2022. szeptember 19., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 19 - HÉTFŐ - 1 Sámuel 13

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 13 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2013&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2013&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten választott népének élete nem mindig egyszerű és nem mindig dicsőséges. Egy olyan nép életében, amelyet Isten választ ki magának és egy olyan helyzetben, amikor maga Isten választja ki a királyt, azt várnánk el, hogy minden nagyon szép, tiszta, erkölcsös, és sikeres lesz. Ezzel ellentétben azt látjuk, hogy a nép nagyon romlott tud lenni, a nép vezetői pedig a ledurvább hibákat és bűnöket követik el. A nép pedig nem egy ideális és sikeres életet él, hanem gyakran nyomorúságos helyzeteket él meg. Ez azt mutatja, hogy az édeni bukás milyen komoly volt, az embert mennyire megrontotta az Isten elleni lázadás, hogy szinte csak a rosszra képes. És Isten nélkül csak a rosszra képes.

2.    Isten nem tud bármilyen istentiszteletet elfogadni. Saul úgy gondolkozott, hogy a lényeg az, hogy az áldozat be legyen mutatva, de arra nem gondolt, hogy Istent nem az áldozat érdekli, hanem a szíve és a hűsége. Sault elmarasztaljuk, de mi is sokszor beleesünk ebbe a hibába, amikor úgy érezzük, csupán az a dolgunk, hogy részt vegyünk az istentiszteleten, hogy az adományokat odaadjuk, hogy bizonyos feltételeknek megfeleljünk. Istent azonban a szívünk érdekli és nem a félszívvel végrehajtott istentiszteleteink.    

3.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki nem szabadítja meg népét azonnal minden nehézségéből és bajából, mert tudja, hogy azzal többet ártana, mint használna

b.    aki nem a pillanatnyi jólétünkben érdekelt elsősorban, hanem a hosszútávú eredményeinkben, annak ellenére, hogy pillanatnyilag is a legjobbat szeretné nyújtani nekünk

c.    akinek a megoldhatatlan helyzetekben is ezer útja van

d.    akit nem szorongat az idő, mert ő felette áll annak

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 12. fejezet

12. fejezet – Krisztus nekünk tulajdonítja igazságát (2. rész)

Arra hívattunk el, hogy hűséges szolgák legyünk

Isten azzal a felhívással fordul azokhoz, akikre javait bízta, hogy hűséges szolgákként éljenek. Az Úr azt szeretné, ha minden időleges dolog csak másodlagos helyet foglalna el szívünkben és gondolatainkban; Sátán viszont arra törekszik, hogy a földi dolgok kerüljenek első helyre életünkben. Az Úr azt akarja, hogy a kiváló dolgokat értékeljük. Bemutatja nekünk a nagy küzdelmet, melyben részt kell vennünk, és feltárja előttünk a megváltás tervét, s annak jellegét. Kinyilatkoztatja előttünk a veszélyeket, melyekkel találkozni fogunk, az önmegtagadást, melyet elvár tőlünk, és felszólít arra, hogy mérjük fel a dolgok árát. Arról is biztosít bennünket, hogy ha buzgón belevetjük magunkat a küzdelembe, akkor isteni hatalmával kipótolja emberi erőfeszítéseinket.

A keresztény nem test és vér ellen harcol, hanem a magasságban lakozó fejedelemségek, hatalmak és lelki gonoszságok ellen. A keresztényeknek természetfeletti erőkkel kell harcolniuk, de nem maradnak magukra ebben a konfliktusban. A Megváltó üdvösségük Vezére, s Vele többek lehetnek, mint győztesek.

A világ Megváltója nem akarja, hogy az ember tudatlanságban legyen Sátán eszközeit illetően. A Sátán által szervezett nagy szövetség felsorakozott azok ellen, akik győzni akarnak, de Krisztus azt szeretné, ha a láthatatlan dolgokra néznénk: a mennyei seregekre, melyek körülveszik az Istent szeretőket, hogy megszabadítsák őket. A mennyei angyalok érdeklődnek az ember sorsa iránt. A Mindenható hatalom azok szolgálatában áll, akik bíznak Istenben. Az Atya elfogadja Krisztus igazságát követői esetében, s olyan fénnyel és szentséggel veszi körül őket, melyen Sátán nem tud áthatolni. Üdvösségünk Vezére így szól követőihez: “Bízzatok: én legyőztem a világot! Én vagyok a ti oltalmatok, és győzelmetek biztosítéka!”

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001 

1 megjegyzés: