2021. november 22., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 22 - HÉTFŐ - Zsidókhoz írt levél 4

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezet 2314. nap

2. fejezet  – Hamis vagy valóságos megtérések (2. rész)

Hamis ébredések: mi jelzi a különbséget?

A mai idők ébredései közül viszont sok áll az isteni kegyelem megnyilatkozásaival szöges ellentétben, amelyek a régebbi korokban Isten szolgáinak fáradozásait követték. Igaz, széles körben felébredt az érdeklődés, sokan tettek vallást arról, hogy megtértek, és sokan csatlakoznak a gyülekezetekhez. Ezek az eredmények önmagukban még nem kezeskedhetnek arról, hogy a valódi lelki élet is hasonló mértékben gyarapodik. A kis időre fellobbanó világosság hamar kialszik, sűrűbb sötétséget hagyva maga után, mint amilyen korábban volt.            

A népszerű ébredéseket túl gyakran váltják ki a képzeletre ható felhívásokkal, az érzelmek felkorbácsolásával, illetve azzal, hogy kielégülést szereznek az új és meghökkentő dolog iránti szeretetnek. Az ily módon megnyert hívőkben csekély vágy él a bibliai igazságok hallgatására,alig mutatkozik érdeklődés a próféták és az apostolok bizonyságtétele iránt. A vallási jellegű összejövetelek nem gyakorolnak rájuk semmilyen vonzerőt, ha nem találnak benne feltűnést keltő szenzációt. A szenvedélyektől mentes értelemhez intézett felhívás semmilyen válaszra nem készteti őket. Isten Igéjének egyértelmű, közvetlenül az örök érdekeikkel kapcsolatos figyelmeztetései nem találnak náluk meghallgatásra.  

Minden igazán megtért lélek számára az Istenhez és az örökkévaló dolgokhoz való kapcsolat lesz az élet nagy témája… Mielőtt még Isten ítélettel látogatná meg a földet, az Úr népének soraiban ébredésre kerül sor, mégpedig olyan mértékben éled fel az ősegyház vallásossága, ahogy arra az apostoli korok óta nem volt példa. Isten Lelke és ereje kiárad az Ő gyermekeire. Abban az időben sokan szakadnak majd el azoktól az egyházaktól, amelyekben az Isten és Igéje iránti szeretetet inkább ehhez a világhoz való vonzódás foglalja el. Sokan fogadják majd el azokat a nagyszerű igazságokat úgy a lelkészek, mint mások a nép közül, amelyek hirdetésére Isten azért indított embereket, hogy felkészítsen egy népet az Úr második eljövetelére. 

A lelkek ellensége hátráltatni akarja ezt a munkát. Mielőtt azért ez az ébredési mozgalom megindulna, úgy próbál annak elébe menni, hogy útjára indít egy hamisítványt. Azokban az egyházakban, amelyeket fel tud sorakoztatni hitető hatalma mögé, úgy tünteti majd mindezt fel, hogy Isten különleges áldása áradt ki. Nyilvánvaló lesz, mit vélnek nagy vallási érdeklődésnek. Egész tömegek ujjongnak majd, hogy Isten csodálatosan munkálkodik értük, holott a munka egy másik lélektől származik. Sátán a vallás leple alatt törekszik majd kiterjeszteni befolyását a keresztény világban.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.66/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 4

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%204&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%204&version=NT-HU

A zsidókhoz írt levél 4. fejezete két fontos intés üzenetét közvetíti számunkra: „Igyekezzünk tehát bemenni abba a nyugalomba…” (11. vers), és „Járuljunk azért bizalommal a kegyelem királyi székéhez…(16. vers).

A nyugalom olyan dolog, amit nehéz megtalálnunk. Nekünk legalább két dolog szükséges hozzá. Először is a jól végzett munka öröme, másodszor az érzés, hogy tökéletesen gondoskodtunk a jövőnkről. Bár igaz, hogy időnként kiveszünk néhány nap szabadságot pihenés, „nyugalom” céljából, de melyikünk mondhatja el magáról, hogy bevégezte a munkáját és tökéletesen gondoskodott a jövőjéről? Ezért szólít Isten nem egyszerűen csak pihenésre, hanem az Ő nyugodalmába hív bennünket (1-11. vers). Ez a kegyelem nyugodalma, ahol olyasmit élvezhetünk, amit csakis Isten adhat.

Az 1-5. versek elmondják, hogy Izrael népe azért nem lépett be ebbe a nyugodalomba, amikor elérték Kánaán földjét, mert az csak igaz hit által érhető el. Nem földrajzi területre utal, hanem arra a pihenésre, amit Isten a teremtéskor alkotott, a szombatnapra, amikor tökéletes munkája végeztével, mellyel tökéletes jövőt biztosított számunkra, Ő is megpihent.

A 6-11. versek szerin ez a nyugodalom ma is hit által érhető el. A 9. versben az apostol a szombatnapi nyugalomként írja le, mert hit által minden szombaton a miénk lehet Isten tökéletes munkája és rólunk való tökéletes gondoskodása. Nem mi dolgoztunk meg érte. Ez a kegyelem nyugodalma, amit hit által fogadhatunk el.

A 14-16. versek arra buzdítanak, hogy a mennyei Szentélyben közelítsünk Istenhez. Ez nem újabb meghívás, hanem ugyanaz, mint az előző versekben, hiszen az Ószövetségben is Isten nyugalma helyének nevezik a templomot (2Krón 6:41; Ézs 66:1; Zsolt 95:11). Igen, amikor Istent dicsőítjük, magunk mögött hagyjuk félkész munkáinkat és legjobb esetben a jövőről való részleges gondoskodásunkat is, és hit által elfogadjuk Isten tökéletes munkáit és tökéletes gondoskodását. Ismétlem, ez a kegyelem nyugodalma.

Nem kell a következő szombatig várnunk e nyugalom megtapasztalásához. A kegyelem nyugalma ma is elérhető hit által mindazoknak, akik Őbenne hisznek és bíznak.

                                        Felix H. Cortez

330. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 2. fejezetéhez (november 21-27.).

Hamisított pénz. Bolondok aranya. Selyemvirág. Műanyag étkészlet. Hajfesték. Az életben olyan sok dolog lehet megtévesztő első pillantásra, amikor azonban annak jön el az ideje, hogy ezekre a termékekre számítsunk, a műanyag étkészlet eltörik, a festék kifakul, a virág pedig sosem lesz olyan édes illatú.

Álhírek, megtévesztő hirdetések, üres kapcsolatok.

Ebben a bűnös világban csupán egyetlen Barát van, akire igazán támaszkodhatunk minden körülmények között. Ő teljesen elkötelezett a mi jólétünkkel kapcsolatosan, jobban ismer minket, mint ahogy mi ismerjük magunkat és mégis szeret bennünket!

Sátán tudja ezt, és leghőbb vágya, hogy távol tartson minket attól, hogy felfedezzük a valódi boldogsághoz vezető egyetlen utat. Így aztán elülteti bennünk az ellentmondás magvát. Hamis megújulásokat idéz elő. Megpróbál lenyűgözni minket talmi szórakozással és azzal, hogy eltereli a figyelmünket.

Ha azt választjuk, hogy követjük Jézust, akkor szeretjük Istent teljes szívünkből, lelkünkből, erőnkből és elménkből. Ez az élet legnagyobb döntése! Barátaim, itt az idő! A félszívű elköteleződés azt jelenti, hogy teljesen elveszünk. A tökéletes elköteleződés örömet hoz nem csak ebben az életben, hanem síron túli reményt is biztosít.

Jézus segítségével köteleződjünk el ismét, napi rendszerességgel énekeljük: „Eldőlt a szívemben, hogy követem Jézust, nincs visszaút, nincs visszaút.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

 

2 megjegyzés: