2022. szeptember 7., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 7 - SZERDA - 1 Sámuel 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 1 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%202&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az Úr nagy gonddal támaszt ismét bírát, az utolsót Izrael történetében. Megint egy családi történetet tárul elénk, amely egy újabb jelentős mozaikdarab a nagy egészben. A könyv nyitó fejezetében az utolsó bíra, Mózes után a második próféta, Sámuel megszületéséről olvashatunk. Az előzmények már ismerős motívumot tartalmaznak: Anna egy meddő anya, aki Sárához, Rákhelhez hasonlóan sokat szenved meddősége miatt. A tisztaéletű, meddő asszonyok gonoszkodó másodfeleségek, szolgálók istentelen viselkedésének lesznek a céltáblái, de az Úr megindul szenvedésükön és egy idő után megnyitja méhüket. Ismét egy példa, hogy a hatalmas szomorúságból Isten hatalmas hitet hoz ki. Egy olyan korban, melyre a lelki hanyatlás volt jellemző Anna, a tiszta életű feddhetetlen jellemű asszony hatalmas hittel rendelkezett. Anna biztosan tudta, egyedüli segítség hatalmas bánatára az ÚR. Tiszta szívből érezte, hogy Istene segíteni fog. Még mielőtt megvalósult volna e segítség, háláját azzal fejezte ki, hogy hatalmas ígéretet tett az Úrnak. Igazlelkűségéhez méltó volt az ígérete is.

2.    Az Úr közvetve már Éli által megáldja Annát. Éli a főpap először félreértette Annát, de az asszony őszinte válasza rádöbbentette tévedésére. Anna őszinte hite arra késztette, hogy Istentől kapott bölcsességgel válaszoljon és Isten nevében ígérjen. Éli és Anna e beszélgetésekor jelen volt Isten is. Ennek eredményeképpen történt meg a változás Anna arcán.

3.    Istennél nincs véletlen. Nem véletlen az Anna név jelentése: kegyelem. Isten megkegyelmezett a meddő Annának. És nem véletlen a Sámuel név jelentése sem: Isten meghallgatott, Isten ígérete, illetve az ő neve: Isten. Nem véletlen az sem, hogy Sámuel az ima embere lett.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki imáinkat mindig nagyon várja és meghallgatja

b.    aki hallja ígéreteinket, és szeretné, ha mi is betartanánk, ahogy Ő teszi – Anna bánatában fogadalmat tesz, amit be is tartott

c.    aki látja azt, hogy gyermekei tettét az emberek sokszor rosszul értelmezik, de egyszer mindenki mindent megért az Úr cselekedeteiből, ahogy itt is történt Éli főpappal

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 9. fejezet

9. fejezet – Hitünk minősége (4. rész)

Ez a hit általi megigazulás

Mit jelent hinni? Azt jelenti, hogy teljes mértékig elfogadom azt, hogy Jézus Krisztus érettünk áldoztatott fel, átokká lett értünk, magára vette bűneinket, és nekünk tulajdonította az Ő saját igazságát. Ezért igényeljük Krisztus igazságát, hiszünk ebben, és így az a mi igaságunkká is válik. Ő a mi Megváltónk. Ő megment bennünket, mert megmondta, hogy üdvözíteni fog. Vajon belemegyünk-e annak megmagyarázásába, hogy hogyan menthet meg bennünket? Van-e bennünk annyi jóság, amennyi jobbá tehet bennünket és megtisztíthat a bűn foltjaitól és szennyétől, és képessé tenne arra, hogy Istenhez jöjjünk? Nem, ezt egyszerűen nem tudjuk megtenni.

Emlékeztek arra, amikor a fiatalember Krisztushoz jött, és megkérdezte Tőle, hogy mit kell tennie, hogy örök élete legyen, Krisztus azt mondta neki, hogy tartsa meg a parancsolatokat. A fiatalember így válaszolt: “Ezeket mind megtartottam.” Az Úr most meg akarta értetni vele a dolog lényegét. “Mi fogyatkozás van még bennem? Én tökéletes vagyok” (Mt 19,20). Nem látta át, hogy még van egy hibája, illetve ami miatt nem lehet örök élete. “Ezeket mind megtartottam” – válaszolta. Krisztus azonban rátapint szívének bűnös foltjára, és így szól hozzá: “Jöjj, kövess engem, és akkor örök életed lesz.”

Mit tett erre az ifjú? Nagyon szomorúan távozott, mert nagy vagyona volt.

Nos, ez a fiatalember egyáltalán nem tartotta meg a parancsolatokat. El kellett volna fogadnia Jézus Krisztust Megváltójának, és meg kellett volna ragadnia az Ő igazságát. S amikor már Övé Krisztus igazsága, akkor meg tudta volna tartani Isten törvényét. A gazdag ifjúnak nem lett volna szabad lábbal tiporni a törvényt. Tisztelnie és szeretnie kellett volna, s akkor Krisztus az Ő isteni erejével támogatta volna az Ő emberi törekvéseit.

Krisztus magára vette értünk az emberi természetet. Istenségét is felöltötte, így egyszerre volt jelen benne az isteni, és az emberi. Bemutatta azt, hogy meg lehet tartani azt a törvényt, melyről Sátán azt állította, hogy nem lehet megtartani. Krisztus azért vette magára az emberi természetet, hogy nyilvánvalóvá tegye azt, hogy ha az isteni hatalom és az emberi erő együttműködik, akkor az ember meg tudja tartani Jahve törvényét. Ha azonban elválasztjuk az emberit az istenitől, akkor próbálkozhatunk, hogy megteremtsük igazságunkat, mostantól egészen Jézus eljöveteléig, de csak kudarc lesz az osztályrészünk.

Ha élő hittel és buzgó imával Istenbe kapaszkodunk, és Jézus érdemeire hagyatkozunk, akkor az Ő igazságába öltözünk, és miénk az üdvösség. “Igen” – mondhatja valaki – “úgy üdvözülünk, hogy nem kell semmit sem tennünk. Vagyis: enyém az üdvösség. Nem kell megtartanom Isten törvényét. Jézus Krisztus igazsága által üdvözülök.” Krisztus eljött földünkre, hogy mindenkit visszavezessen az Isten iránti engedelmességhez. Azt az álláspontot elfoglalni, hogy megtörhetjük Isten törvényét, mert Krisztus már betöltötte azt, egyenlő a halállal, mert akkor ugyanolyan törvényszegők vagyunk, mint bárki más.

Akkor hát mit valljunk? Azt kell hallanunk és látnunk, hogy Krisztus igazsága, melybe hittel kapaszkodunk, és amelyet az Ő erőfeszítései és isteni hatalma által kapunk meg, képessé tesz bennünket arra, hogy megtartsuk Isten parancsolatait.

Senki sem üdvözül, aki hanyag

Nos, tehát, ilyen hitet akarunk. De üdvözül e a hanyag ember? Üdvözül-e az, aki semmit sem tesz? Nem, nem, soha! Együtt kell működnie Jézus Krisztussal. Az ember nem mentheti meg önmagát. “Mi Isten munkatársai vagyunk” (1Kor 3,9). Hogy lehetséges ez? Az egész menny azért munkálkodik, hogy felemelje az emberiséget a bűn romlásából. Az egész menny nyitva áll a föld lakói előtt. Isten elküldi angyalait, hogy szolgáljanak azoknak, akik az üdvösség örökösei lesznek. “Mert Isten az, aki munkálja bennetek mind az akarást, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően” (Fil 2,13).

A cselekvő hit az, amire vágyunk. Hogyan cselekszik a hit? Szeretet által munkálkodik. Milyen szeretet által? A Golgota keresztjéről áradó szeretet által. A kereszt félúton áll a menny és a föld között, s az üdvösséget úgy nyerhetjük el, ha e keresztre tekintünk. Az Atya elfogadta azt, az angyali seregek is a kereszt köré gyűltek, és Isten maga hajtott fejet az áldozat elfogadása jeléül. A kereszt válasz a menny követelményére, és az ember megmenekülhet Jézus Krisztus által, ha hisz Benne. A teljes, tökéletes és hiánytalan áldozat által az ember megbékült Istennel, és Isten az emberrel.

Nos, testvéreim, mi hitet akarunk, szeretnénk hitre nevelni lelkünket. Azt szeretnénk, ha minden lépésünk a hit lépése lenne. Hinni szeretnénk ebben az áldozatban, melyet Isten Fia értünk hozott meg. “Irgalmasság és hűség összetalálkoznak, igazság és békesség csókolgatják egymást” (Zsolt 85,11). Nos, ha meglátunk egy fénysugarat, akkor meg akarjuk ragadni azt. A gonosz folyamatosan ez ellen munkálkodik. A Golgota keresztjén függő Jézus Krisztus a szeretet által munkálkodó hitről tett bizonyságot. Ilyen szeretettel szeretett Ő engem. Meghalt értem. Végtelen áron vásárolt meg engem, és engesztelést szerzett mindenért, ami Őt sérti. Az Ő munkatársa kell, hogy legyek. Magamra kell vennem az Ő igáját. Viselnem kell Krisztus igáját. Fel kell emelnem az Ő terheit. Meg kell tanítanom másokat arra, hogyan emelkedhetnek ki abból a bűnös állapotból, melyben én is voltam, és hogyan ragadják meg élő hittel azt az igazságot, mely Krisztus Jézusban van. Ez az egyetlen módja annak, hogy a bűnös megmenekülhessen.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: