2021. november 6., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 6 - SZOMBAT - 1 Timóteus 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 31. fejezet 2298. nap

31. fejezet  KÉRJÜNK, HOGY ADHASSUNK! (7. rész)

Mindazok, akik keresik Őt, megtalálják. Mindazoknak, akik zörgetnek, kinyílik az ajtó. Jézus nem fog vonakodni: ne zavarj; az ajtó zárva van; nem akarom kinyitni! Senki sem fogja ezt hallani: nem segíthetek rajtad! Akik éjfélkor kérnek kenyeret, hogy adhassanak az éhezőknek, azok is kapnak.

A példázatbeli szomszéd, aki az idegen számára kenyeret kér, annyit kap, „amennyi kell”. Isten vajon milyen mértékkel ad nekünk, hogy másoknak adhassunk? „A Krisztustól osztott ajándéknak mértéke szerint.” (Ef 4:7) Az angyalok mélységes érdeklődéssel figyelik, hogyan bánik egyik ember a másikkal. Amikor a tévelygők iránti krisztusi szánalmat látnak valakiben, olyan szavakat mondatnak velük, amelyek felérnek az élet kenyerével. Isten tehát „be fogja tölteni minden szükségeteket az Ő gazdagsága szerint dicsőségesen a Krisztus Jézusban” (Fil 4:19). Az őszinte, igazi bizonyságtevést gyümölcsözővé teszi az eljövendő élet számára. Az Úr Igéje igazság lesz a szádban.

A személyes szolgálatot sok titkos imának kell megelőznie, mert a lélekmentés tudományához nagy bölcsesség kell. Mielőtt emberekhez közelednél, beszélgess Istennel! A mennyei trón előtt – a kegyelem királyi székénél – készülj fel az emberekért végzendő szolgálatra!

Vágyakozz Isten után – az élő Isten után – mélységes sóvárgással! Krisztus élete tanúsítja, hogy mit tehet az ember, ha isteni természet részese lett. Mindaz, amit Krisztus kapott Istentől, a mienk is lehet. Tehát kérj, és akkor kapsz. Jákob állhatatos hitével, Illés rendíthetetlen kitartásával igényeld mindazt, amit Isten megígért!

Az istenfogalom csodálatos szépsége töltse be gondolatvilágodat! Rejtett láncszemek kössék össze Jézus életét és a tiédet! Aki szólt, hogy a sötétségből világosság ragyogjon, kész bevilágítani szívedbe „az Isten dicsősége ismeretének a Jézus Krisztus arcán való világoltatása végett” (2Kor 4:6). A Szentlélek rávilágít Isten dolgaira, és eleven erővel beplántálja őket az engedelmes szívbe. Krisztus elvezet a Végtelenség küszöbéig. Megláthatod a fátylon túli dicsőséget, és megjelentheted az embereknek annak tökéletes voltát, aki örökké él, hogy esedezzék értünk. – Krisztus példázatai, 139–149. o.

 

Mai Bibliai szakasz:  1 Timóteus 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Tim%C3%B3teushoz%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Tim%C3%B3teus%202&version=NT-HU

Pál világossá tette Timóteus számára a gyülekezet lelki szükségleteit. De mit kezdjen Timóteus ezzel? Először is imádkozzon (1. vers). Mindig ez legyen az első számunkra. Nézzük Jézus példáját: Amint kijött a vízből, miután megkeresztelkedett, letérdelt és imádkozott. Aztán kivitetett a pusztába, ahol Istennel lépett közösségre ima és elmélkedés által. Ma, amikor az Antikrisztus erői azon munkálkodnak, hogy uralomra tegyenek szert minden emberi lény fölött, nekünk is imádkoznunk kell. 

Imádkoznunk kell önmagunkért, és azért, hogy akik hatalmon vannak szabadságot és jogot biztosítsanak minden ember számára. Imádkozzunk azért, hogy Isten hasson rájuk. Ő azt akarja, hogy minden ember üdvözüljön. Krisztus az egyetlen közbenjáró. Ő önmagát adta mindenkiért. És ebben benne vannak a hatalmon levők is, akik talán nem megfelelően bánnak a kisebbségekkel. Ha a hatalmon levők ellen beszélünk, lehetetlenné tesszük azt, hogy az evangéliummal megszólíthassuk őket. Azért is imádkoznunk kell, hogy életünk és szavaink tükrözzék a mindenkinek szóló hívást, hogy az igazság ismeretére eljussanak (4. vers).

Pál nőkkel kapcsolatos szavai Diánával, az efézusi nagy istennővel és azzal kapcsolatosak, hogy a prostituált papnők a pogány vallás vonzerejét képezték. A női istenek elősegítették azt, hogy a nők dominánsakká váljanak. Pál nem akarta azt, hogy a keresztény asszonyokat azokkal a nőkkel azonosítsák, akik a pogány templomokban szolgáltak. Az asszonyok képezzék az evangélium hatalmának bizonyítékát. A keresztény asszonyoknak egy különlegesen szent hívatásuk van, mint feleségek, édesanyák és Isten munkatársai. Más írásaiban Pál elismerését fejezi ki a nők irányában, akik segítői voltak az evangélium szolgálatában (Fil 4:3; Róm 16:2; és ApCsel 18:24-26).

A férfiak és nők versengése ellentétes Isten szándékával. A férfiak és nők egymást kiegészítő szolgálata tölti be Isten szándékát.

David Manzano

327. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 31. fejezetéhez (október 31 – november 6.).

Természetünktől fogva önzőek vagyunk. Attól kezdve, hogy megszületünk, egészen addig, amíg Jézus elváltoztatja a szívünket, minden arról szól, hogy „én” és „az enyém”. Isten azonban magasabb minőségre hív minket. Olyan életstílusra hív el minket, ami teljesen szembemegy a világ mintájával.

Az emberek szerint, ha sikerre vágysz, mindig törekedj arra, hogy első legyél. Jézus szerint „a királyságomban az utolsók lesznek az elsők”. (Lásd Máté 20:16) Az emberek szerint, ha naggyá akarsz válni a világban, tarts meg, amit csak tudsz, magadnak. Jézus szerint, ha el akarsz jutni a királyságba, amit csak tudsz, adj oda másoknak. (Lásd Lukács 6:38)

Amikor Isten szavát tanulmányozzuk, azt fedezzük fel, hogy a „szeretet törvénye” valójában Isten uralkodásának az alapja. „Isten arra vágyik, hogy valamennyi teremtménye a szeretet szolgálatába álljon”, és ezt a szeretetet nem csak Ő maga felé szeretné, hanem egymás iránt is. Valójában az Isten iránti szeretetünket azzal mutatjuk ki, ahogyan szeretjük egymást és ahogyan bánunk egymással. És ennek a szeretetnek tükröződnie kell az imádságainkban is. Az imaéletünknek nem csak saját magunkról vagy a saját önző érdekeinkről kell szólnia. Mások javára kell irányulnia, a test hasznára, az elveszettek üdvösségére.

Ahogy tehát ennek a szép áhítatnak a végéhez közeledünk, vizsgáljuk meg a szívünket és kérdezzük meg: mi az indítékunk az imádságunk mögött? Természetesen a legelső vágyunk az kell legyen, hogy minél többet kapjunk Jézusból, hogy egyre jobban ismerjük meg Őt, és szeressük Őt. De ne álljunk meg itt. Kérdezzük meg, hogy mit adhatunk. Legyünk az Ő földi közbenjárói, kitöltvén az űrt a szükségben lévő világ felé.

Melody Mason

A Daring to Ask for More: Divine Keys to Answered Prayer c. könyv szerzője

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: