2022. szeptember 24., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 24 - SZOMBAT - 1 Sámuel 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2018&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Akikben Isten Lelke lakik azok egymásra is rátalálnak. Megható Dávid és Jónatán barátsága. Amikor megérzik egymásban az Isten Lelkének jelenlétét, szívük-lelkük összeforr. Barátságuk többek között abban nyilvánul meg, hogy kiállnak egymás mellett és készek odaadni a másiknak azt, ami kedves és egyedi nekik. Jónatán odaadja Dávidnak a köpenyét, a ruháját meg a kardját, az íját és az övét is. Jónatán Krisztus jellemét tükrözi, aki életét adja barátaiért. 

2.    Akivel ott van az Úr, az nem fél, viszont tőle fél az, akitől eltávozott az Úr. Megmagyarázhatatlan ez a félelem, hiszen Dávid nem akarja bántani Sault, és ezt később a gyakorlatban is bizonyítja, hogy még akkor sem teszi meg, amikor minden lehetősége megvan rá. Milyen furcsa, hogy a gonoszok a jóktól félnek, amikor ez teljesen szükségtelen. Saul félelmét az generálja, hogy Dávid Isten jelenléte miatt sikeres, neki pedig nem sikerülnek a dolgai.   

3.    Az irigység és féltékenység romboló és távol áll Isten jellemétől. Az irigységgel kapcsolatosan Isten mindig azon oldalon áll, hogy Ő az elszenvedője. A mennyben Lucifer irigykedett Jézusra, Ézsaiás próféta arról ír, hogy Isten trónjára vetette szemét, és Isten helyére pályázott. Ez az irigység okozta Sátán bukását és ez vitte világunkat is sok bajba és katasztrófába.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki mindig igaz barát, de az emberek között is mutat erre példát, mint például Dávid és Jónatán szövetségében és barátságában

b.    aki megsegíti azt, aki rá hagyatkozik

c.    aki vágyik az ember ragaszkodására és szeretetére, ami neki mindennél többet ér

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 13. fejezet

13. fejezet – Mit tegyek, hogy elnyerjem az örök életet?” (4. rész)

A hitelv ellenőrzése

Ézsaiás próféta kijelenti azt az igazságot, mellyel minden tantételt le lehet ellenőrizni. Így szól: “A tanításra és bizonyságtételre hallgassatok! Ha nem ekként szólnak azok, a kiknek nincs hajnalok” (Ézs 8,20; Károli fordítás). Bár a hitetés elárasztotta a földet, még sincs ok arra, hogy tévedésben maradjunk. Az igazság egyértelmű, s ha összevetjük azt a tévedéssel, akkor nyilvánvalóvá válik jellege. Mindenki megérheti, mit vár el Isten tőle, aki részesül kegyelméből. Hit által hozzáigazíthatjuk életünket az igazság mércéjéhez, mert igényelhetjük önmagunk számára Krisztus igazságát.

Az igazságot őszintén kereső ember megtalálhatja Isten Igéjében az igazi megszentelődés szabályát. Az apostol ezt mondja: “Nincsen azért immár semmi kárhoztatásuk azoknak, a kik Krisztus Jézusban vannak, kik nem test szerint járnak, hanem Lélek szerint. Mert a Jézus Krisztusban való élet lelkének törvénye megszabadított engem a bűn és a halál törvényétől. Mert a mi a törvénynek lehetetlen vala, mivelhogy erőtelen vala a test miatt, az Isten az ő Fiát elbocsátván bűn testének hasonlatosságában és a bűnért, kárhoztatá a bűnt a testben. Hogy a törvénynek igazsága beteljesüljön bennünk, kik nem test szerint járunk, hanem Lélek szerint. Mert a test szerint valók a test dolgaira gondolnak; a Lélek szerint valók pedig a Lélek dolgaira. Mert a testnek gondolata halál; a Lélek gondolata pedig élet és békesség. Mert a test gondolata ellenségeskedés Isten ellen; minthogy az Isten törvényének nem engedelmeskedik, mert nem is teheti. A kik pedig testben vannak, nem lehetnek kedvesek Isten előtt. De ti nem vagytok testben, hanem lélekben, ha ugyan az Isten Lelke lakik bennetek” (Róm 8,1.2-9; Károli fordítás).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

1 megjegyzés: