2021. november 24., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 24 - SZERDA - Zsidókhoz írt levél 6

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezet 2316. nap

2. fejezet  Hamis vagy valóságos megtérések (4. rész)

Egykor elidegenedtünk, majd megbékültünk: Hogyan megy végbe?

A megtérésnek és a megszentelődésnek az a munkája, hogy az embert — összhangba hozva a törvény elveivel —, megbékéltesse Istennel. Kezdetben az ember Isten képére megalkotott lény volt. Tökéletes összhangban élt a természettel és Isten törvényével, az igazság elvei a szívébe voltak írva. A bűn azonban elidegenítette őt Alkotójától. Nem tükrözte vissza immár az isteni képmást. A szíve hadban állt Isten törvényének elveivel. „Mert a test gondolata ellenségeskedés Isten ellen; minthogy az Isten törvényének nem engedelmeskedik, mert nem is teheti”. (Róm 8:7) Isten azonban „úgy szerette e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta”, hogy az ember megbékélhessen Istennel. Krisztus érdemei által újra összhangba kerülhet Alkotójával. A szívét az isteni kegyelemnek kell megújítania, új életet kell kapnia fentről. Ez a változás az újjászületés, ami nélkül, Jézus szavai szerint, senki „nem láthatja az Isten országát” (Jn 3:3).

Az Istennel való megbékélésben az első lépés a bűn belátása. „A bűn pedig a törvénytelenség”. (1Jn 3:4; Róm 3:20) Ahhoz, hogy a bűnös meglássa önnön bűnös voltát, az igazság nagyszerű, isteni zsinórmértékével kell megvizsgálnia az életét. Ez egy olyan tükör, amely miközben megmutatja az igaz jellem tökéletes voltát, egyben arra is képessé teszi, hogy felismerje saját jelleme fogyatkozásait.

A törvény feltárja az ember bűneit, de nem gyógyíthat meg. A törvény életet ígér mindazoknak, akik engedelmeskednek, egyben viszont azt is kijelenti, hogy annak, aki áthágja a halál lesz az osztályrésze. A bűn kárhoztatásától egyes-egyedül Krisztus evangéliuma szabadíthatja meg a vétkest. Bűnbánatot kell gyakorolnia az előtt az Isten előtt, akinek a törvényét áthágta. Krisztus és engesztelő áldozata iránt hitet is kell tanúsítania. Ily módon nyer bocsánatot „az előbb elkövetett bűnök”-re és lesz az isteni természet részese…

Ez azt jelenti, hogy mostantól fogva szabadon áthághatja Isten törvényét? Pálnál ezt olvassuk: „A törvényt tehát hiábavalóvá tesszük-e a hit által? Távol legyen! Sőt, inkább a törvényt megalapozzuk.” „…akik meghaltunk a bűnnek, mi módon élnénk még abban?” (Róm 3:31, 6:2); Jánostól pedig ezt: „Mert az az Isten szeretete, hogy megtartjuk az ő parancsolatait; az ő parancsolatai pedig nem nehezek” (1Jn 5:3). Az újjászületett ember szíve összhangba kerül Istennel, és összhangba kerül az Ő törvényével. Amikor a bűnös emberben végbemegy ez a hatalmas változás, akkor átment a halálból az életbe, a bűnből a erénybe, a törvényszegésből és a lázadásból az engedelmességbe és a hűségbe…  

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.66/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 6

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%206&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%206&version=NT-HU

A Zsidókhoz írt levél fejezetei közül minden bizonnyal ez az, ami az összes többinél másiknál nagyobb megdöbbenést okozott a hívők között. Valóban lehetséges, hogy valaki átlépi Isten kegyelmének határát? Vannak emberek, akiknek Isten tényleg nem tud megbocsátani? Igen, ez a fejezet azt állítja, hogy ez lehetséges.

Az 1-3. versekben azt mondja az apostol, hogy az olvasóknak növelniük kell az evangéliumban való ismeretüket. Felnőtteknek való lelki eledelt kell enniük. Ennek megtagadása nem csak, hogy megakadályozza a növekedésüket, hanem a Krisztussal való kapcsolatuk halálához is vezet. A 4-6. versek úgy érvelnek, hogy a probléma nem az, hogy ezek olyan bűnök lennének, amelyek túl nagyok, hogy meg lehessen azokat bocsátani (Jézus vére minden bűnt megtisztít), hanem az, hogy Isten ajándékát élvezték, aztán pedig elutasították, az ember semlegesítette azokat az eszközöket, amelyeket Isten arra használt, hogy megváltsa őt. A Lélek ajándékát arra használnák, hogy még jobban eltávolodjanak Istentől (7-8. vers).

Szerencsére nem ez a helyzet a levél olvasóival. Ők a megváltás ösvényén haladnak. Azonban két dolgot meg kell tenniük: 1) meg kell erősíteniük reményüket mindvégig és 2) rendelkezniük kell türelemmel és kitartással (9-12. vers).

A fejezet további részében a szerző elmagyarázza, hogy hogyan lehet megvalósítani ezt a két dolgot. A 13-15. versek Ábrahámról beszélnek, mint a kitartás emberéről, akinek a példáját követnünk kell, és a 16-20. versek bemutatják Jézust, mint a hívők reménységének biztos alapját. Isten esküvel ígérte Ábrahámnak, hogy az ő magvában meg fogja áldani a föld minden családját (ez engem és téged jelent). Azzal, hogy Isten megkoronázta Jézust és jobb keze felől ültette, elkezdte beteljesíteni az Ábrahámnak tett ígértet. Lehetetlen, hogy megfeledkezzen ígéretéről.

Jézus a lelkünk erős horgonya!

Felix Cortez 

330. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezetéhez (november 21-27.).

Hamisított pénz. Bolondok aranya. Selyemvirág. Műanyag étkészlet. Hajfesték. Az életben olyan sok dolog lehet megtévesztő első pillantásra, amikor azonban annak jön el az ideje, hogy ezekre a termékekre számítsunk, a műanyag étkészlet eltörik, a festék kifakul, a virág pedig sosem lesz olyan édes illatú.

Álhírek, megtévesztő hirdetések, üres kapcsolatok.

Ebben a bűnös világban csupán egyetlen Barát van, akire igazán támaszkodhatunk minden körülmények között. Ő teljesen elkötelezett a mi jólétünkkel kapcsolatosan, jobban ismer minket, mint ahogy mi ismerjük magunkat és mégis szeret bennünket!

Sátán tudja ezt, és leghőbb vágya, hogy távol tartson minket attól, hogy felfedezzük a valódi boldogsághoz vezető egyetlen utat. Így aztán elülteti bennünk az ellentmondás magvát. Hamis megújulásokat idéz elő. Megpróbál lenyűgözni minket talmi szórakozással és azzal, hogy eltereli a figyelmünket.

Ha azt választjuk, hogy követjük Jézust, akkor szeretjük Istent teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből és elménkből. Ez az élet legnagyobb döntése! Barátaim, itt az idő! A félszívű elköteleződés azt jelenti, hogy teljesen elveszünk. A tökéletes elköteleződés örömet hoz nem csak ebben az életben, hanem síron túli reményt is biztosít.

Jézus segítségével köteleződjünk el ismét, napi rendszerességgel énekeljük: „Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust, nincs visszaút, nincs visszaút.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: