2021. november 26., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 26 - PÉNTEK - Zsidókhoz írt levél 8

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezet 2318. nap

2. fejezet  Hamis vagy valóságos megtérések (6. rész)

Hamis megszentelődés – „Csak higgyél”?

Az az úgynevezett megszentelődés, amely ma teret nyer a vallási világban, az önfelmagasztalás lelkületét és az Isten törvényének semmibevevését hozza magával, amely azt jelzi, hogy ez a vallásosság idegen a Biblia vallásától. Védelmezői azt tanítják, hogy a megszentelődés egy pillanat műve, és kizárólag azzal, hogy hitre juttottak, elérik a tökéletes szentséget. „Csak higgyél – mondják – és az áldás a tied.” Semmi további erőfeszítést nem kell tennie annak, aki az áldást befogadta. Mindeközben tagadják Isten törvényének tekintélyét, és amellett törnek lándzsát, hogy ők már fel vannak mentve a parancsolatok megtartásának kötelezettsége alól. Hogyan is lenne lehetséges azonban az embernek szentté válnia, összhangra jutnia Isten jellemével és akaratával úgy, hogy közben nem kerül összhangba azokkal az elvekkel, amelyek az Ő természetének és akaratának kifejeződései? Hiszen ezek mutatják meg, hogy Neki mi a kedves.

A könnyű vallásosság utáni vágy, amely nem igényel küzdelmet, önmegtagadást, amely nem igényli a világ balgaságaitól való elszakadást, hamisította meg a „hit és csakis a hit által” tanítását és tette ennyire népszerűvé. De mit is mond az Isten Igéje? Jakab apostolnál ezt olvassuk: „Mi a haszna, atyámfiai, ha valaki azt mondja, hogy hite van, cselekedetei pedig nincsenek? Avagy megtarthatja-é őt a hit?... Akarod-é pedig tudni, te hiábavaló ember, hogy a hit cselekedetek nélkül megholt? Avagy Ábrahám, a mi atyánk, nem cselekedetekből igazíttatott-é meg, felvivén Izsákot, az ő fiát az oltárra? Látod, hogy a hit együtt munkálkodott az ő cselekedeteivel, és a cselekedetekből lett teljessé a hit… Látjátok tehát, hogy cselekedetekből igazul meg az ember, és nem csupán hitből”. (Jak 2:14-24)

Isten Igéjének bizonyságtétele szemben áll a cselekedetek nélküli hit csábító tanításával. Nem a hit tart igényt a Menny kegyeire akkor, amikor nem tesz eleget azoknak a feltételeknek, amelyekre nézve a kegyelem adatik – hanem az elbizakodottság. Az igazi hit a Szentírás ígéreteire és gondoskodására alapoz.

Senki ne csalja magát abban a hitben, hogy eljuthat a szentségre, miközben szándékosan megsérti Isten kívánalmait. Egy tudatos bűn elkövetése egészen elnémíthatja a Lélek bizonyságtevő szavát és elszakíthatja a lelket Istentől… Habár János a leveleiben sokat időzik a szeretet témáján, mégis tétovázás nélkül leplezi le azt az embercsoportot, amely azt állítja magáról, hogy megszentelt életet él, miközben megszegi Isten törvényét. „Aki ezt mondja: Ismerem őt, és az ő parancsolatait nem tartja meg, hazug az, és nincs meg abban az igazság. Aki pedig megtartja az ő beszédét, abban valósággal teljessé lett az Isten szeretete”. (1Jn 2:4-5) Íme, minden ember vallásosságának a próbája. Nem nevezhetünk egy embert sem szentnek úgy, hogy nem mérjük össze őt a szentség egyetlen isteni zsinórmértékével…

Ha valaki azt mondja magáról, hogy nincs benne bűn, ez már önmagában is annak a bizonyítéka, hogy aki ilyet állít, nagyon távol van a szentségtől. Azért tekintheti magát az ilyen ember szentnek, mert fogalma sincs Isten végtelen tisztaságáról és szentségéről, vagy arról, hogy milyenné kell válnia annak, aki összhangban van az Ő jellemével; azért, mert semmit nem tud Jézus tisztaságáról és végtelen szeretetreméltóságáról, de a bűn ártalmas és gonosz voltáról sem. Minél nagyobb az ő és a Krisztus közötti távolság és minél hiányosabbak a fogalmai az isteni jellemről és az isteni kívánalmakról, annál igazabbnak tűnik a saját szemei előtt.  

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.66/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 8

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%208&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%208&version=NT-HU

Eddig a Zsidókhoz írt levél szerzője bemutatta azt, hogy Jézus nagyobb az Ószövetség legnagyobb szereplőinél. Jézus nagyobb az angyaloknál, aki uralkodik a nemzeteken (Zsid 1). Mint uralkodó, Ő a legnagyobb, mert legyőzte a gonoszt, akinek a halál volt a hatalma, és felszabadított bennünket (Zsid 2). Jézus hűségesebb, mint Mózes (Zsid 3), jobb nyugalomba vezet, mint Józsué (Zsid 4), és jobb papsága van, mint a lévita papoknak (Zsid 5-7). A legfontosabb érve a levélnek azonban az, hogy Jézus nagyobb közbenjáró, mint Mózes, mert Ő egy jobb szövetség közbenjárója (Zsid 8-10).

A szövetség egy olyan jogi eszköz, amely által a család előnyei alkalmazhatók arra, akik nem a családból valók. Így Jézus által Isten egy új szövetséget foganatosított, amely sikeresen visszavezetett bennünket a vele való családi kapcsolatba. Az Újszövetség két dolog miatt feljebb való: egy magasabb rendű áldozaton alapul és az igazi szentélyben, a mennyeiben történik a szolgálata. Más szóval, Jézus áldozata igazi bocsánatot tesz lehetővé (8-12. vers) és bejárást biztosít Isten saját házába, a mennyei szentélybe.  

Egy szót az Ószövetségről: nem volt hatékony, de nem azért, mert a szövetség hibás lett volna – a hiba az emberekben volt (8. vers). A gond az volt, hogy az emberek nem látták meg a szentély szolgálatok mögött Jézus szolgálatát, aki igazi megbocsátást hoz. Elfogadták a jelképet, de figyelmen kívül hagyták a valóságot, mint az a gyermek, aki inkább a dobozt választja, mint a játékot.

Ez azt jelenti, hogy még az új szövetség is hatástalan lehet számunkra. Az új szövetségben is vannak szertartások és gyakorlatok (keresztség, úrvacsora stb.). Ezek is hatástalanok lehetnek, ha eltévesztjük a rendeltetésüket. Az ima például hatástalan lehet, ha nem értjük meg (elfeledjük), hogy nem más, mint az a csodálatos előjog, hogy beléphetünk az Atya házába – a mennyei szentélybe – hogy beszélgessünk Vele.

Felix Cortez

330. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezetéhez (november 21-27.).

Hamisított pénz. Bolondok aranya. Selyemvirág. Műanyag étkészlet. Hajfesték. Az életben olyan sok dolog lehet megtévesztő első pillantásra, amikor azonban annak jön el az ideje, hogy ezekre a termékekre számítsunk, a műanyag étkészlet eltörik, a festék kifakul, a virág pedig sosem lesz olyan édes illatú.

Álhírek, megtévesztő hirdetések, üres kapcsolatok.

Ebben a bűnös világban csupán egyetlen Barát van, akire igazán támaszkodhatunk minden körülmények között. Ő teljesen elkötelezett a mi jólétünkkel kapcsolatosan, jobban ismer minket, mint ahogy mi ismerjük magunkat és mégis szeret bennünket!

Sátán tudja ezt, és leghőbb vágya, hogy távol tartson minket attól, hogy felfedezzük a valódi boldogsághoz vezető egyetlen utat. Így aztán elülteti bennünk az ellentmondás magvát. Hamis megújulásokat idéz elő. Megpróbál lenyűgözni minket talmi szórakozással és azzal, hogy eltereli a figyelmünket.

Ha azt választjuk, hogy követjük Jézust, akkor szeretjük Istent teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből és elménkből. Ez az élet legnagyobb döntése! Barátaim, itt az idő! A félszívű elköteleződés azt jelenti, hogy teljesen elveszünk. A tökéletes elköteleződés örömet hoz nem csak ebben az életben, hanem síron túli reményt is biztosít.

Jézus segítségével köteleződjünk el ismét, napi rendszerességgel énekeljük: „Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust, nincs visszaút, nincs visszaút.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: