2022. szeptember 30., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 30 - PÉNTEK - 1 Sámuel 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten nem hagyja cserben választottját. Amint elcsitult a filiszteusok miatti veszély, Saul folytatta a Dávid elleni hajszát. Sault egyre inkább elvakította a gyűlölet, már észre sem vette, Magával Istennel harcol. Az Úrhoz hűséges Dávid pedig lehetőséget kapott a Saullal való leszámolásra, de ő Isten szemével tekintett ellenségére.   

2.    Isten erőt ad Dávid számára a helyes döntéshez. Dávid alázatával, engedelmességével Jézus előképeként lép fel. Alkalmat kap – még majd egyszer később is –, de a bosszú eszébe sem jut. Helyette Dávid – az Úrnak szíve szerint való ember – igaz hitének adja tanúságát és Istenre bízza az igazságszolgáltatást.

3.    Isten felnyitja Saul szemét. Dávid nagylelkűsége meghatja Sault és kis időre megvilágosodik és még jókívánságokkal is ellátja Dávidot. Mivel Saul érzései bűnös, megkeményedett szívből jöttek, megvilágosodása nem tartott sokáig.      

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megérti az üldözöttet és a pártjára áll

b.    aki csodát tesz azért, hogy Dávidot bátorítsa, jellemét megpróbálja és Saul szemét felnyissa. A barlangban történek nem a véletlen művei

c.    aki az eseményeket irányítja és tervébe beleszővi

d.    aki esélyt ad az elvakult lázadónak is. Mennyire másként alakulhattak volna az események, ha Saul itt megtér és örökre felhagy Dávid üldözésével?

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 15. fejezet

15. fejezet – Ez a hit általi megigazulás (1. rész)

Részlet az 1891-es, 21-es számú kéziratból, melyet Ellen G. White 1891. február 27-én írt. Megjelent a SDA Bible Commentary 6. kötetének 1070-1071. oldalain.

Ha a bűnös töredelmes szívvel, bűnbánóan járul Istenhez, elismeri, hogy Krisztus engesztelést végzett érte, és elfogadja azt, hogy ez az engesztelés az ő egyedüli reménysége ebben az életben, és az eljövendő életben, akkor bűnére bocsánatot nyer. Ez a hit általi megigazulás. Minden hívő léleknek teljesen Isten akaratához kell igazítania saját akaratát, folyamatosan töredelmes bűnbánatot kell tartania, és gyakorolnia kell az Üdvözítőbe vetett hitét: így halad majd erőről erőre, és dicsőségről dicsőségre.

A bűnbocsánat és a megigazítás egy és ugyanazt jelenti. A lázadó hit által változik át lázadóból, a bűn és Sátán gyermekéből Krisztus Jézus királyi családjának tagjává, s nem azért, mintha bármilyen jóság lakozna benne, hanem mert Krisztus saját gyermekévé fogadja őt. A bűnös azért fogadja el a bocsánatot bűneire, mert ezeket a bűnöket az Ő Helyettese és Kezese már magára vette. Az Úr Jézus e szavakkal fordul mennyei Atyjához: “Ez az én gyermekem, én felmentem őt a halálbüntetés alól, és felajánlom neki életbiztosítási kötvényemet – az örök életet –, mert én léptem az ő helyébe, és szenvedtem a bűneiért. Ő az én szeretett fiam.” Így kap az ember bűnbocsánatot, így ölti fel magára Krisztus igazságának gyönyörű ruháit, és állhat meg makulátlanul Isten színe előtt.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: