2022. szeptember 28., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 28 - SZERDA - 1 Sámuel 22

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 22 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2022&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2022&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az Úr vezette Dávidot, aki hűségesen hallgatott Istenére. Bár Dávid egyedül menekült, mégsem volt egyedül. A mindenség Istene vele ment. Ezt érezte Dávid, és ezért nem panaszkodott és nem neheztelt Istenre még a legnehezebb pillanatokban sem. Azért nem tudta Saul megtalálni Dávidot, mert Isten vele volt. Ezért szólt Dávidhoz Ahimelek papon keresztül, aki megkérdezte Istent Dáviddal kapcsolatosan. Ezért volt kedves hozzá egy idege ország, Móáb királya, aki még a családját is oltalmába vette. Ezért tanácsolta Gád próféta, hogy ne maradjon a sziklavárban, hanem menjen Júda földjére.

2.    Az Úr a gyűlölet-vezérelte Sault már nem tudta vezetni. Miközben Isten minden segítséget és vezetést megad Dávidnak, Saulra már semmi hatással sincs. Saul már nemcsak Dávid, hanem Isten ellen is harcol. Haragszik azért, mert a pap megkérdezte Istent, aki válaszolt neki, megöli az Úr papjait, akik Istent képviselték és szolgálták. Mindezek a cselekedetek egyenértékűek azzal, mintha Istennel tette volna meg ezeket a dolgokat. Amikor biztosra tudja, hogy Isten Dáviddal van és mégis üldözi őt, és meg akarja ölni őt, ezzel azt deklarálja, hogy az Istennel áll háborúban.

3.    Isten szövetségest küldött Dávid számára. Azzal, hogy egy pap érkezik hozzá, és csatlakozik csapatához, Isten azt üzeni, hogy vele lesz. Dávid csapatában ott van egy felkent király (maga Dávid), egy felkent pap (Abjátár), és egy elhívott próféta (Gád). Ezzel Dávid minden segítséget megkapott, amire szüksége volt élete védelmére és irányítására.     

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akihez vonzódnak a bajbajutott emberek, mint ahogy Jézus köré is odagyülekeztek a bűnösök és vámszedők, úgy gyülekezetek Dávid köré is a számkivetett emberek, mert Isten jelenlétét érezték

b.    aki prófétát ad bajbajutott gyermeke mellé

c.    aki tudja, hogy milyen az, amikor az övéi elárulják – Dávidot egy udvari ember árulta el, akivel együtt szolgálták a királyt

d.    aki a védtelenek és kitaszítottak oltalmára kel

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 14. fejezet

14. fejezet – Áttekintés a hit általi megigazulás tapasztalatáról (3. rész)

Az ígéret feltétele: a hit – (folytatás)

Isten Krisztus igazságát fogadja el az ember kudarca helyett, és magáévá fogadja, megbocsát neki, és megigazítja a bűnbánó, hívő lelket. Úgy bánik vele, mintha igaz lenne, és úgy szereti, mint saját Fiát. Így tulajdoníttatik a hit igazságul, és a lélek, aki bocsánatot nyert, kegyelemből kegyelembe jut, és a kisebb világosság felől a nagyobb világosság felé halad. “… nem az általunk véghezvitt igaz cselekedetekért, hanem az ő irgalmából üdvözített minket újjászülő és megújító fürdője a Szentlélek által, akit kitöltött ránk gazdagon Jézus Krisztus, a mi Üdvözítőnk által” (Tit 3,5-7).

Egy másik helyen ezt írja az Ige: “Akik pedig befogadták, azokat felhatalmazta arra, hogy Isten gyermekeivé legyenek; mindazokat, akik hisznek az ő nevében, akik nem vérből, sem a test, sem a férfi akaratából, hanem Istentől születtek” (Jn 1,12-13). Jézus kijelentette: “…ha valaki nem születik újonnan, nem láthatja meg az Isten országát” (Jn 3,3). “…ha valaki nem születik víztől és Lélektől, nem mehet be az Isten országába” (5. vers). Nem egy alacsony mércét állít elénk a Szentírás, hiszen azt mondja, hogy Isten gyermekeivé kell lennünk. Egyénenként kell elnyernünk az üdvösséget, és a próbák és nyomorúság idején képesnek kell lennünk arra, hogy eldöntsük: ki az, aki Istent szolgálja, és ki az, aki nem. Egyéni hívőkként fogunk üdvözülni az Úr Jézus Krisztusban.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: