2021. november 15., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 15 - HÉTFŐ - Titus 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az igazi megújulás 1. fejezet 2307. nap

1. fejezet  Felhívás megújulásra (2. rész)

Amikor utat nyitunk az ellenség előtt

A lelkek ellensége nem kapott engedélyt arra, hogy olvasson az emberek gondolataiban. Éles megfigyelő viszont, és feljegyzi az emberek szavait. Számon tartja a cselekedeteket, és kísértéseit nagy hozzáértéssel méretezi azoknak az embereknek dolgaihoz, akik az ő hatalma alá helyezik magukat. Ha a bűnös gondolatok és érzések elnémításán fáradoznánk, nem engednénk nekik teret sem szóban, sem tettekben, Sátán vereséget szenvedne. Tudniillik így nem tudná az illető esetéhez igazítva előkészíteni ravasz kísértéseit.

Ám a hitvalló keresztények önuralom híján gyakran nyitják ki az ajtót a lelkek ellensége előtt! A gyülekezetekben megszokottá váltak, az olyan megoszlások, mi több, ádáz egyenetlenségek, amelyek minden világi közösségre is gyalázatot hoznának. Mindez azért, mert igen csekély erőfeszítést tesznek a helytelen érzések uralása s minden olyan szó visszatartása terén, amelyekkel Sátán előnyt kovácsolhat a maga számára. Mihelyt az érzelmi elidegenedés felüti a fejét valahol, az ügy mindjárt Sátán személyes irányítása alá kerül, ő pedig azonnal működésbe is hozza kígyói okosságát és képességét a gyülekezet megosztására és megrontására. Minden széthúzásban nagy a veszteség. A különböző oldalakon személyes barátok foglalnak állást ki-ki a saját kedveltje mellett, és így a repedés nőttön-nő. A ház, amely meghasonlik saját magával, nem állhat meg. Vádakat és viszonvádakat szítanak és terjesztenek. Sátán és angyalai nem tétlenkednek, amikor az ily módon elvetett mag termését aratják.   

A környezetünkben élők látják mindezt, és gúnyolódva kiáltanak fel: „Nézzétek, hogy gyűlölik egymást ezek a keresztények! Ha ez a vallás, mi nem kérünk belőle.” És nagy elégedettséggel tekintenek magukra és vallástalanságukra. Megerősítést kapnak arra nézve, hogy a bűnbánatnak nincs jelentősége, Sátán pedig ujjong a sikerén.  

A nagy hitető külön tervet készített minden olyan lélek tőrbeejtésére, aki nem keresi az erő forrását a próba idejére, és nem találja meg a szüntelen imaéletben és élő hitben rejlő oltalmat. Lelkészekként és keresztényekként egyaránt munkálkodnunk kell a botránkozások eltávolításán. Félre kell tennünk az útból minden akadályt. Valljunk meg és hagyjunk el minden bűnt, hogy út készíttessék az Úr számára, hogy meglátogathassa gyülekezeti alkalmainkat és részeltethessen bennünket gazdag áldásaiban. Le kell győznünk a világot, a testet és az ördögöt.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.23/


Mai Bibliai szakasz: Titus 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Titushoz%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Titusz%201&version=NT-HU

Titusznak, Krisztusban testvérének és munkatársának írja Pál ezt a rövid levelet egy világos céllal: hogy bátorítsa, tanítsa és figyelmeztesse fiatal barátját Krisztus ügyében.

Pál a lelki feddhetetlenség gyakori témájával kezdi és fejezi be ezt a fejezetet. Az első versben arra emlékeztet bennünket, hogy az igazságnak kegyességgel kell párosulnia Krisztus követőjének az életében. Egy olyan életben, amely magáévá teszi az igazságot és istenfélő magatartásban nyilvánul meg, egy olyan életben, amelyet az örök élet reménységében és bizonyosságában élnek (2. vers). Az ilyen élet, amely ezeken alapszik, kegyelemmel, irgalommal és békével teljes (4. vers). Krisztus kételkedő tanítványaiból hiányzik a lelki egészség. Ők kijelentik, hogy ismerik és szeretik Istent, ám életük és tetteik másról tanúskodnak. Ahelyett, hogy szeretetből engedelmeskednének és követnék Istent, engedetlen életet élnek, ami Pál szerint, alkalmatlanná teszi őket minden jó cselekedetre (16. vers).

A lelki feddhetetlenségre való intések között, Pál kihangsúlyozza azokat a tulajdonságokat, amelyeket a gyülekezet vezetőinek be kell mutatniuk - különösképpen a menny elveivel harmonikus életet (5-15. vers).

Hogyan igazodik az életed ahhoz, amit az Isten iránt való hűségről vallasz? Vajon az, amit beszélünk összhangban van-e azzal, ahogyan élünk? Legyen a napod békével teljes, ahogyan készségesen átadod magad Krisztusnak, a lelked szerelmesének.

Bob Folkenberg

329. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 1. fejezetéhez (november 14-20.).

Az ellenség közeledik. A mi csoportunk menekül. Ahogy befordulunk egy kanyarba, egy szakadék kerül a látóterünkbe. Ez a kanyon elzárja az egész utat, és egy ködfelhő miatt nem lehet messzire látni. Azt viszont még így is láthatjuk, hogy túl széles ahhoz, hogy átugorjuk, és túl meredek ahhoz, hogy átkeljünk rajta. Szerencsére, valaki eljutott ide előttünk, és előkészítette az utat. Minden szükséges eszköz itt van, hogy segítsen átkelni a szakadékon. Ráadásul Ő, aki ezt a menekülési útvonalat biztosította, ott maradt, hogy segítsen mindenkinek, aki át akar kelni. Ez gondviselés, mert egy aprócska esély sincs arra, hogy valaki át tudjon jutni segítség nélkül. A Segítő tudja, hogy mi van a túloldalon, és pontosan tudja azt is, hogyan kell segíteni, hogy eljussunk oda. Ráadásul Ő olyan szelíd és óvatos, hogy még a legfiatalabb és leggyengébb is át tud kelni az Ő segítségével. Ám a csoportunkból néhányan elmaradtak. Nemcsak ők maguk nem akarnak átkelni, de megpróbálják elkedvetleníteni a többieket is – minket –, hogy mi se keljünk át. Kiabálnak, köveket dobálnak, és mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy eltereljék az átkelő emberek figyelmét. Minden energiánkra és koncentrációnkra szükség van, hogy a Segítőre hallgassunk, és kövessük az utasításait.

Isten előkészítette az utat. Ha hátramaradunk, azt jelenti, hogy elnyel minket a ellenség. Ugye csatlakozol hozzám, hogy elkötelezd magad Isten útja mellett, és másokat is bátorítani fogsz, hogy csatlakozzanak hozzánk?

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

 

2 megjegyzés: