2021. november 20., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 20 - SZOMBAT - Zsidókhoz írt levél 2

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 1. fejezet 2312. nap

1. fejezet  Felhívás megújulásra (7. rész)

A munkába egyszerű eszközök állnak majd

Az Úr — ahogyan megláthattam — a legváltozatosabb módon és eszközökkel viszi végbe a terveit. Az Úr a lélekmentés nagy és szent művének elvégzésére nem csak a legkiválóbb adottságokkal rendelkező, magas bizalmi állásokat viselő, vagy világi szempontból a legműveltebbeknek számító emberi eszközöket használja fel. Egyszerű eszközöket fog a szolgálatba állítani: sok olyan emberrel dolgozik majd, akiknek kevés előnyük volt egyébként ahhoz, hogy közreműködjenek műve előbbre vitelében. Egyszerű eszközök közreműködésével felkutatja azokat, akik nagy házakkal és földekkel rendelkeznek, s hitre jutnak az igazságban; ők késztetést kapnak majd arra, hogy az Úr segítő kezei legyenek műve előmozdításában. – 62. levél, 1909.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.23/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 2

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%202&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%202&version=NT-HU

Amikor a gyermekeim még nagyon kicsik voltak, szerettem kimenni velük a lakásunk mögé és együtt vizsgálni az éjszakai égbolt szépségét egy kis teleszkóp segítségével. Milyen kicsik vagyunk a nagy világmindenséggel összehasonlítva! Ezt érezte Dávid, amikor az eget figyelte, Isten azonban megmutatta neki az Ő szándékát, hogy az embert kezei munkája fölé, a teremtett világ fölé helyezte (Zsolt 8). Milyen nagyszerű volt Isten terve az emberiséggel! A Zsidókhoz írott levél szerzője azonban azt sugallja, hogy ennek a zsoltárnak van egy második jelentése is. Jézusról beszél, aki kevéssel kisebbé tétetett az angyaloknál, hogy meghalhasson helyettünk és megváltson bennünket. Ez a fejezet kiegészíti Jézus dicsőséges bemutatását az első fejezetben.  

Az első fejezet Jézus felmagasztaltatásának a fennköltségéről beszél. A második fejezet Jézus testet öltésének a mélységéről beszél (9-18. vers). Zsidók 1:1-14 Jézus Istennel való kapcsolatát mutatja be, az 5-18. versek pedig Jézusnak az emberiséggel való kapcsolatára fókuszál. Ott Ő az Isten Fia „aki az ő dicsőségének visszatükröződése, és az ő valóságának képmása”, itt pedig az ember fia, aki kisebbé tétetett az angyaloknál, valóságos ember – annyira, hogy a halált is meg tudja tapasztalni. Ott Isten azt mondja róla, hogy „te vagy az én Fiam” (1:5), itt pedig Jézus testvérének fogadja a földi embert (12. vers). Ott Isten kijelenti a Fiú korlátlan uralmát (1:8-12), itt a fiú megvallja Isten iránti engedelmességét (13. vers). Ott Isten meghívja a Fiát, hogy üljön az Ő jobbjára (1:13), itt a Fiú elfogadja a hívást: „Ímhol vagyok én és a gyermekek, akiket az Isten nékem adott” (13. vers). Ott Jézus az isteni Úr, Teremtő, Fenntartó és Uralkodó, itt Jézus az emberi főpap, aki kegyelmes és hűséges. Így Jézus jellemzése, mint „könyörülő és hív főpap” (17. vers) csúcspontja Jézus jellemzésének, mint aki Isten teljes megnyilvánulása (1:1-4).   

Igen, amikor vétkeztünk, a világmindenséghez hasonlítva még kisebbek lettünk, de azzal, hogy elküldte a Fiát meghalni érettünk, Isten megmutatta, milyen fontosak vagyunk a szemében. Ó Isten, „mily felséges a te neved az egész földön” (Zsolt 8:2, 10).

Felix H. Cortez

329. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 1. fejezetéhez (november 14-20.).

Az ellenség közeledik. A mi csoportunk menekül. Ahogy befordulunk egy kanyarba, egy szakadék kerül a látóterünkbe. Ez a kanyon elzárja az egész utat, és egy ködfelhő miatt nem lehet messzire látni. Azt viszont még így is láthatjuk, hogy túl széles ahhoz, hogy átugorjuk, és túl meredek ahhoz, hogy átkeljünk rajta. Szerencsére, valaki eljutott ide előttünk, és előkészítette az utat. Minden szükséges eszköz itt van, hogy segítsen átkelni a szakadékon. Ráadásul Ő, aki ezt a menekülési útvonalat biztosította, ott maradt, hogy segítsen mindenkinek, aki át akar kelni. Ez gondviselés, mert egy aprócska esély sincs arra, hogy valaki át tudjon jutni segítség nélkül. A Segítő tudja, hogy mi van a túloldalon, és pontosan tudja azt is, hogyan kell segíteni, hogy eljussunk oda. Ráadásul Ő olyan szelíd és óvatos, hogy még a legfiatalabb és leggyengébb is át tud kelni az Ő segítségével. Ám a csoportunkból néhányan elmaradtak. Nemcsak ők maguk nem akarnak átkelni, de megpróbálják elkedvetleníteni a többieket is – minket –, hogy mi se keljünk át. Kiabálnak, köveket dobálnak, és mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy eltereljék az átkelő emberek figyelmét. Minden energiánkra és koncentrációnkra szükség van, hogy a Segítőre hallgassunk, és kövessük az utasításait.

Isten előkészítette az utat. Ha hátramaradunk, azt jelenti, hogy elnyel minket a ellenség. Ugye csatlakozol hozzám, hogy elkötelezd magad Isten útja mellett, és másokat is bátorítani fogsz, hogy csatlakozzanak hozzánk?

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

 

1 megjegyzés: