2022. szeptember 14., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 14 - SZERDA - 1 Sámuel 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 8 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%208&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten türelmes, de népe ismét eltávolodik Tőle. Sámuel hűségesen szolgálta Istent és bíráskodása alatt a nép Istent szolgálta, de fiai már nem voltak hűségesek Istenhez, Éli fiaihoz hasonlóan visszaéltek a bírói hatalommal, a nép pedig királyt kért. A nép hozzáállásában azonban pozitív elemet is találunk. Felismerték a korrupciót Sámuel fiai viselkedésében és elhatárolódtak attól. Nem akartak korrupt vezetőket és nem akartak Isten törvényével elletétesen élni. A megoldást azonban nem Isten segítségében látták, hanem egy királyban, aki kikényszeríti az Istennek való engedelmességet és a törvények betartását.

2.    Sámuel hű marad Istenhez. Sámuel hű marad Istenéhez és népe tévedését fájlalva bölcsen az Úrhoz fordul. Isten számára szintén fájdalmas népe hálátlansága, és leplezetlen őszinteséggel adja tudtára Sámuelnek újbóli csalódását a népben.

3.    Isten figyelmeztet a rossz döntések következményeire. Isten teljesíti népe akaratát, de Sámuellel elmondatja, valójában mit is fog egy király uralkodása jelenteni számukra. Sámuel óva inti a népet: a király fölöttük fog állni, minden vagyonuk és jószáguk fölött fog rendelkezni és elveszi majd, amire szüksége van. Az egyiptomi szolgaságból kivezetett izraeliták ily módon csak új szolgaságot fognak választani.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki óvni akarja népét a rossz emberi példáktól

b.    aki meghallgatja Sámuel panaszát

c.    aki világos tanácsot ad Sámuelnek

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 11. fejezet

11. fejezet – Engedelmesség és megszentelődés (2. rész)

Sátán csalása és csapdája

Sokan azon az állásponton vannak, hogy nem vétkezhetnek, mert már megszentelődtek, de ez a gonosz megtévesztő csapdája! A bűnbeesés veszélye állandóan fenyeget bennünket, hiszen Krisztus arra figyelmeztetett bennünket, hogy vigyázzunk és imádkozzunk, nehogy kísértésbe essünk. Ha tudatában vagyunk énünk gyengeségének, akkor nem leszünk önhittek, és gondatlanok a veszéllyel szemben, hanem érezni fogjuk annak szükségességét, hogy erőnk Forrásához járuljunk, mely nem más, mint Krisztus, a mi Igazságunk. Töredelmes bűnbánattal kell Őhozzá mennünk, mint akik kétségbeesetten érzik emberi gyengeségüket, és meg kell tanulnunk, hogy naponta igényeljük Krisztus vérének érdemeit; csak így válhatunk megfelelő edényekké a Mester szolgálatában.

Ha így függünk Istentől, akkor nem fogunk harcolni az igazság ellen, hanem mindig képesek leszünk arra, hogy kiálljunk amellett, ami helyes. Ragaszkodnunk kell a Biblia tanításához, és nem szabad követnünk a világ szokásait és hagyományait, valamint emberek rendeléseit és tetteit.

Ha téveszmék kelnek szárnyra, és bibliai igazságként hirdetik azokat, akkor a Krisztussal kapcsolatban lévő hívők nem fognak abban bízni, amit a lelkész mond, hanem a nemes lelkű béreaiakhoz hasonlóan naponta kutatni fogják az Írásokat, hogy úgy vannak-e azok. Amikor pedig felfedezik, hogy mit mond az Úr szava, akkor az igazság oldalán foglalnak állást. Meghallják a Jó Pásztor hangját, amint ezt mondja: “Ezen az úton járjatok!” (Ézs 30,21.) Így tanulhatjuk meg, hogy a Biblia legyen tanácsadónk, és az idegen hangot sem meghallani, sem követni nem fogjuk.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: