2021. november 9., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 9 - KEDD - 1 Timóteus 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White Az imádság 32. fejezet 2301. nap

32. fejezet  AZ IMA ÉS A HIT (3. rész)

A kísértés elleni oltalom és a tisztaságra, igazságra való buzdítás tekintetében semmilyen befolyás sem vetekedhet Isten jelenlétének érzetével. „… Mindenek meztelenek és leplezetlenek annak szemei előtt, akiről mi beszélünk.” (Zsid 4:13) „Tisztábbak szemeid, hogy sem nézhetnéd a gonoszt, és a nyomorgatást nem szemlélheted…” (Hab 1:13) Ez a gondolat volt József oltalma Egyiptom romlottsága közepette. A kísértés csábításaival szemben így hangzott csodálatos válasza: „Hogy követhetném hát el ezt a nagy gonoszságot, és hogyan vétkezném az Isten ellen?” (1Móz 39:9) Ha ápoljuk a hitet, ilyen oltalmat fog hozni mindnyájunknak.

Csak Isten jelenlétének érzete képes száműzni azt a félelmet, amely a gátlásos, félénk gyermek számára teherré tenné az életet, ezért vésse elméjébe a következő ígéretet: „Az Úr angyala tábort jár az őt félők körül, és kiszabadítja őket.” (Zsolt 34:8) Olvassa el Elizeusnak a hegyi városban szerzett csodálatos tapasztalatát, amikor közte és a felfegyverzett ellenség között a mennyei angyalok hatalmas serege táborozott! Olvassa el, hogyan jelent meg a börtönben Isten angyala a halálra ítélt Péternek; hogyan ment át a felfegyverzett őrök között az erős ajtókon és a reteszekkel és zárakkal ellátott nagy vaskapun, és vezette ki biztonságban Isten szolgáját! Olvassa el azt a tengeren lezajlott jelenetet, amelyben a vihartól hánykódó katonákhoz és tengerészekhez – akiket a munka és a virrasztás, a hosszú koplalás megviselt – a rab Pál kihallgatásának és kivégzésének útján a bátorítás nagyszerű szavait szólta: „Jó reménységben legyetek; mert egy lélek sem vész el közületek, hanem csak a hajó! Mert ez éjjel mellém álla egy angyala az Istennek, akié vagyok, akinek szolgálok is. Ezt mondván: Ne félj, Pál! A császár elé kell állnod. És íme, az Isten ajándékba adta néked mindazokat, akik te veled hajóznak.” (Csel 27:22–24)

Pál ebben az ígéretben bízva biztosítja társait: „Közületek senkinek sem esik le egy hajszál a fejéről.” (Csel 27:34) Így is történt, mivel azon a hajón volt egy olyan ember, aki által Isten munkálkodhatott, ezért Isten megőrizte a hajón tartózkodókat. „Mindnyájan szerencsésen kimenekültek a szárazföldre.” (Csel 27:44)

 

Mai Bibliai szakasz:  1 Timóteus 5

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Tim%C3%B3teushoz%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20Tim%C3%B3teus%205&version=NT-HU

Ebben a fejezetben Pál tanácsot ad az emberi kapcsolatok kezelésére a gyülekezeti családban. Az idősekkel kezdi, de legtöbbször „özvegyeket” említ (3-16. vers). A zsidó tanítás megkövetelte, hogy az özvegyeket és árvákat lássa el a gyülekezet (2Móz 22:22-24, 5Móz 27:19). Ezt a gyakorlatot a nem zsidó származású keresztények is megtartották, de szükség volt útmutatásra, így az özvegyekről való gondoskodás meg is előzte a dorgálást.  A szükségben levőkről való gondoskodás megáldja és átformálja a gyülekezet tagjait.                                                        

Pál visszatér az idősekkel kapcsolatos témakörre. Támogassuk a kijelölt vezetőket, és imádkozzunk értük! Szomorú esemény, ha egy vezető elbukik. Pál Timóteushoz intézett tanácsa Krisztus saját tanítása volt Máté 18:1, 18-21-ben. Ha egy vezető nyíltan bűnt követ el, a gyülekezet előtt előítélet és részlehajlás nélkül szükséges megdorgálni (20. vers).                            

„Tenmagadat tisztán tartsd” (22. vers). Ezek a versek sokkal fontosabbak napjaink szex-központú társadalmában, mint mikor Pál írta őket. A tisztátalanság a gondolatainkkal kezdődik. Mit tegyünk azzal a rengeteg csábító úttal, melyek elénk tárulnak nap mint nap? Nézzünk másfelé! Idézzük fel és ismételjük gyakran a Szentírás igéit, énekeljünk. Ne kacérkodjunk a gondolatokkal, és nem teljesülnek a testi kívánságok. „amik csak tiszták, amik csak kedvesek, amik csak jó hírűek; ezekről gondolkodjatok” (Fil. 4:8).

A mai imánk: „Az Úr kegyelmének hasznos  munkája növekedjék minél inkább az életemben!” 

David Manzano

328. heti olvasmány AZ IMÁDSÁG 32. fejezetéhez (november 7-13.).

Teljes szívedből hiszed, hogy Isten csak a legjobbat akarja neked? Függetlenül attól, hogy milyen tragikusak a körülményeid?

Tudatilag hisszük, hogy Isten szeret minket, és csak a legjobbat akarja. Mégis, amikor a szenvedés lecsap, amikor a trauma feldúlja az életünket, a szívünk megkérdezi: „Mennyire szenvedést akar Isten rám mérni?”

A szenvedők felsóhajtanak: „Istenem, ennek semmi értelme.” A gyötrelem és a veszteség nem logikus. A törékeny, véges elme számára nem tűnnek értelmesnek. A tragédiák és a traumák ellentmondani látszanak Isten jellemének. Ha Isten a javunkat akarja, hogyan engedheti meg ezt a szörnyű szenvedést?

Talán meg kellene kérdezni: „Nem baj, ha Isten nem tűnik észszerűnek számomra?” Ne feledjük, Istennek több értelme van, mint nekünk! Minden titokzatos szenvedés egy napon meg lesz magyarázva. Addig is a bizalom a legjobb fegyver az élet csatáinak megnyeréséhez.

A hit lényegében azt jelenti, hogy bízunk Istenben. Ez ilyen egyszerű.

Sajnos, ha mélyen megsebeztek az életben, nehéz lehet bízni az emberekben és Istenben. És ha nehezen tudsz teljesen megbízni Istenben, amikor az életed a nyomorúság mélységében van, akkor megkérdőjelezed, hogy Isten valóban a legjobbat akarja-e neked.

A nagy hit azáltal fejlődik ki, hogy nagy megpróbáltatások közepette is bízunk Istenben. A szenvedés az az osztályterem, amelyben a hit fejlődik, ahogyan bízunk Isten szívében.

Ahogy megtanulunk bízni Isten kimeríthetetlen szeretetében a szenvedés káoszában, Isten ereje és irgalma valóságosabbá válik, és bizalmunk elmélyül. Minél jobban bízunk benne, annál nagyobb lesz a hitünk. A bizalmat a legjobban Krisztus jelenlétének gyakorlásával lehet fejleszteni.

A nagy hit nagy bizalomból születik.

Lory Engel

Káplán, Eugene, Oregon USA

 

1 megjegyzés: