2022. szeptember 6., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 6 - KEDD - Ruth 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit Ruth 4 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ruth%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Ruth%204&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az Úr bölcsességgel ruházza fel a becsületes jellemű Boázt. Boáz megszerette Ruthot, de a törvényt, a jogszerűséget nem akarta átlépni. Becsületesen tárgyalt Naómi rokonával: szólt a jog adta lehetőségekről és a rokon elé tárta kötelezettségeit is. A rokon lemondott a birtoklás jogáról. Az akkori szokások szerint a saru átadásával foganatosították jelképesen ezt a döntést.  

2.    Isten gondot visel. Boáz becsületességével a nép és a város vezetőinek áldását vívja ki. Ámulatba ejtő Isten bölcsessége, előrelátása, az isteni rend következetessége. Rákhel és Lea Izrael ősanyái. Pérectől származik Júda törzsének az a része, amelyhez Boáz is tartozik Thámárnak, Pérec anyjának történetében, mint Ruth esetében is arról van szó, hogy egy kihalással fenyegetett nemzetség egy asszony bátor lépése által életben marad.

3.    Isten ütemterve biztosan halad tovább. Hűségéért Isten azzal jutalmazta meg Ruthot, hogy Dávid király dédanyja, Krisztusnak ősanyja lehetett.  Naómi úgy jelezte az unoka jelentőségét, hogy elhunyt férje, Elimélek családjának jövőjére nézett, az újszülöttet ölébe vette és saját fiaként adoptálta. Isten gondviselésében így alakult Ruth sorsa:

a.    Az 1. fejezetben Ruthnak semmije nem volt, ’csak’ a hite.

b.    A   2. fejezetben a mások által elejtett maradék összegyűjtése jelentette számára az életet.

c.    A   3. fejezetben nagyszabású ajándékokban részesült.

d.    A   4. fejezetben minden az övé lett, ami Boázé volt.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki megáldja és megjutalmazza hűséges gyermekeit. Ruth ajándékba kapta Boázt, Boáz Ruthot, Naómi pedig a megszületett gyermeket és egy biztonságos idős kort.

b.    aki megváltja népét. Boáz a rokon megváltó előképe Jézusnak, aki megváltja nyomorúságra jutott népét

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 9. fejezet

9. fejezet – Hitünk minősége (3. rész)

A tehetetlen ember válasza

Volt egy magatehetetlen ember, és amikor Krisztus beszélgetett vele, ő elmondta szomorú történetét: azt, hogy amint be tudna menni a vízbe, hogy meggyógyuljon, valaki más már belép előtte. Krisztus megkérdezte tőle: “Akarsz-e meggyógyulni?” (Jn 5,6). Micsoda kérdés! Hát azért volt ott! De Krisztus hallani akarta annak a vágynak a kifejeződését, mely a férfi szívében a gyógyulás iránt élt. S amikor Krisztus azt mondta neki, hogy keljen fel, vegye fel az ágyát, és járjon, ő pontosan azt tette. Nem mondta, hogy “jaj, hát harminc éve vagyok itt, és ez alatt az idő alatt egyetlen lépést sem tettem”. Nem állt le vitatkozni, hanem pontosan azt tette, amit mondtak neki. Felvette az ágyát, és távozott. Attól a pillanattól kezdve egészséges volt.

Ilyen hitre van szükségünk nekünk is! Ám ha megállunk, és minden pontot meg akarunk magyarázni, és érvekkel alátámasztani, akkor meghalunk bűneinkben, mert soha nem elégszünk meg.

A rézkígyó

Íme egy másik eset, amit Krisztus Nikodémus elé tárt: a kígyó, melyet e pusztában felemeltek. Jézus kijelentette: “úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie” (Jn 3,14). S ha Ő felemeltetik, mindenkit magához fog vonzani, “hogy aki hisz, annak örök élete legyen őbenne” (Jn 3,15). Nézzünk hát fel a rézkígyóra! Izráel népe nem ismerte fel, hogy Isten a segítségükre küldött angyalok által tartotta, és védte meg őket. A népet nem irtották ki a kígyók azon a hosszú úton, melyet a pusztában tettek meg. Nagyon hálátlan nép volt.

És mi is hálátlanok vagyunk. Nem ismerjük fel, hogy mennyei Atyánk sok ezer veszélytől mentett meg bennünket! Nem ismerjük fel azt a hatalmas áldást, melyet ránk áraszt akkor, amikor eledelt és öltözéket ad nekünk, és elküldi őrzőangyalait, hogy általuk megőrizze életünket és vigyázzon ránk. Naponta meg kell köszönnünk ezt. Szívünkben hálát kell, hogy ébresszen mindez, és hálánk áldozatával minden nap Elé kell, hogy járuljunk. Izráel gyermekei szem elől tévesztették azt, hogy Isten őrizte őket a mérges állatoktól. Ám amikor visszavonta kezét, azok azonnal megmarták őket.

És mi történt akkor? Krisztus maga mondta Mózesnek, hogy állítson fel egy póznát, készítsen egy rézkígyót, tegye fel a pózna tetejére, és emelje magasra az izraeliták szeme előtt, hogy aki csak rátekint, élve maradjon. Nem kellett nagy dolgot tenniük. Csak fel kellett nézniük, mert Isten azt mondta nekik.

Nos, képzeljük el, hogy mi történt volna, ha megálltak volna, hogy logikusan megmagyarázzák a dolgot. Így szóltak volna: “Egyszerűen lehetetlen, hogy meggyógyuljunk, ha a rézkígyóra nézünk, hiszen nincs is élet benne.” De a hit pillantása valóban meggyógyította őket, ahogyan azt Isten előre megmondta. Akik felnéztek, azok éltek. Akik pedig megálltak, hogy vitatkozzanak, vagy megmagyarázzák a dolgot, azok meghaltak.

Mit kell nekünk tennünk? Nézünk fel, és élünk. “És ahogyan Mózes felemelte a kígyót a pusztában, úgy kell az Emberfiának is felemeltetnie” (Jn 3,14). Hogy miért? Azért, hogy aki felnéz Reá, “el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). 

Milyen hit ez, amiről itt szó van? Azt jelenti, hogy egyszerűen csak hiszek, vagy pedig bűnvallomással együtt járó hit? Sokan vannak itt, akiknek ilyen hite van. Hiszitek, hogy Jézus volt az Isten Fia, de van-e személyes hitetek, mely a saját üdvösségetekre vonatkozik? Hiszitek-e, hogy Ő meghalt a Golgota keresztjén azért, hogy megváltson titeket, és felajánlotta számotokra az örök élet ajándékát, ha hisztek Őbenne?

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

 

2 megjegyzés: