2022. október 31., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 31 - HÉTFŐ - 2 Sámuel 24

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 24 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2024&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%2024&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak

 

1.    Amikor az Isten szíve szerint való ember leveszi tekintetét Istenről. Dávid szorult helyzetében mindig nagyon alázatos volt, de a siker őt is elvakította. Már nem Istenben bízott, hanem saját stratégiai képességeiben. A további győzelmeit a katonái számában látta és nem Isten hatalmában. Nem elégedett meg győzelmeivel, hanem még többet akart. Ha Isten nem lép közbe, Dávid nagyon messzire elsodróhatott volna Istentől. Istennek drasztikus lépéseket kellett tenni azért, hogy ez ne történjék meg. Bár nagyon keménynek látjuk Isten intézkedéseit, de szükség volt rá a nép és Dávid megóvása érdekében.  

2.    Isten lehetőséget ad a bűnbánatra és megtérésre. Isten elérte célját, mert Dávid ráébredt bűnére és teljes szívéből megbánta azt. Súlyos volt a büntetés, de azt olvassuk, hogy maga Isten is szomorkodott a büntetés méretén és azon igyekezett, hogy minél hamarabb lezárhassa.  

3.    Isten nagyra értékelte Dávid közbenjárását. Dávid, amikor látta a sok szenvedést, azt mondta Istennek, hogy inkább őt sújtsa, mint a népet, mert ő vétkezett. Isten barátai mindig készek magukra venni a nép szenvedéseit.   

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki még a rosszból is jót tud kihozni

b.    akinek még a haragjához is szeretet és irgalom vegyül

c.    aki nem vetette meg Dávidot, gyengesége és botlása ellenére sem

d.    aki átformálja annak az embernek a szívét, aki engedi

Olvasmány – E.G. White AZ UTOLSÓ NAPOK ESEMÉNYEI 3. fejezet

3. fejezet – MIKOR LESZNEK MEG MINDEZEK?  (2. rész)

Nem rendelkezünk időmeghatározást tartalmazó üzenettel

Nem tartozunk az embereknek ahhoz az osztályához, akik meghatározzák, hogy pontosan mennyi idő telik még el Krisztus hatalommal és dicsőséggel teljes második eljövetele előtt. Néhányan ugyanis megadtak egy időpontot, de amikor ez elmúlt, elbizakodott lelkületük miatt nem fogadták el a dorgálást, hanem mindig más és más időpontot tűztek ki. A sok egymás utáni tévedés azonban hamis prófétaként bélyegezte meg őket (FE, 1895, 335. o.).

Isten senkinek nem ad olyan üzenetet, hogy öt, tíz vagy húsz év múlva lezárul a földi történelem. Egyetlen embernek sem nézné el, ha késleltetné visszajövetelének az előkészületét. Senkinek sem mondaná, mint a hűtlen szolga, hogy „halogatja az én Uram az Ő jövetelét”, mert ez a nagy napra történő készülődésre adott alkalmak és előjogok hanyag semmibe vételét eredményezné (RH, 1900. november 27.).

A találgatás hitetlenséghez vezet

Mivel az ismételten kikitűzött időpontok elmúltak, a világ hite Krisztus közeli eljövetelében mindinkább megrendült. Megvetéssel tekintenek az időmeghatározók hibáira, és mivel ezek az emberek így megcsalattak, ők is elfordulnak az Isten Igéjén nyugvó igazságtól, amely világosan állítja, hogy „a vége pedig mindennek közel van” (1Pt 4:7) (4T, 1879, 307. o.).

Megértettem, hogy E. P. Daniels testvér időpontot állapított meg, és azt bizonygatta, hogy az Úr öt éven belül eljön. Most csak reménykedem, hogy nem terjed el az a benyomás, amely szerint mi időmeghatározók vagyunk. Ne hangozzanak el ehhez hasonló megjegyzések! Az ilyenek semmit nem használnak. Semmiképpen ne munkáljunk ezen az alapon ébredést, gondos megfontolás előzzön meg minden kiejtett szót! Semmit ne engedjünk meg, amibe a fanatikusok beleakaszkodhatnak, hogy nyugtalanságot okozzanak, és megszomorítsák az Úr Lelkét.

Ne befolyásoljuk az emberek érzéseit és indulatait izgalomkeltéssel ott, ahol az érzelmek hatnak és az alapelvek nem irányadók. Érzem, hogy minden vonatkozásban szükségünk van vezetőre, mert Sátán folyamatosan dolgozik. Minden képességét latba veti annak érdekében, hogy mesterkedéseit és elgondolásait belopja közénk. Mindattól, ami izgalmat kelt, és helytelen alapon teremt feszültséget, félni kell, mert a reakció biztos (Letter, 1887, 34.).

Mindig lesznek az egyházban olyanok, akik hamis és fanatikus mozgalmat hoznak létre, és azt állítják magukról, hogy Isten vezeti őket – akik futnak, mielőtt küldték volna őket, és eddig be nem teljesedett próféciák bekövetkeztének napját is megadják. Az ellenségnek tetszik, hogy ebben tevékenyek, mert az egymást követő tévedéseik és a félrevezető befolyásuk zavart és hitetlenséget okoz (2SM, 1897, 84. o.).   

2 megjegyzés: