2022. szeptember 18., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 18 - VASÁRNAP - 1 Sámuel 12

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 12 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2012&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2012&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten kész egy kicsit hátrébb lépni, de nem hátrál ki Izrael mögül. Azzal, hogy Izrael királyt kért, Istent a mennyei királyt vetette meg. Isten azonban nem vonult ki sértődötten Izrael mögül, hanem tovább segíti és vezeti őket az új körülmények között is, amelyben egy király Izrael legfőbb földi vezetője.

2.    Sámuel Isten jellemét tükrözi. Sámuel önzetlenül szolgálta Izraelt. Semmit sem tett önzésből és semmit sem tett önmagáért. Isten a világegyetem legönzetlenebb lénye és aki vallja, hogy Őt követni, Őt fogja tükrözni is.

3.    Isten a „minden,” és rajta kívül minden más „semmi.” Sámuel felhívja a nép figyelmét, hogy ne a semmiket szolgálják és ne a semmiket imádják, hanem Istent, aki minden mindenekben.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki Izrael történelmének Ura – történelmük folyamán mindig bizonyította hatalmát és hűségét népe iránt

b.    aki népe segítségére sietett mindig, amikor hozzá kiáltottak

c.    aki szokatlan csodát tett, csakhogy a nép hitét és bizalmát megnyerje (esőt küldött az aratás idején)

d.    aki népe jótevője még akkor is, amikor a nép hálátlan

e.    aki népe rossz cselekedeteit nem hánytorgatja fel, csak arra vágyik, hogy tanuljanak már belőle

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 12. fejezet

12. fejezet – Krisztus nekünk tulajdonítja igazságát (1. rész)

A Review and Herald cikke, mely “A lelki gyengeség nem igazolható” cím alatt jelent meg, 1890. július 1-én. A cikk egy része megtalálható a Selected Messages című könyv első kötetének 363-364. oldalain.

Akik teljes mértékig bíznak Krisztus igazságában, és élő hittel tekintenek Reá, azok ismerik az Ő Lelkét, és Krisztus is ismeri őket. Az egyszerű hit képessé teszi a hívőt arra, hogy a bűn számára meghaljon, de éljen Istennek, Jézus Krisztus, a mi Urunk által. Hit által, kegyelemből üdvözülünk, s nem magunktól: Isten ajándéka ez. Ha megpróbálnánk megmagyarázni a világi bölcseknek e drága ígéreteket, ők csak gúnyolnának érte, mert “a nem lelki ember… nem fogadja el az Isten Lelkének dolgait, mert ezeket bolondságnak tekinti, sőt megismerni sem képes: mert csak lelki módon lehet azokat megítélni” (1Kor 2,14).

Amikor Jézus készült felmenni a mennybe, így szólt a tanítványaihoz: “És én kérem az Atyát, és más vígasztalót ád néktek, hogy veletek maradjon mindörökké. Az igazságnak ama Lelkét: a kit a világ be nem fogadhat, mert nem látja őt és nem ismeri őt; de ti ismeritek őt, mert nálatok lakik, és bennetek marad” (Jn 14,16-17; Károli fordítás). A továbbiakban pedig így folytatta: “Aki befogadja parancsolataimat, és megtartja azokat, az szeret engem, aki pedig szeret engem, azt szeretni fogja az én Atyám; én is szeretni fogom őt, és kijelentem neki magamat” (21. vers).

Sokan vannak, akik megelégednek azzal, hogy hamis tanokkal azonosítják magukat, hiszen így elkerülik a viszályt, és a világtól való különbözést; de Isten gyermekeinek bizonyságot kell tenniük az igazságról, nemcsak íróeszközükkel és hangjukkal, de lelkületükkel, és jellemükkel is. Megváltónk kijelenti, hogy a világ nem fogadhatja be az igazság Lelkét. Nem tudják felfogni az igazságot, mert nem ismerik Krisztust sem, az igazság Szerzőjét. A langymeleg tanítványok és hidegszívű professzorok, akiket nem töltött be Krisztus Lelke, nem képesek felfogni az Ő igazságának drága voltát, inkább azon vannak, hogy létrehozzák saját igazságukat.

A világ a saját dolgait hajszolja: az üzletet, a világi dicsőséget, a hivalkodást, és az önző örömöket. Krisztus meg akarja törni ezt a varázslatot, mely távol tartja Tőle az embereket. Arra törekszik, hogy az eljövendő világra irányítsa az emberek figyelmét, melyet Sátánnak sikerült saját árnyékával beburkolni. Krisztus az ember látókörébe hozza az örökkévaló világot, bemutatja annak látványosságait, elmondja nekik, hogy helyet készít számukra, hogy amikor újra eljön, magához vegye őket. Sátán terve az, hogy az emberek elméjét az Isten iránti szeretet helyett az érzéki dolgok iránti mértéktelen szenvedély töltse be, s így a menny utáni vágyakozás eltűnik a szívből…

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: