2022. szeptember 27., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 27 - KEDD - 1 Sámuel 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten erőt adott Dávidnak a nehézségeivel való megbirkózáshoz. Nem volt könnyű Dávidnak elbúcsúzni igaz barátjától, megválni feleségétől és egyedül menekülni az ismeretlenbe. Nem volt könnyű abban az országban keresni menedéket, akiknek a bajnokát legyőzte és oly sok vereséget mért rájuk. Nem volt könnyű félkegyelműnek tetetni magát, csak azért, hogy a puszta életét védje, miközben Sámuel már királlyá kente őt. Dávid ezután is sok nyomorúságon ment át, de nem szűnt meg Istent tiszta szívéből és minden erejével szeretni. És Isten sem szűnt meg szeretni és védelmezni őt.

2.    Isten újabb menekülési útvonalat, menekülési módot biztosít Dávid számára. Isten még az ellenség földjén is meg tudja védeni benne bízó gyermekét. És milyen furcsa, hogy Istennek a saját népe közül kellett kimenekítenie gyermekét, hogy idegen, pogány, bálványimádó nép között biztosítani védelmet számára.    

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki nem bünteti meg Dávidot a szent kenyér elfogyasztása miatt és amiatt sem, hogy nem mondott igazat

b.    aki megértette a menekülő Dávidot, mert később saját Fiának is folyton menekülnie kellett ellenségei elől

c.    aki nem az üldözéstől óvta meg Dávidot, hanem az üldözések közepette védte meg őt és adott neki erőt

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 14. fejezet

14. fejezet – Áttekintés a hit általi megigazulás tapasztalatáról (3. rész)

Az ígéret feltétele: a hit

Krisztus kegyelme nélkül a bűnös reménytelen állapotban van, és semmit sem lehet érte tenni; de Isten kegyelme által természetfeletti erő áll az ember rendelkezésére, és munkálkodik elméjében, szívében és jellemében. Az ember Krisztus kegyelme által ismeri fel a bűnt, s annak gyűlöletes voltát, és végül kiűzi azt lelkének templomából. Kegyelem által kerülünk közösségbe Krisztussal, hogy azután együtt munkálkodjunk vele a megváltás művében. A hit az a feltétel, melynek alapján Isten jónak látta, hogy bocsánatot ígérjen a bűnösnek; de nem azért, mintha a hitben erény lenne, mellyel kiérdemelhetjük az üdvösséget, hanem mert hit által bízhatunk Krisztus érdemeiben, mely gyógyír a bűnre. A hit be tudja mutatni Krisztus tökéletes engedelmességét a bűnös törvényszegése és hiányossága helyett. Ha a bűnös hiszi, hogy Krisztus az Ő személyes Megváltója, akkor Isten – az Ő változhatatlan ígéretei szerint – megbocsátja bűnét, és ingyen megigazítja őt. A bűnbánó lélek felismeri azt, hogy igazságát annak köszönheti, hogy Krisztus – az Ő Helyettese és Kezese – meghalt érte: így végzett engesztelést érte, és szerzett neki igazságot. “Hitt Ábrahám az Istennek, és Isten ezt számította be neki igazságul.” Aki fáradozik, annak a bért nem kegyelemből számítják, hanem azért, mert tartoznak vele. Aki pedig nem fáradozik, hanem hisz abban, aki megigazítja az istentelent, annak a hite számít igazságnak” (Róm 4,3-5). Az igazság a törvénynek való engedelmességet jelenti. A törvény igazságot követel, és a bűnös tartozik ezzel a törvénynek; de képtelen azt megadni. Kizárólag hit által tudja elnyerni az igazságot. Hit által viszi Isten elé Krisztus érdemeit, és az Úr a bűnös számlájára írja Fiának engedelmességét.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: