2021. november 29., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 29 - HÉTFŐ - Zsidókhoz írt levél 11

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2321. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (2. rész)

A hit nem pusztán beszédben áll

Az a hit, amely az üdvösségre visz, nem hanyag vagy nemtörődöm, nem az elme puszta beleegyezése az igazságba, hanem a szívben gyökerező bizalom, amely Krisztust személyes Üdvözítőnek fogadja el, azzal a bizonyossággal, hogy ő mindenestül üdvözítheti azokat, akik Általa mennek Istenhez. Ha elhiszed, hogy üdvözíthet másokat, de nem üdvözít téged, ez nem igazi hit. Az igazi hit abban nyilatkozik meg, ha a lélek Krisztusba kapaszkodik, mint az üdvösség egyetlen reményébe. Ez a hit késztet mindnyájunkat arra, hogy lelkünk minden gyengéd érzelmét Krisztusra árasszuk. A Szentlélek irányítása alá kerül értelmünk, jellemünk az isteni képmásra alakul át. Hitünk nem élettelen, hanem szeretet által munkálkodó hit, ami arra késztet, hogy Krisztus szépségét szemlélve elváltozzunk az isteni jellem hasonlóságára… 

Az egész —a kezdettől mindvégig — az Úr munkája. Az elveszendő bűnös mondja ezt: „Elveszett bűnös vagyok, de Krisztus azért jött, hogy megkeresse és megtartsa azt, ami elveszett. Azt mondta: »nem azért jöttem, hogy igazakat, hanem hogy bűnösöket hívjak megtérésre.« (Mk 2:17) Én bűnös vagyok, Ő pedig meghalt a Golgota keresztjén, hogy megtartson engem. Egyetlen pillanatig sem kell tovább megmaradnom az üdvösség nélküli állapotban. Meghalt és feltámadt a megigazulásomra, és most megtart engem. Elfogadom az Általa ígért bűnbocsánatot.”  

Isten Krisztusban rejlő igazságai

Krisztus a feltámadt Üdvözítő; mert noha meghalt, feltámadt és mindörökké él, hogy közbenjárjon értem. Szívvel hiszünk az igazságra, szájjal teszünk vallást az üdvösségre. Akik hit által megigazíttattak, vallást tesznek Krisztusról: „…aki az én beszédemet hallja és hisz annak, aki engem elbocsátott, örök élete van; és nem megy a kárhozatra, hanem általment a halálból az életre” (Jn 5:24). A bűnös emberért – akit a gonosz beszennyezett – véghezvitt nagyszerű munka a megigazítás műve. Ő, Akitől az igazság szava származik, igaznak jelenti ki a bűnös embert. Az Úr a hívőnek tulajdonítja Krisztus igazságát, és igaznak nyilvánítja őt a világegyetem előtt. Bűneit Jézusra, a bűnös ember képviselőjére, helyettesére és kezesére hárítja át. Krisztusra helyezi minden, egykor megtéretlen, hívő lélek gonoszságát. „Mert azt, a ki bűnt nem ismert, bűnné tette értünk, hogy mi Isten igazsága legyünk ő benne”. (2Kor 5:21.

Krisztus az egész világ bűneiért elégtételt adott, és mindazok, akik hitben Istenhez mennek, elnyerik annak a Krisztusnak az igazságát, „Aki a mi bűneinket maga vitte fel testében a fára, hogy a bűnöknek meghalván, az igazságnak éljünk: akinek sebeivel gyógyultatok meg” (1Pt 2:24). Bűneinkért engesztelést szerzett, eltörölte és a tenger mélyébe vetette azokat. Megtérés és hit által megmenekültünk a bűntől és az Úrra, a mi igazságunkra tekintünk. Jézus szenvedett, mint igaz a nem igazakért.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 11

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%2011&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%2011&version=NT-HU

A zsidókhoz írt levél 11. fejezete az Izrael történelme során élt hithősök impozáns listájának felsorolásával adja bizonyítékát a 10. fejeztet kijelentésének, miszerint „Az igaz pedig hitből él”.

Tehát hit által „beszél” még mindig Ábel, hit által nem látott halált Énokh, hit által mentette meg háza népét Noé, hit által nemzett fiat Ábrahám, amikor már halott volt, legalábbis termékenység tekintetében (Róm 4:19), és kapta vissza fiát a halálból, amikor áldozatul ajánlotta fel Istennek. Hit által élte túl Mózes a fáraó halálos rendeletét, s kerülte el a fáraó haragját és menekült meg később is a pusztító angyaltól. Hit által kelt át a nép a Vörös-tengeren, és hit által vették be Jerikó városát. E történetek mind azt bizonyítják, hogy a hit életet ad. Éles ellentétét mutatják az izraeliták pusztaságban bolyongó, hitetlen nemzedékének (Zsid 3), akiknek nem volt hitük és elpusztultak.

Az apostol azt is állítja, hogy a hit értelmet, felismerést és megértést ad. A 3. vers szerint „Hit által érjük meg…” Tehát nem a bizonyíték a meghatározó tényező a megértésben, hanem a hit. Végtére is, a sivatagban vándorló nemzedék minden szükséges bizonyítéknak birtokában volt, mégsem sikerült megérteniük Istent.

Nagyon meglepő a fejeztet retorikai szerkezete is. A „hit által” kifejezés sorozatos ismétlése olyan lendületet ad a mondanivalónak, ami a 31. versben tetőzik: „hit által nem veszett el Ráháb”.

Valóban? Tényleg úgy látjuk, hogy Ráháb, a parázna nő lenne e fejezet tetőpontja, Énokh, Ábrahám és Mózes előtt? Igen, és örülök, hogy így van. Ráháb hitvallása Józsué könyvének 2:10-11 verseiben az egyik legszebb a Szentírásban. Mégis úgy gondolom, hogy más okkal esett Ráhábra a választás. Mert ő elkülönült a hitetlen, engedetlen nemzedéktől, melynek pusztulás a sorsa. Ő nem látta az egyiptomi csapásokat, sem a Vörös-tengert kettéválni, vagy a tűzoszlopot és a sziklából fakadó vizet.  Hallott róluk, és hitt.

Lehet, hogy mi sem láttuk Jézust és nem tapasztaltuk hatalmas csodáit, mégis meghívást kaptunk a hitre és az életre.

Felix H. Cortez

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: