2022. január 11., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 11 - KEDD - Jelenések 20

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 10. fejezet 2365. nap

10. fejezet – Különleges felhívások a bizonyságtevés alkalmain (3. rész)

A norvégiai Christianában (Oslo)

Két hetet töltöttünk Christianában, ez idő alatt buzgón fáradoztunk a gyülekezetért. Az Úrnak Lelke arra indított, hogy nagyon egyértelmű bizonyságot tegyek. Az utolsó alkalmunkon különös hangsúllyal tártam eléjük annak szükségességét, hogy teljes változásnak kell végbemennie a jellemükben, amennyiben Isten gyermekei akarnak lenni… Hangsúlyoztam nekik, mennyire szükséges a mély bűnbánat, azoknak a bűnöknek megvallása és elhagyása, amelyek kizárták a drága krisztusi lelkületet a gyülekezetből. Ezután felhívást intéztem azokhoz, akik határozottan az Úr mellé akartak állni, hogy jöjjenek előre. Sokan jöttek előre. Néhányuk vallástétele csodálatos volt és komoly bizonyságtételek hangzottak el. – The Review and Herald, 1886. okt. 19.

A felállással jelzett döntés

[A svájci Bázelben] kérést intéztünk mindenkihez, hogy akik mostantól fogva buzgó erőfeszítéseket szeretnének tenni a magasabb mérték eléréséért, álljanak fel. Mindenki felállt. Azt reméljük, hogy ennek most meglesz az az eredménye, hogy megnyerjük őket Istennek és a mennyeiekről való elmélkedéseknek, továbbá annak, hogy tegyenek komolyabb erőfeszítéseket azért, hogy azzá váljanak, amivé a nekik adott isteni erő által lenniük kell: Krisztus keresztjének hűséges, igaz és odaadó katonáivá. – Napló, 1885. nov. 22.

Jó útra tért visszaesők Bázelben

Szombat délután társas összejövetel céljából gyülekeztünk ismét egybe. Az Úr áldása megnyugodott rajtam és egy néhány szó erejéig újra szóltam a néphez. Minden hely foglalt volt és külön székeket kellett behozni. Mindnyájan mély érdeklődéssel figyeltek.

Felszólítottam őket, hogy azok, akik azt szeretnék, hogy Isten szolgái imádkozzanak értük, jöjjenek előre. Mindenki, aki visszaesett a korábbi életgyakorlatba, mindnyájan, akik vissza akartak térni az Úrhoz és törekedtek szorgalmasan keresni Őt, megragadhatták az alkalmat. A helyek az érintettek előrejövetele miatt gyorsan beteltek, hiszen az egész gyülekezet fel-alá járkált. Így inkább azt mondtuk, legjobb, ha ki-ki leül ott, ahol épp van, és mindnyájan együtt keressük majd az Urat, megvallva bűneinket, az Úr pedig kezeskedett a szaváért: „Ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz, hogy megbocsássa bűneinket és megtisztítson minket minden hamisságtól” (1Jn 1:9).

Gyors egymásutánban sokan tettek bizonyságot mély átérzéssel, tanúságát adva annak, hogy Isten Lelke megérintette a szívüket. Ezek az alkalmak délután kettőtől ötig tartottak, ekkor azonban be kellett rekesztenünk az összejövetelt, amelynek végén sokan imádkoztak komolyan. – Napló, 1887. febr. 20.     

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.491/

 

Mai Bibliai szakasz: Jelenések 20

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2020&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2020&version=NT-HU

Ez az egyetlen hely a Bibliában, ahol az Ige megnevezi az ezer éves időszakot, ami Jézus második eljövetelét követi. A második advent után a föld teljesen lepusztult, lakhatatlan állapotban van. A „mélység” kifejezés olyan állapotra utal, amilyenben a világunk még a teremtés előtt volt: formátlan, üres, sötét, elhagyatott.  A romok között sátán megkötöztetik, mivel ezer év áll rendelkezésére ahhoz, hogy semmit se tehessen! Hasonló gondolatok gyötörhetik majd, mint az elítélteket a halálsoron: gyötörheti magát eltékozolt élete tragédiája miatt. Olyan ez, mintha Isten ezt mondaná neki: „Istent akartál játszani, hát csak rajta, változtasd ezt a romhalmazt Édenkertté! Én megtettem hat nap alatt, de én többet adok neked: ezer esztendőt!” Bizonyára a hosszú időszak végén már saját angyalai sem fognak hinni neki!”
Az ezer éves időszak végét két feltámadás fogja jelölni: a megváltottak feltámadása, majd a kárhozottaké. A megváltottak felemeltetnek Krisztussal együtt – az Ő eljövetelekor – a mennybe, hogy Vele együtt uralkodjanak. Ez a gyógyulás ideje lesz. Képzeljük el, milyen lesz azt megtapasztalni, hogy hiányoznak a mennyből azok az emberek, akiket vártunk, hogy ott lesznek majd, ellenben felfedezünk olyanokat, akikről úgy gondolnánk, nem lehetnének ott. Isten azonban eltöröl minden könnyet, amikor kinyitjuk az ítélet könyveit, így megláthatjuk, miért is döntött az adott módon mindenható Istenünk.
A második feltámadás idején az új Jeruzsálem leszáll a földre. Amikor az elveszettek életre kelnek (bár az Ige még mindig „halottnak” nevezi őket), sátán összegyűjti őket, hogy megtámadják a várost. De megállítja őket a pillanat, amikor szembekerülnek az ítélő Istennel, az Ő teljes dicsőségében. A könyvek újra megnyittatnak, és nekik is lehetőségük lesz bepillantást nyerni abba, hol is csúsztak el. Miközben a megváltás drámája akár egy film, lejátszódik előttük az ég „vetítővásznán”, elismerik, hogy Isten ítéletei igazságosak. Ekkor „nékem hajol meg minden térd, és minden nyelv Istent magasztalja” (Róm 14:11). Csak amikor sátán is elismeri, hogy Isten és az Ő útjai igazságosak, akkor száll alá a tűz az égből, hogy őt és követőit megsemmisítse. Nem fog sokáig tartani, de végleges lesz, ez a második halál.

 Garth Bainbridge

337. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 10. fejezeteihez (január 9-15.).

Amellett, hogy a megújulás első biztosítéka az, hogy a Kereszt közelében maradjunk (lásd a múlt heti olvasmányt), a 10. fejezetben kifejtett nyilvános felhívásokban felmerült egy téma, amely véleményem szerint a második legfontosabb lépés a lelki megújulás megőrzésében. A svájci Bázelben egy felhívást intéztek, hogy „legyetek … Krisztus hűséges és igaz katonái [és mindenki felállt].” (Napló, 1885. november 22., Az igazi megújulás, 88. o.) János 17:18 ezt a második kulcs igazságot ragadja meg.

Közvetlenül a keresztrefeszítése előtt Jézus az Atyához imádkozott: „Amiképpen te küldtél engem e világra, úgy küldtem én is őket e világra.” (János 17:18) Miért? Jézus ezt fűzte hozzá: „Ezeket beszélem a világon, hogy ők az én örömemet teljesen bírják ő magukban.” (János 17:13) Jézus azt akarja, hogy megtapasztaljuk az Ő örömét, amikor azt látja, hogy emberek menekülnek meg. Azáltal, hogy a kereszt harcosai leszünk, valóban élővé tesszük a megújulást.

Nézzük csak meg James Tour, a világhírű szintetikus vegyészprofesszor és a texasi Houstonban lévő Rice Egyetem Nanotechnológiai Központjának jelenlegi igazgatójának bátorító tettét, ahogyan másokkal megosztja Jézust. Tour, aki a messiási zsidó közösség tagja, azt állítja, hogy a világon mindennél jobban szereti Jézust, és azért él, hogy néhány diákját és munkatársát Jézushoz vezesse. Tourt elszomorítja, ha ez nem történik meg legalább egyszer egy héten. Gyönyörű.

Vegyünk mi is részt fáradhatatlanul Isten hírnökének imára felhívásán, amelyet az 1909-es Generál Konferencia résztvevőihez intézett: „Nyugodjék meg rajta Lelked. Láttassék meg bennük dicsőséged. Hadd lássuk Isten megmentő munkáját, amikor az igazság igéit szólják!” (Az igazi megújulás, 94. o.)

Köszönöm, hogy elolvastad, és a Menny legjobb áldásait kívánom számodra.

John T. Baldwin

Nyugalmazott teológiaprofesszor, HNA Teológiai Szeminárium,

Andrews Egyetem, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: