2022. szeptember 13., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 13 - KEDD - 1 Sámuel 7

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 7 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%207&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%207&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten irányításával megérkezik a frigyláda Izrael népéhez. Isten csodát tett, hogy a frigyláda visszajusson Izraelbe. Izrael azonban az ország határán hagyta azt húsz évre. Nem értékelték megfelelően Isten közöttük való jelenlétét, nem vitték vissza a helyére és nem szerepelt Izrael vallásos életében ez alatt az idő alatt, mígnem húsz év után elkezdtek vágyakozni Isten után. Ez alatt az idő alatt továbbra is bálványokat imádtak az Élivel és családjával történt tragédia után is, de amikor Sámuel felszólította őket, hogy szakítsanak velük, ezt készségesen megtették.

2.    Az Istenhez hű Sámuel bűnbánatra hívja Izrael népét. Sámuel elmondja a népnek, hogy ha teljes szívükből megtérnek Istenhez, Isten meg fogja őket szabadítani a filiszteusoktól. Egyrészt örömteli, hogy Istenhez fordulnak, másrészt szomorú, hogy csak azért teszik, hogy Isten szabadítsa meg őket a filiszteusoktól. Mennyivel szebb lett volna, ha nép szeretetből és nem érdekből kereste volna Istent? És milyen szép képet mutat Istenről, hogy így is elfogadta megtérésüket és megszabadította őket?

3.    Az Istenhez hű Sámuel kérését meghallgatja Isten. Isten arra a lehetőségre várt, hogy közbe léphessen és megszabadíthassa Izraelt. Ez a lehetőség azzal érkezett el, hogy a nép Istenhez tért, Sámuel pedig imádkozott érettük. A nép kérte Sámuelt, hogy ne szűnjön meg érettük imádkozni.    

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki számára a hűség természetes dolog, miközben Izrael számára a hűtlenség a természetes

b.    aki gondoskodik a közbenjáróról

c.    akinek nincs szüksége közbenjáróra – Izraelnek van szüksége erre (nem Istent, hanem Izraelt kell kiengesztelni)

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 11. fejezet

11. fejezet – Engedelmesség és megszentelődés (1. rész)

Újságcikk a Signs of the Times, 1890. május 19-i számából.

„És éljetek szeretetben, ahogyan a Krisztus is szeretett minket, és önmagát adta értünk “áldozati ajándékul, az Istennek kedves illatként” (Ef 5,2). Krisztus az Ő teljes istenségében és makulátlan emberi természetének dicsőségében áldozta fel magát értünk teljes, és önkéntes áldozatként, s mindenkinek, aki Hozzá járul, úgy kell elfogadnia Őt, mintha ő volna az egyetlen, akiért a Megváltó lefizette a bűn zsoldját. Ahogy Ádámban mindenki meghal, úgy Krisztusban mindannyian megelevenedünk, mert az engedelmesek halhatatlanságra támadnak fel, a törvény áthágói azonban a halálra támadnak fel, mert ez a törvényszegés büntetése.

A megszentelődés az Isten törvényének való engedelmességet jelenti. Sokaknak hibás elgondolásai vannak e munkát illetően, melyet Isten a szívben végez, de Jézus azért imádkozott, hogy Atyja szentelje meg igazsága által az Ő tanítványait, majd hozzátette: “a te igéd igazság” (Jn 17,17). A megszentelődés nem egy azonnal végbemenő esemény, hanem olyan munka, mely fokozatosan halad előre, hiszen az engedelmesség folyamatos magatartásforma. Amíg Sátán támad bennünket kísértéseivel, addig újra és újra meg kell harcolnunk azért, hogy legyőzzük énünket, de az engedelmesség meg fogja szentelni lelkünket az igazság által. Akik hűségesek az igazsághoz, azok Krisztus érdemei által legyőzik jellemük minden gyengeségét, melyek arra késztették őket, hogy engedjék magukat az élet különböző körülményei által befolyásolni.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: