2022. szeptember 16., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 16 - PÉNTEK - 1 Sámuel 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 10 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2010&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    A pontosság Istene, akinek a figyelme minden részletre kiterjed. Ebben a fejezetben folytatódik az, hogy Isten minden részletet előre és pontosan megmond. Olyan, mint egy forgatókönyv, amely minden részletet kidolgoz. Ebből is látjuk Isten bölcsességét, hatalmát, előrelátását, pontos tervezését. Azzal, hogy Isten pontosan megmondott előre mindent, Saul bizalmát építette, hogy Isten vele lesz, megáldja, megsegíti és győzelemre vezeti őt.

2.    Isten Szentlelkét adja a királynak és prófétává avatja őt. Isten mindent megtesz azért, hogy a királyság sikeres és hatékony legyen. Felkészíti a királyt, Szentlelkével pedig vezetést, irányítást és erőt ad a nép vezetéséhez. A próféta az, aki közvetlen kapcsolatban van Istennel, akin keresztül Isten üzenetet küld és vezetést biztosít népe számára.

3.    Isten nyilvánosan kijelenti, hogy kit választ királynak. Isten tekintélyt biztosít a királynak azzal, hogy az egész nép előtt történik a sorsvetés, amelynek eredményeképpen Saul nemzetségét, családját és magát Sault kiválasztják. Isten ezzel jelzi, hogy odaállt Saul mellé.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki vezeti népét

b.    aki minden részletre odafigyel

c.    aki a legjobbat akarja adni népének

d.    aki alázatot ad Saulnak – bántják, gúnyolják, de ő ezzel nem foglalkozik

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 11. fejezet

11. fejezet – Engedelmesség és megszentelődés (4. rész)

Nem lármás és fékezhetetlen

Krisztus békéje nem lármás és fékezhetetlen, nem fülsértő hangokban és tornamutatványokban nyilvánul meg. Krisztus békéje intelligens béke, és nem készteti arra állítólagos birtokosait, hogy a fanatizmus és különcség jegyeit viseljék magukon. Ez a béke Istentől árad ki, és nem egy zavaros, értelmetlen impulzust jelent.

Amikor a Megváltó az Ő békéjével az ember lelkébe költözik, akkor szíve teljes összhangba kerül Isten Igéjével, mert a Lélek és az Ige mindig egyet tanítanak. Az Úr tiszteletben tartja saját Szavát minden tettében, mely az emberrel kapcsolatos. Az Igében az Ő akarata, és az Ő hangja nyilatkozik meg, s azon kívül nincs újabb akarata, és újabb igazsága, melyet feltárhatna gyermekei előtt. Ha van egy csodálatos tapasztalatod, mely nincs összhangban az Isten Igéjében található kifejezett utasításokkal, akkor vond kétségbe élményedet, mert az nem a mennyből származik. Krisztus békéjét úgy nyerhetjük el, ha megismerjük Őt úgy, ahogyan a Biblia kinyilatkoztatja.

Ha a boldogságot külső forrásokból merítjük, s nem az Isteni Kútforrásból, akkor örömünk olyan változó lesz, amilyenné a különböző körülmények teszik; Krisztus békessége azonban állandó, és folyamatosan bennünk lakozó valóság. Nem függ életünk semmilyen körülményétől, sem világi javaktól, sem a földi barátok számától. Krisztus az élő víz kútforrása, s a tőle származó boldogság és béke sosem fogy el, mert Ő az élet forrása. Akik benne bíznak, azok elmondhatják: “Isten a mi oltalmunk és erősségünk, mindig biztos segítség a nyomorúságban. Azért nem félünk, ha megindul is a föld, és hegyek omlanak a tenger mélyébe; ha háborognak és tajtékoznak is vizei, és tombolásától megrendülnek a hegyek. Egy folyam ágai örvendeztetik Isten városát, A Felségesnek szent hajlékait” (Zsolt 46,2-5).

Jó okunk van arra, hogy szüntelenül hálát mondjunk Istennek azért, hogy Krisztus az Ő tökéletes engedelmessége által visszanyerte számunkra a mennyet, melyet Ádám engedetlensége miatt elveszített. Ádám vétkezett, és gyermekei mindannyian osztoznak az ő bűnében, és annak következményeiben; de Jézus magára vette Ádám bűnét, s ezért Ádám minden gyermeke megmenekülhet a törvényszegés büntetésétől, ha Krisztushoz, a második Ádámhoz menekül. Jézus visszaszerezte a mennyet az ember számára azáltal, hogy kiállta azt a próbát, amiben Ádám elbukott; hiszen Ő tökéletesen engedelmeskedett a törvénynek, s mindazok, akiknek helyes képük van a megváltás tervéről, elismerik azt, hogy nem üdvözülhetnek addig, míg áthágják Isten szent előírásait. Fel kell hagyniuk a törvény megszegésével, és Isten ígéreteire kell támaszkodniuk, melyek Krisztus érdemei által rendelkezésünkre állnak.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

1 megjegyzés: