2021. november 19., péntek

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 19 - PÉNTEK - Zsidókhoz írt levél 1

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 1. fejezet 2311. nap

1. fejezet  Felhívás megújulásra (6. rész)

Az ébredést reformáció követi

Úgy tűnik, sokak szívében csak egy sóhajtásnyi lelki élet is alig van. Ez engem igen elszomorít. Attól tartok, hogy a világ, a test és az ördög elleni támadó hadműveletet nem tartottuk fenn. Vajon ugyanúgy kell ápolgatnunk a világ önző, pénzsóvár lelkületét, ahogyan azt a félig halott kereszténység teszi, és nekünk is olyan istenteleknek kell lennünk? És csak mosolyognunk kell hamisságaikon? Nem! Isten kegyelme által tartsuk magunkat rendíthetetlenül az igazság elveihez, megmaradva mindvégig a kezdeti bizodalomban. Nem lehetünk „restek”: „lélekben buzgók legyetek; az Úrnak szolgáljatok” (Róm 12:11). Egy a mi Urunk, aki a Krisztus. Reá kell néznünk. Tőle kell nyernünk a bölcsességet. Kegyelme által kell megmaradnunk a feddhetetlenségben, Isten előtti szelídségben és töredelemben, bemutatva Őt a világnak.  

Gyülekezeteinkben jelentős igény mutatkozik a prédikációk hallgatására. A tagok a szószéki szónoklatokra hagyatkoznak, ahelyett, hogy a Szentlélekre hagyatkoznának. A reájuk árasztott kegyelmi ajándékok úgy, hogy nem támaszkodtak rájuk, és nem használták, teljesen elsorvadtak. Ha a lelkészek új területekre mennének, a tagoknak felelősségeket kellene hordozniuk, használat által pedig gyarapodnának a képességeik. {TR 15.1}  

Isten a lelki satnyaság súlyos vádját emeli a lelkészek és a nép ellen: „Tudom a te dolgaidat, hogy te sem hideg nem vagy, sem hév; vajha hideg volnál, vagy hév. Így mivel lágymeleg vagy, sem hideg, sem hév, kivetlek téged az én számból. Mivel ezt mondod: gazdag vagyok, és meggazdagodtam és semmire nincs szükségem; és nem tudod, hogy te vagy a nyomorult és a nyavalyás és szegény és vak és mezítelen: azt tanácslom néked, hogy végy tőlem tűzben megpróbált aranyat, hogy gazdaggá légy; és fehér ruhákat, hogy öltözeted legyen, és ne láttassék ki a te mezítelenségednek rútsága; és szemgyógyító írral kend meg a te szemeidet, hogy láss”.(Jel 3:15-18) Isten lelki megújulásra és lelki reformációra szólítja fel népét. Ha ezek nem mennek végbe, a langymelegek még utálatosabbak lesznek az Úr szemében, egészen addig, hogy az Úr végül nem fogja gyermekeinek nevezni őket. 

A Szentlélek segítő hatalmának engedve megújulásnak és reformációnak kell végbemennie. Az ébredés — vagy megújulás — és a reformáció két külön dolog. Az ébredés a lelki halálból történő feltámadást, a lelki élet megújulását jelenti, az elme és a szív erőinek a megélénkülését. A reformáció átalakulást, a gondolatok és az elméletek, a szokások és a magatartás változását. A reformáció nem hozza meg az igazság jó gyümölcseit, ha nem kapcsolódik össze a Lélektől vezérelt ébredéssel. A megújulásnak és a reformációnak el kell végezniük kijelölt munkájukat és e munkában egységbe kell olvadniuk. – The Review and Herald, 1902. február 25.

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.23/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 1

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%201&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%201&version=NT-HU

A Zsidókhoz írott levél arra az időre emlékeztet, amikor egy gyönyörű lánnyal találkozgattam, aki később a feleségem lett. Két évig távol éltünk egymástól. A telefonálgatás bár drága volt, értékes volt számunkra. (Az internet és e-mail, akkor még nem léteztek). Így, amikor arról értesítettek, hogy Alma hív, lerohantam a lépcsőn a harmadik emeletről, ahol laktam, hogy biztos legyek, nem késem le a hívást. 

Ez a fő pont, amit a Zsidókhoz írott levél kihangsúlyoz: „...ezekben a végső időkben a Fiú által szólt hozzánk” (1-2. vers). Milyen csodálatos lehetett a hűséges zsidóknak ez a hír! A legutóbb több évszázaddal régebben szólt hozzájuk Malakiás prófétán keresztül.

Isten üzenete két szempontból is fontos: a hírnök és az üzenet szempontjából is. A 3. és 4. vers a Fiúra, a hírnökre összepontosít. Hét kijelentést találunk Róla. Egyesek a lenyűgöző tetteire utalnak (teremtés, a világ fenntartása stb.), mások viszont arra a bámulatos tényre, hogy a Fiú egy az Istennel. Ez az egység fontos, mert csak az a valaki tudja elmagyarázni azokat a dolgokat, amelyek Isten szíve mélyén vannak, aki egy az Istennel.  

Az 5-14. versek az üzenetre összpontosítanak. A szerző bejelenti, hogy „ezekben a végső időkben” Isten beteljesítette ígéretét: megalapította országát azzal, hogy trónra ültette Jézust az Ő jobb keze felől (2Sám 7:13; Dán 2:28; 10:14). Az 5-14. versek Jézus megkoronázására utalnak, s arra, hogy Ő örökkön-örökké az angyalok fölé emeltetett. Az 5-7. versek kijelentik, hogy Jézus a királyi Fiú a dávidi szövetség teljesedéseként (2Sám 7:14), az angyalok pedig szolgák, akik imádják a Fiút és engedelmeskednek Neki. A 8-12. versek megemlítik, hogy a Fiú teremtette a világot, az Ő tulajdona a trón és a királyi pálca örökre, és az angyalok szolgák az Ő parancsnoksága alatt. Végül a 13-14. versek kijelentik, hogy a Fiú az Atya Isten jobbján ül, és az angyalok küldöttek, akik a Ő céljait szolgálják.  

Mélyen megindító az a gondolat, hogy Isten az Ő Fiát használja arra, hogy szóljon hozzánk és hívjon bennünket, hogy térjünk vissza Hozzá. Ha Ő nem sajnált semmilyen erőfeszítést és árat, hogy eljuttassa az üzenetet hozzánk, nekünk rohannunk kell hozzá, nehogy lemaradjunk az üzenetről.

Felix H. Cortez

329. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 1. fejezetéhez (november 14-20.).

Az ellenség közeledik. A mi csoportunk menekül. Ahogy befordulunk egy kanyarba, egy szakadék kerül a látóterünkbe. Ez a kanyon elzárja az egész utat, és egy ködfelhő miatt nem lehet messzire látni. Azt viszont még így is láthatjuk, hogy túl széles ahhoz, hogy átugorjuk, és túl meredek ahhoz, hogy átkeljünk rajta. Szerencsére, valaki eljutott ide előttünk, és előkészítette az utat. Minden szükséges eszköz itt van, hogy segítsen átkelni a szakadékon. Ráadásul Ő, aki ezt a menekülési útvonalat biztosította, ott maradt, hogy segítsen mindenkinek, aki át akar kelni. Ez gondviselés, mert egy aprócska esély sincs arra, hogy valaki át tudjon jutni segítség nélkül. A Segítő tudja, hogy mi van a túloldalon, és pontosan tudja azt is, hogyan kell segíteni, hogy eljussunk oda. Ráadásul Ő olyan szelíd és óvatos, hogy még a legfiatalabb és leggyengébb is át tud kelni az Ő segítségével. Ám a csoportunkból néhányan elmaradtak. Nemcsak ők maguk nem akarnak átkelni, de megpróbálják elkedvetleníteni a többieket is – minket –, hogy mi se keljünk át. Kiabálnak, köveket dobálnak, és mindent megtesznek, amit csak tudnak, hogy eltereljék az átkelő emberek figyelmét. Minden energiánkra és koncentrációnkra szükség van, hogy a Segítőre hallgassunk, és kövessük az utasításait.

Isten előkészítette az utat. Ha hátramaradunk, azt jelenti, hogy elnyel minket a ellenség. Ugye csatlakozol hozzám, hogy elkötelezd magad Isten útja mellett, és másokat is bátorítani fogsz, hogy csatlakozzanak hozzánk?

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

 

2 megjegyzés: