2022. szeptember 17., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 17 - SZOMBAT - 1 Sámuel 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 11 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2011&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten kezdi beteljesíteni Saullal kapcsolatos ígéretét. Az előző fejezetben Isten azt ígérte, hogy Saul által meg fogja szabadítani népét az ellenségétől, ebben a fejezetben pedig teljesedik az ígérete, mert Isten megbízható. Amit ígér az beteljesedik.

2.    Amíg Saul Istenben bízik, az ő jellemét tükrözi. Többen nem fogadták el Sault királynak, sőt gúnyolták is. A győzelem után a nép többi része meg akarja büntetni ezeket az embereket. Saul azonban szelíden és alázatosan viselkedik és könyörületet gyakorol azokkal, akik semmibe vették őt.  

3.    Amíg Isten két vezetője egységben van egymással, biztosítva van a győzelem. Ebben a történetben Saul és Sámuel, Isten két vezetője együtt vezeti a népet és együtt vonulnak a hadba. Amíg egységben vannak egymással, Izrael győzelmeket arat ellenségein.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki kedvesen bánik Saullal, annak ellenére, hogy tudja, Saul el fogja hagyni őt

b.    aki háromszor erősíti meg Saul királlyá választását

c.    aki örömét leli abban, hogy szabadulást adjon népének

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 11. fejezet

11. fejezet – Engedelmesség és megszentelődés (5. rész)

Ne bízzatok emberekben!

Hitünket nem emberek képességeire, hanem Isten hatalmára kell alapoznunk. Nagy veszély rejlik abban, ha emberekben bízunk, legyenek azok bármilyen jó eszközök is Isten kezében, akik által nagy és nemes munkát végez. Krisztus legyen a mi oltalmunk és erősségünk! A legkiválóbb emberek is elbukhatnak, s a legvallásosabb egyéneknek lehet a legveszélyesebb befolyásuk másokra, ha korrupttá válnak. A tiszta, élő hit alapja az, ha engedelmeskedünk minden szónak, mely Isten szájából származik. Az igazságosság felmagasztalja a népet, annak hiánya azonban lealacsonyítja és tönkreteszi az embert.

“Higgy, csak higgy!”

Manapság ezt halljuk a szószékekről: “Higgy, csak higgy! Legyen bizalmad Krisztusban, nem kell semmit sem törődnöd a régi törvénnyel, csak higgy Krisztusban!” Mennyire különbözik ez az apostol szavaitól, aki kijelenti, hogy a hit cselekedetek nélkül meghalt! “Legyetek az igének cselekvői, ne csupán hallgatói, hogy be ne csapjátok magatokat” (Jak 1,22). Ilyen hitünk kell, hogy legyen, mely szeretet által munkálkodik, és megtisztítja a lelket. Sokan vannak, akik arra törekszenek, hogy felületes hittel helyettesítsék az igaz életet, és úgy gondolják, hogy így üdvözülhetnek.

Az Úr ma is pontosan azt várja el tőlünk, amit Ádámtól elvárt az Édenben: az Ő parancsolataihoz való teljes hűséget. Igazságunknak hibátlannak és makulátlannak kell lennie. Isten odaadta az Ő Fiát, hogy meghaljon e világért, de a Megváltó nem azért halt meg, hogy hatályon kívül helyezze a törvényt, mely szent, igaz és jó. Krisztus golgotai áldozata megdönthetetlen érv, mely bizonyítja a törvény változhatatlanságát. A bűn büntetését Isten Fia viselte a vétkező ember helyett, hogy az Ő érdemei, és az Ő nevébe vetett hit által a bűnös elnyerhesse az Ő makulátlan jellemének erényét.

A bűnös így kapott egy második lehetőséget arra, hogy Üdvözítőjének isteni ereje által megtartsa Isten törvényét. A golgotai kereszt örökre kárhoztatja azt az elgondolást, melyet Sátán csempészett be a keresztény világba, hogy Krisztus halála nemcsak az előképes áldozati rendszert és ceremóniákat törölte el, hanem Isten változhatatlan törvényét is, mely az Ő trónjának alapja és jellemének lenyomata.

Sátán minden lehetséges eszközzel megpróbálta hatástalanítani Isten Fiának áldozatát, haszontalanná tenni engesztelését, és megbuktatni küldetését. Azt állította, hogy Krisztus halála szükségtelenné tette a törvénynek való engedelmességet, s lehetővé tette, hogy a bűnös a szent Isten kegyébe férkőzhessen anélkül is, hogy elhagyná bűnét. Azt hirdeti régóta, hogy az Ótestamentum mércéjét lejjebb szállította az evangélium, s hogy Krisztus nem bűneitől, hanem bűneiben menti meg mindazokat, akik Hozzá jönnek.

Ám amikor Keresztelő János meglátta Jézust, akkor leírta küldetését is. Így szólt: “Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!” (Jn 1,29; Károli fordítás). Minden megtérő bűnöshöz szól az üzenet: “Jöjjetek, szálljunk vitába! - mondja az Úr. Ha vétkeitek skarlátpirosak is, hófehérekké válhattok, ha vörösek is, mint a bíbor, fehérekké lehettek, mint a gyapjú” (Ézs 1,18).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001


2 megjegyzés: