2022. szeptember 25., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 25 - VASÁRNAP - 1 Sámuel 19

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 19 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2019&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2019&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Jónatánt védőangyalul küldi Dávid számára. Dávid és Jónatán lelke egymásra talált, összeforrt, s amint Dávid veszélybe került, Jónatán jelezte, nem tekintvén arra sem, hogy éppen apja akaratával kellett szembe mennie. Miközben Isten Dávid útját készítette elő sok angyalt felhasznált, sok földi angyalt. Ezek közül az egyik Jónatán volt.

2.    Isten engedi, hogy Saul szabad akaratától vezérelve döntsön, de gonoszságától megvédi Dávidot. Ahogy korábban is már megtörtént, Sault ismét áthatotta a hatalmas irigység és azt a Dávidot, aki annyiszor megvigasztalta már, aki népének ellenségével, a filiszteusokkal szemben oly sokszor és oly eredményesen fellépett, meg akarta ölni. Ebből is kitűnik, a féltékenység gonosz indulat, ami nem férhet össze a hálával. Bár Saul gonoszságát nem tudta Isten jóra váltani, Dávidot több ízben is megvédte a tragikus következményektől.   

3.    Isten Mikált, Dávid felségét is védőangyalul küldi Dávid számára. Mikál szerette Dávidot és ő is apja ellenében ment, ahogy Jónatán is tette. Számára is fontosabb volt Dávid élete, mint apja ésszerűtlen és szívtelen parancsa.     

4.    Istent nem lehet megtéveszteni. Saul lelki látása már annyira elhomályosult, hogy azt hitte Isten fölébe emelkedhet. Megtudta, hogy Dávid Rámában tartózkodik és elküldte követeit, hogy fogják el őt. A követek látogatása három ízben megtörtént, de követei három ízben prófétálni kezdtek. Saul ott akarja megtámadni Dávidot, ahol Dávid Isten prófétájánál Isten oltalmát kereste. Saul elvakultsága miatt nem fogta fel, hogy az Isten oltalmában lévő Dávidot nem tudja bántani.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki óvja övéit a féltékenységtől, mert tudja, hogy ha az ember nem törekszik a legyőzésére, nagy baj lehet belőle, ahogy ezt Saul életében is látjuk

b.    aki nemes feladatokkal köti le az embereket, mert tudja, hogy ha nem ebben foglalatoskodnak, az ellenség csapdájába eshetnek

c.    aki nagyon sok lehetőséget biztosított Saulnak, hogy megváltozzon, de Saul visszaélt ezekkel a lehetőségekkel

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 14. fejezet

14. fejezet – Áttekintés a hit általi megigazulás tapasztalatáról (1. rész)

Részlet a Review and Herald 1890. November 4-én megjelent számának egyik cikkéből, melynek címe: “Krisztus: az Élet Útja”. Megjelent a Selected Messages, 1. kötetének 365-368. oldalain is.

„…elment Jézus Galileába, és így hirdette az Isten evangéliumát: “Betelt az idő, és elközelített már az Isten országa: térjetek meg, és higgyetek az evangéliumban.”

A megtérés összefügg a hittel, és az evangélium elmondja, hogy mennyire szükséges ez az üdvösséghez. Pál is prédikált a megtérésről. Így beszélt: “Semmit sem hallgattam el abból, ami hasznos, hanem inkább hirdettem és tanítottam azt nektek nyilvánosan és házanként. Bizonyságot tettem zsidóknak is, meg görögöknek is az Istenhez való megtérésről és a mi Urunkban, Jézusban való hitről” (ApCsel 20,20-21). Nincs üdvösség megtérés nélkül. Egyetlen megtéretlen bűnös sem hihet szívvel, hogy megigazuljon. Pál úgy ábrázolja a megtérést, mint a bűn miatti, Istentől származó szomorúságot, mely “megbánhatatlan megtérést szerez az üdvösségre” (2Kor 7,10). Ennek a megtérésnek egyáltalán nincs érdemi jellege, hanem felkészíti a szívet arra, hogy befogadja Krisztust, mint egyetlen Megváltóját, az elveszett bűnös egyedüli reménységét.

Amint a bűnös a törvényre tekint, vétke nyilvánvalóvá válik előtte, vádolni kezdi lelkiismerete, és kárhoztatás alatt van. Egyetlen vigasza és reménye az lehet, ha a Golgota keresztjére tekint. Miközben az ígéreteken elmélkedik, szaván fogja Istent, és lelkébe nyugalom, és béke költözik. Így kiált fel: “Uram, te megígérted, hogy mindenkit megmentesz, aki szent Fiad nevében Hozzád járul. Én elveszett, tehetetlen és reménytelen lélek vagyok. Ments meg Uram, mert elveszek!” Ekkor hittel belekapaszkodik Krisztusba, és megigazult Isten előtt.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: