2022. szeptember 20., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 20 - KEDD - 1 Sámuel 14

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 14 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2014&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2014&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten meg tudja áldani azt, aki aktív hittel cselekszik. Jonatán nem tétlenkedett, hanem az Istenben vetett hitével a tettek mezejére lépett, ezért hatalmas győzelmet aratott. Saul ennek pontosan az ellenkezőjét tette. Seregével egy gránátalmafa alatt tétlenkedett. Isten nem tudja megáldani a hitetlen tétlenkedést, de meg tudja áldani a bele vetett hitből faladó tetteket még az ellenség túlerejével szemben is. A filiszteusok nagyon sokan voltak, szakszerűen felfegyverkezve és kiképezve a harcra. Jónatán csak a fegyverhordozójával volt, és kettejüknek összesen csak egy fegyverük volt. Mert Isten nem függ a sokaságtól és a fegyverektől sem.

2.    Isten Saulnak újabb lehetőséget ad. A mennyei angyalok csodálatos módon Sault is győzelemre juttatták, Saul azonban nem tudott mit kezdeni a győzelemmel. A győzelmet magának tulajdonította, és nem megszabadítani akarta Izraelt, hanem bosszút akart állni ellenségein. Nem Isten és az Ő népe került a középpontba, hanem önmaga.

3.    Isten minden körülmények között ragaszkodik a fogadalmakhoz és az adott szóhoz. Bár Saul meggondolatlanul és ostoba módon tett fogadalmat, hogy nem esznek, míg le nem győzik az ellenséget, Isten mégsem tudta elfogadni Jonatán tettét, még akkor sem, ha a hit és az ima embere volt, ha Isten hatalmas győzelmet adott neki és rajta keresztül az egész népnek, ha tette teljesen indokolható és észszerű volt. Saul meggondolatlan ígéretének és Jonatán tettének következtében Isten nem válaszolt, amikor kérdezték Őt. Miután azonban Jonatán bevallotta tettét, Isten hatalmas győzelmet adott Izraelnek.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki jelt adott Jonatánnak, ha az kérte, hogy megtudja Isten akaratát.

b.    aki kész megrendíteni a földet hűséges gyermeke győzelméért

c.    aki még a meggondolatlan és önmaga dicsőségét kereső Saulnak is győzelmet ad

d.    aki kész megmutatni, hogy ki vagy mi okozza sikertelenségüket  

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 12. fejezet

12. fejezet – Krisztus nekünk tulajdonítja igazságát (3. rész)

A golgotai kereszt

Krisztus a helyreállítást és a megbékélést is biztosítja az ember számára. A bűn által okozott szakadékot áthidalja a Golgota keresztje. Jézus az Ő érdemei által lefizette megváltásunk teljes árát, ezért a bűnös bocsánatot kaphat, s a törvény igazsága is betelik. Mindenki, aki hiszi, hogy Krisztus az engesztelő áldozat, hozzá jöhet, és bocsánatot kaphat bűneire, mert Krisztus érdeme által helyreállt a kommunikáció Isten és ember között. Isten elfogadhat engem az Ő gyermekének, én pedig Atyámnak nevezhetem Őt, és örvendezhetek Őbenne.

Reményünket egyedül Krisztusba kell helyeznünk, mert Ő a mi Helyettesünk és Kezesünk. Mi áthágtuk Isten törvényét, és a törvény cselekedeteiből egy test sem igazulhat meg. A legnagyobb erőfeszítések is értéktelenek, melyeket az ember saját erejéből véghezvisz, hogy teljesítse az – általa áthágott – szent és igaz törvény kívánalmait; de Krisztusba vetett hite által magáénak igényelheti Isten Fiának igazságát, s az teljesen elég. Krisztus – amikor emberi természete volt – teljesítette a törvény követelményeit. Ő viselte a bűnösért a törvény átkát, engesztelést végzett érte, “hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). Az őszinte hit magának igényli Krisztus igazságát, s a bűnös győzni fog Krisztusban, mert az isteni természet részesévé válik. Így működik együtt az isteni az emberivel.

A lehetetlent kísérli meg az, aki saját cselekedeteivel akarja betartani a törvényt, s így akar a mennybe jutni. Az ember nem kaphat üdvösséget engedelmesség nélkül, de cselekedetei nem önmagától származnak; Krisztusnak kell benne munkálnia az akarást és a véghezvitelt az Ő kedve szerint. Kain áldozata jelképezi azt az erőfeszítést, melyet az ember saját erejéből tesz az üdvösség elérése érdekében. Amit az ember Krisztus nélkül tud tenni, azt mind beszennyezi az önzés, és a bűn; de amit hitből teszünk, azt elfogadja Isten. Ha arra törekszünk, hogy Krisztus érdemei által nyerjük el a mennyet, akkor lelki életünkben fejlődés mutatkozik. “Nézzünk fel Jézusra, a hit szerzőjére és beteljesítőjére”, s akkor erőről erőre, győzelemről győzelemre haladhatunk; mert Krisztus által Isten kegyelme munkálja teljes üdvösségünket.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: