2021. november 28., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - november 28 - VASÁRNAP - Zsidókhoz írt levél 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/



Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezet 2320. nap

3. fejezet  Hogyan lehetünk újjászületett keresztények? (1. rész)

Hit és bizalom

Amikor Isten megbocsát a bűnösnek, elengedi a büntetést, amit kiérdemelne, és úgy bánik vele, mintha nem vétkezett volna. Befogadja őt az isteni kegyelembe és Krisztus igaz voltának érdemei révén igazzá nyilvánítja. A bűnös egyedül az Isten drága Fia által — Aki a bűnös világ bűneiért szenvedte el a halált — szerzett engesztelésben rejlő hitből igazulhat meg. Senki nem lehet igazzá tulajdon cselekedeteiből. Kizárólag Krisztus szenvedésének, halálának és feltámadásának ereje által részesülhet szabadulásban a bűntudattól, a törvény kárhoztatásától és a törvényszegés büntetésétől. Az igazzá nyilvánítás elnyerésének egyetlen feltétele a hit, a hit pedig nem csupán annyit tesz, hogy elhiszünk valamit, hanem azt is, hogy bizodalmunk van…

Sokan elismerik, hogy Jézus Krisztus a világ üdvözítője, ugyanakkor távolságot tartanak Tőle, nem bánják meg bűneiket, és nem fogadják el Jézust személyes Üdvözítőjüknek. Hitük pusztán az elme jóváhagyása és az igazsággal való egyetértés. Az igazságot azonban nem fogadják be a szívükbe, hogy megszentelje a lelket és átalakítsa a jellemet.

Meg tudom-e bánni a bűneimet segítség nélkül is?

Sokan vannak zavarban, mert nem tudják, hogyan tegyék meg az első lépéseket az üdvösség munkájában. Úgy vélekednek, hogy a bűnbánat a bűnös dolga, amit neki kell magáért elvégeznie, hogy Krisztushoz mehessen. Azt gondolják, hogy a bűnösnek alkalmassá kell tennie magát arra, hogy elnyerhesse Isten kegyelmének áldását. Igaz az, hogy a bűnbánatnak meg kell előznie a bűnbocsánatot, mert egyedül a töredelmes és bűnbánó szív kedves Isten előtt, de tudnunk kell, hogy a bűnös viszont képtelen elvezetni saját magát a bűnbánatra, és önmagától lehetetlen bámit is megtennie ahhoz, hogy Krisztushoz menjen. Ha a bűnös meg nem bánja bűneit, nem nyerhet bocsánatot; itt azonban az a kérdés, hogy vajon a bűnbánat a bűnös munkája-e avagy Krisztus ajándéka. Várnia kell a bűnösnek, amíg a szívében lelkiismeret-furdalás támad a bűn miatt, még mielőtt Krisztushoz menne? A Krisztushoz vezető legelső lépés az, hogy az ember enged a Lélek vonzásának. Amikor az ember enged ennek a késztetésnek, elindul Krisztushoz, hogy meg tudja bánni a bűneit.

A bűnös jelképe az elveszett bárány, márpedig az elveszett bárány soha nem talál vissza a nyájhoz, hacsak a pásztor nem megy utána, és nem hozza vissza őt. Senki emberfia nem juthat magától bűnbánatra, senki nem teheti magát méltóvá az igazzá nyilvánítás áldására. Az Úr Jézus szüntelenül arra törekszik, hogy hasson a bűnös gondolkodására, magához vonzza, és arra készteti, hogy szemlélje Őt, az Isten Bárányát, aki elveszi a világ bűneit. Mi egyetlen lépést sem tehetünk a valódi lelki élet felé, hacsak Jézus nem vonz és erősít belső emberünkben, és nem vezet el olyan bűnbánatra, amely visszavonhatatlan…  

Amikor a főpapok és a szadduceusok előtt állt, Péter egyértelműen rámutatott arra a tényre, hogy a bűnbánat Isten ajándéka. Krisztusról szólva ezt mondta: „Ezt az Isten fejedelemmé és megtartóvá emelte jobbjával, hogy adjon az Izráelnek bűnbánatot és bűnöknek bocsánatát” (ApCsel 5:31). A bűnbánat pontosan annyira Isten ajándéka, mint a megbocsátás és az igazzá nyilvánítás, és az ezzel kapcsolatos tapasztalat csak úgy szerezhető meg, ha ezt az ajándékot Krisztus adja a léleknek. Ha érezzük Krisztus felé a vonzódást, legyünk annak tudatában, hogy ezt az ő hatalma és ereje műveli. A töredelmes szív kegyelme Tőle ered, miként Tőle jön a megigazítás is…

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.137/

 

Mai Bibliai szakasz: Zsidókhoz írt levél 10

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3khoz%2010&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Zsid%C3%B3k%2010&version=NT-HU

A 10. fejezet arra hív bennünket, hogy fogadjuk el Jézus érettünk bemutatott áldozatát és hittel lépjünk be Isten jelenlétébe, „járuljunk hozzá igaz szívvel, hitnek teljességével” (22. vers).

Az első 10 vers arra emlékeztet bennünket, hogy a földi szentély áldozati rendszere csupán árnyéka (előképe) volt az igazi áldozatnak, amit Jézus ajánlott fel Istennek tökéletes engedelmességben. A 11-14 versekben arról olvasunk, hogy Jézus szolgálata azért volt eredményes, mert tökéletes áldozatot mutatott be, ellentétben a földi papok szolgálatával, akik folyamatosan olyan áldozatokat mutattak be, amelyek képtelenek voltak megtisztítani a lelkiismeretet. A 15-18. versek azt tanúsítják, hogy az új szövetség ígérete eltörli a régi áldozati rendszert, mivel az új szövetség Jézus áldozata által nyújt bűnbocsánatot. Ennek fényében a 19-től a 25 versig terjedő szakasz sürgető hívást intéz felénk, hogy járuljunk hozzá – közvetlen jelenlétébe – bizalommal, mert Jézus vére teljesen tisztára mosott bennünket. A 26-31. versek arra figyelmeztetnek, hogy akik visszautasítják Jézus szolgálatát és érettük bemutatott áldozatát, azok számára nincs más létező áldozat, ami bocsánatot hozhatna bűneikre. Csak egy ítélet várhat rájuk. Így a 31-39. versek arra buzdítják az olvasókat, hogy hitben lépjenek be Isten jelenlétébe, az üldöztetések és akadályok ellenére is, amelyek körülveszik őket ezen a világon.

Ez egy olyan lecke, amit nehéz megtanulni. Valahogy mindig mi szeretnék meghozni az áldozatot, valami ajándékot, vagy adományt, amely Isten előtt elfogadhatóvá tenne bennünket. A Zsidókhoz Írt levél azonban azt tanítja, hogy nincs olyan emberi áldozat, amely elég jó lehetne ahhoz, hogy megtisztítsa a lelkiismeretet. Nincs olyan emberi áldozat, amely elfogadhatóvá tehetne bennünket Isten előtt. Isten nyújtotta Jézusban azt az egyetlen áldozatot, amely egyedül képes valóban megtisztítani bennünket, kizárólag ez az az áldozat, amely elfogadhatóvá tehet bennünket Isten előtt. "Az Isten a kevélyeknek ellene áll, az alázatosaknak pedig kegyelmet ád" (1 Péter 5:5).

Most arra hívlak benneteket, mindnyájunkat, hogy fogadjuk el Jézus áldozatát, Járuljunk Isten elé „bizalommal”, hit által „teljes bizonyossággal”, hogy mi is megláthatjuk annak a fénynek a sugarait, amely Jézus arcáról árad felénk. 

Felix H. Cortez

331. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 3. fejezetéhez (november 28 – december 4.).

– De Istenem, túlságosan bűnös vagyok ahhoz, hogy hozzád jöjjek!

– Jézus azért élt és halt meg, hogy azokért a bűnökért fizessen meg, amelyeket te elkövettél.

– De Istenem, Te nem tudsz megbocsátani nekem, ha nem bánom meg, és én nem tudom magam rávenni, hogy megbánjam.

– Igazad van. De ha úgy jössz, ahogy vagy és átadod magad Isten akaratának, akkor Ő neked adja a Szentlelket, hogy bűnbánatra vezessen.

– De Istenem, sosem leszek elég jó.

– Ebben is igazad van. Magadtól sosem lesz elég erőd hozzá, de ha Istenhez fordulsz, és megkéred Őt, hogy vezessen az életben, akkor Ő megadja a könyörületet, a kegyelmet, és az új szívet, amely el akarja hagyni a bűnt és jót akar cselekedni.

Ugye milyen nagyszerű, hogy Isten nem kér tőlünk semmit azért, hogy megadja nekünk a hatalmat ahhoz, hogy cselekedjünk? Szenteljük magunkat neki ismét még ma.”

Lisa Ward

Country Life hetednapi adventista gyülekezet jegyzője, Keene, Texas USA

Fordította Gősi Csaba

 

2 megjegyzés: