2022. szeptember 26., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 26 - HÉTFŐ - 1 Sámuel 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 20 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2020&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Jonatánt használja fel Dávid erősítésére. A tiszta szívű Dávid Jézus előképeként folyamatos támadásoknak, üldözéseknek volt kitéve. Eddigi élete is folyamatos menekülés volt és még bujdosások hosszú sora várt rá. Emberileg tökéletesen érthető, hogy megerősítésre volt szüksége. Tudta, hogy a gonosz szellem által megszállt Saulban nem bízhat, ezt őszintén meg is vallotta Jonatánnak.

2.    Isten Dávid mögött állt, még szorosabbra vonta a Dávid és Jonatán közötti kapcsolatot. Ahogy a helyzet romlott, Dávid és Jonatán barátsága úgy erősödött. Jonatán igazi önzetlenséget tanúsított, mert kész volt jó szívvel átadni a királyságot Dávidnak és a féltékenységnek semmi jelét sem mutatta. Jonatán Jézus előképe volt, aki nem tekintette zsákmánynak, hogy az Istennel egyenlő, hanem önmagát megerősítette. Jonatán sem akarta a királyi pozíciót önmaga számára megragadni.   

3.    Jonatán mögött Isten jellemét látjuk, Saul mögött pedig a Sátánét, aki azt mondta, hogy fölébük hág a magas felhőknek és hasonló lesz a Magasságoshoz. Saul nem tudatlanságból tette, amit tett, hanem Isten elleni dacból és lázadásból, mint egykoron a Sárkány a mennyben.    

4.    Isten lehetőséget adott, hogy a Dávid és Jonatán búcsút vegyenek egymástól. Istennek még erre is gondja volt. Milyen meghitt jelenet, amikor Isten kegyelmére és oltalmára bízzák egymást és elbúcsúznak egymástól.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki hűséges Barát, amit tükröződni látunk Dávid és Jonatán barátságában

b.    akinek mindig vannak hűséges gyermekei, akiket használni tud mások megmentésére és műve előmozdítására. Gondoljunk csak bele, hogyan alakulhatott volna ez a történet Jonatán nélkül

c.    akinek a szolgái saját családjuk tagjaival is konfliktusba kerülhetnek, ha akarata szerint akarnak élni. Ez történt Jonatánnal is.

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 14. fejezet

14. fejezet – Áttekintés a hit általi megigazulás tapasztalatáról (2. rész)

Ám amíg Isten igaz, és így – Krisztus érdemei által – megigazíthatja a bűnöst, addig az ember nem tudja betakarni lelkét Krisztus igazságának ruháival, míg tudatos bűnöket gyakorol, és elhanyagolja feladatait, melyeknek szintén tudatában van. Isten szívünk teljes odaszánását igényli, mielőtt a megigazítás megtörténne; és annak érdekében, hogy fenntartsuk megigazult állapotunkat, folyamatos engedelmességre van szükség aktív, élő hitünk által, mely szeretet által munkálkodik, és megtisztítja a lelket.

Ábrahámról szólva Jakab ezt írja: “Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazult-e meg, amikor fiát, Izsákot felajánlotta az oltáron? Látod tehát, hogy hite együttműködött cselekedeteivel, és cselekedeteiből lett teljessé a hite. Így teljesedett be az Írás, amely azt mondja: “Ábrahám hitt az Úrnak, aki ezért igaznak fogadta el őt”, és “Isten barátjának neveztetett. Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán a hit által” (Jak 2,21-24). Annak érdekében tehát, hogy az ember hit által megigazuljon, hitének el kell érnie egy olyan pontot, ahol már irányítani tudja a szív érzelmeit és indítékait, és ez által az engedelmesség által lesz teljessé a hit

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: