2022. szeptember 29., csütörtök

Higgyetek az Ő prófétáinak - szeptember 29 - CSÜTÖRTÖK - 1 Sámuel 23

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 23 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2023&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2023&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Az Istenhez hűséges, az Istenére hagyatkozó és az Istenére hasonlító Dávid. Dávid megkérdezte az Urat, hogy elmenjen-e megszabadítani Kehilla városát, mert megtámadták azt a filiszteusok. Az emberei egy pillanatra elbizonytalanítják őt, de ő másodjára is megkérdezi Istent, aki másodjára is igennel válaszol. Bár embereinek igaza volt, hogy veszélyes ez a vállalkozás, de ha Isten neki ezt mondta, akkor ő engedelmeskedik, mert hisz Isten szavában és hatalmában. Isten egy szabadító Isten és aki rá hasonlít, az is szabadít, ahol csak tud. A szabadító Isten szabadító gyermeke megszabadítja Kehilla lakosait az ellenségtől.

2.    Az Isten vezetését figyelmen kívül hagyó Saul. Saul nem kérdezte meg Istent, hanem annyira elvakultan cselekszik, hogy egy bizonyos ponton azt gondolja, hogy Isten kezébe adta Dávidot, a Zifeusoknak pedig azt mondja, hogy megáldja őket az Isten, ha kezébe adják Dávidot. Teszi mindezt annak ellenére, hogy tudja, Isten Dáviddal van, Dávidot választotta királyának, és megvédi Dávidot.

3.    A hűséges Isten továbbra is hűséges szolgája, Dávid mögött áll. Dávid újra megkérdezi Istent, hogy a megszabadított Kehilla lakosai vajon kiszolgáltatják-e őt Saulnak. Isten igennel válaszol erre a kérdésre. Gondoljunk bele, Dávid hányszor meghallhatott volna, ha Isten nem ad számára ilyen világos információkat és útmutatásokat?      

4.    Isten meggátolja Sault, hogy Dávidnak árthasson. Amikor Saul már majdnem utoléri Dávidot, Isten beavatkozik. Olyan hírt hall, hogy az ellenség betört az országba. Isten időzítése pontos és hasznos.

5.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki nem engedi meg, hogy Saul megtalálja Dávidot, de megengedi, hogy Jonatán megtalálja. Ha Jonatán meg tudta találni Dávidot, hogy nem tudta megtalálni Saul?

b.    aki az üldözöttek, elárultak pártján van, mert az Ő Fiai is megtapasztalja később ugyanezt

c.    aki mindig küld erősítést, bátorítást, ahogy Jonatán tette Dáviddal menekülése közben

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 14. fejezet

14. fejezet – Áttekintés a hit általi megigazulás tapasztalatáról (4. rész)

Az ígéret feltétele: a hit – (folytatás)

Sokan letévednek a helyes útról, mivel azt gondolják, hogy maguknak kell felfelé kapaszkodniuk a menny felé vezető úton, és tenniük kell valamit azért, hogy kiérdemeljék Isten kegyét. Arra törekednek, hogy saját erőfeszítéseikkel, segítség nélkül tegyék jobbá önmagukat. Ezt sohasem tudják elérni. Krisztus készített számunkra utat azáltal, hogy feláldozta magát értünk, élő Példánk volt, és nagy Főpapunk lett. Kijelenti: “Én vagyok az út, az igazság és az élet” (Jn 14,6). Ha saját erőfeszítésünk által akár csak egyetlen lépést is tudnánk tenni felfelé a létrán, akkor Jézus szavai nem lennének igazak. Ám ha elfogadjuk Krisztust, akkor a jó cselekedetek annak gyümölcsöző bizonyítékaként jelennek meg, hogy az élet útján járunk, Krisztus az Út számunkra, és az igazi ösvényen haladunk, amely a menny felé vezet.

Ő lesz a mi igazságunk

Krisztus betekint lelkünkbe, s ha azt látja, hogy hittel hordozzunk terhünket, akkor az Ő tökéletes szentsége engesztelést végez hiányosságainkért. Ha megteszünk minden tőlünk telhetőt, Ő lesz a mi igazságunk. Minden Istentől jövő fénysugárra szükségünk van ahhoz, hogy a világ világosságává legyünk. (33. levél, 1889.).

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001


2 megjegyzés: