sault megmenteni. Isten fölöttünk is bánkódik. Nem azt bánja, hogy megteremtett bennünket, hanem azt, hogy az Ő sok gondoskodása hiábavaló az életünkben, és mi a Tőle eltávolodott életet választjuk, amely olyan sok nyomorúságot okoz nekünk és másoknak is.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki rengetegszer figyelmezteti Sault, hogy rossz úton jár

b.    aki az indítékokat és a szív mélyét látja. Saul azt állítja, hogy megtette, amit Isten parancsolt, viszont Isten valami mást lát

c.    aki bánkódik engedetlen gyermekei miatt

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 13. fejezet

13. fejezet – Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” (1. rész)

Újságcikk, amely megjelent a Signs of the Times, 1890. július 21-i számában. Címe: “Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?”

Hit és cselekedetek – kéz a kézben járnak

Jézus azért halt meg, hogy megmentse az embereket bűneikből, s a Krisztusban való üdvösség azt jelenti, hogy felhagyunk Isten törvényének áthágásával, és megszabadulunk minden bűntől. Egyetlen szív sincs összhangban Krisztussal, melyben gyűlölet izzik Isten törvénye ellen, hiszen a Megváltó azért szenvedett a Golgotán, hogy igazolja és felmagasztalja a törvényt a világegyetem előtt.

Akik vakmerően bizonygatják szentségüket, azok azt bizonyítják, hogy nem látják önmagukat a törvény fényében, nincs lelki világosságuk, és nem gyűlölik az önzés és büszkeség minden formáját. Bűnnel szennyezett ajkukról szólnak ezek az ellentmondásos kijelentések: “Én szent, és bűntelen vagyok. Jézus azt tanítja nekem, hogy ha megtartom a törvényt, akkor kiesek a kegyelemből. A törvény rabiga.” Az Úr ezt mondja: “Boldogok, a kik megtartják az ő parancsolatait, hogy joguk legyen az életnek fájához, és bemehessenek a kapukon a városba” (Jel 22,14; Károli fordítás). Gondosan kell tanulmányoznunk Isten Igéjét, hogy helyes döntésekre juthassunk, és aszerint cselekedhessünk, mert így engedelmeskedhetünk az Igének, s így kerülhetünk összhangba Isten szent törvényével.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: