2022. szeptember 2., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 2 - PÉNTEK - Bírák 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Bírák 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Bir%C3%A1k%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=B%C3%ADr%C3%A1k%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten a helyreállítás Istene. Bár Isten egy törzs szörnyű gonoszsága miatt megengedte ezt a nagy törést Izraelben, szándéka és terve mindig a helyreállítás és építés. A legkilátástalanabbnak tűnő helyzetekből is meg tud menteni és a legnagyobb romokat is fel tudja építeni. Nemcsak Isten, de a nép is tudta, hogy a helyreállításnak meg kell történni. Izrael népe szomorkodott, amikor a gyalázatos gonosz tett megtörtént, de sírt és gyászolt akkor is, amikor egy törzs kiveszett Izraelből. Mivel emberek, emberi megoldásban gondolkoztak a helyreállítást illetően: 1) Háborúban szereztek feleségeket a megmaradt benjaminita férfiaknak és 2) azt tanácsolták azoknak, akinek nem jutott, hogy raboljanak maguknak. Istennek biztosan lett volna más módszere is, de nem várták meg az isteni megoldást.  

2.    Isten a békéltetés Istene. A Bírák könyve reménységgel zárul. Bár sok lázadásról és háborúskodásról olvasunk ebben a könyvben, a záró sorok arról szolnak, hogy Izrael törzsei elvonultak a saját örökségükbe és felépítették városaikat és lakóhelyeiket, ami a békesség jele.          

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki a legnagyobb ajándékkal ajándékozza meg népét, a Vele való kapcsolattal, hogy bármikor Hozzá fordulhatnak és Ő meghallgatja őket

b.    aki a nagy bajban sem mondja azt, hogy ezt most megérdemeltétek, hanem segít

c.    aki azt szeretné, hogy népe saját módszereit cserélje le az Övére. Az emberi módszerek mindig gyűlölködéshez és öldökléshez vezetnek

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 8. fejezet

8. fejezet – Isten parancsolattartó népe (3. rész)

Még közelebb kell kerülnünk Istenhez… Miért van az, hogy szívünk olyan érzéketlen Isten szeretetével szemben? Miért ítéljük meg olyan keményen mennyei Atyánkat? Az Istentől kapott világosság alapján tudom, hogy Sátán minden lehetséges módon igyekezett rossz színben feltüntetni Istent. Pokoli árnyékával beborította utunkat, hogy ne úgy lássuk Istent, mint a kegyelem, együttérzés és igazság Istenét. Ezért lett kőkemény a szívünk.

Ezután beszéltünk arról a sötétségtől, melyet a gonosz vetett ki ránk, s mi keseregni kezdtünk állapotunk miatt. Ezzel csak továbbterjesztettük az árnyékot más lelkekre is, és ami bennünket bántott, most már őket is bántotta. Amint kiejtettük a kételkedés szavait, ezzel másokat is sötétségbe és kételybe taszítottunk.

Nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt tegyük! Így hamis fényben tüntetjük fel mennyei Atyánkat. Ezen változtatnunk kell. Össze kell gyűjtenünk az isteni igazság sugarait, és meg kell világítanunk mások sötét ösvényét is. Mennyei fény ragyog azokra, akik Krisztust, a világ világosságát követik. Ő mondja: “Én vagyok a világ világossága: aki engem követ, nem jár sötétségben, hanem övé lesz az élet világossága” (Jn 8,12).

Milyen ajánlást adtok Krisztus vallásáról a világ számára, ha zúgolódva, panaszkodva, és szomorúsággal telve jártok-keltek? Isten parancsolattartó gyermekeinek bizonyságot kell tenniük arról, hogy az igazság megszenteli a szívet, nemessé és tisztává teszi a gondolatokat, és magas színvonalra emeli a jellemet és az életet.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: