2022. január 9., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 9 - VASÁRNAP - Jelenések 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Az olvasmány szerkezete:

1. Részlet Ellen White könyvéből

2. Olvasmány a napi bibliai fejezethez

3. A heti olvasmány Ellen White könyvéhez

Olvasmány – E.G. White AZ IGAZI MEGÚJULÁS 10. fejezet 2363. nap

10. fejezet – Különleges felhívások a bizonyságtevés alkalmain (1. rész)

Battle Creekben a korai időkben

Elmentem a Battle Creek-i gyülekezetben tartott összejövetelre. Egy hosszú órán keresztül beszéltem hozzájuk szabadon arról, hogy Ádám bűne nyomorúságot és halált hozott a világba. Krisztus az életet és a halhatatlanságot hozta napvilágra megalázkodása és halála által. Késztetést éreztem, hogy a nép szívére helyezzem az Istennek való teljes odaszentelődés – a teljes ember, az egész való, a lélek és a test és megszentelésének – szükségességét. Szóltam Mózes haláláról és arról a látomásról, amit az ígéret földjéről, Kánaánról kapott. A gyülekezet mélyen megindult a hallottakon… Aznap este az összejövetelen előreszólítottuk azokat, akik arra vágyódtak, hogy kereszténnyé legyenek. Tizenhárman jöttek előre. Mindnyájan bizonyságot tettek az Úrról. Nagyszerű munka volt. – Napló, 1868. jan. 12.

Buzgó munkálkodás a Michigan állambeli Tittabawassee-ben

Reggeltől estig összejöveteleket tartottunk. A férjem délelőtt beszélt, Andrews testvér délután. Többször is hozzászóltam és kérleltem azokat, akik az alkalmak során érdeklődést mutattak, hogy kezdjék el szolgálni Istent. Előreszólítottuk azokat, akiknek megszületett a lelkében a vágy arra, hogy szolgálják az Urat. Elég szép számban előrejöttek. Többször is szóltam, könyörögtem a lelkekhez, hogy rázzák le magukról a Sátán kötelékeit és induljanak el. Egy anya odament a fiához és sírva esdekelt hozzá. Ő viszont keménynek, nyakasnak és megátalkodottnak látszott. Ekkor felálltam és D. testvérhez fordultam, könyörögtem neki, hogy ne álljon gyermekei útjába. Az összerezzent, majd szólásra emelkedett, azt mondta, hogy ettől a naptól fogva ő is az Urat akarja szolgálni. Mindenki örömteli szívvel fogadta a hallottakat. D. testvér értékes ember.

Ekkor E. testvérnő férje felállt és bizonyságot tett arról, hogy keresztény akar lenni. Befolyásos ember, ügyvéd. A lánya a bűnbánók padján ült. D. testvér ekkor csatlakozott hozzánk a felhívásokban. D. testvérnő a gyermekei felé fordult a felhívásokkal. Felhívásokat intéztünk a jelenlevőkhöz és nem maradt hatás nélkül. Mindenki előrejött. Az apák és a fiak mind, majd más apák is követték példájukat. Az öröm napja volt ez. E. testvérnő azt mondta, hogy ez volt élete legörömtelibb napja. – Napló, 1868. febr. 19.    

https://white-konyvtar.hu/fejezet/IM/advent/2011/11974.416/

 

Mai Bibliai szakasz: Jelenések 18

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2018&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=Jelen%C3%A9sek%2018&version=NT-HU

A hetedik csapás előrevetíti Babilon bukását, és a Jelenések könyve 18. fejezete részletesen leírja ezt az eseményt. Bukása annyira borzasztó, hogy korábbi szeretői, a föld királyai „sírni és gyászolni fognak miatta. Gyötrelmétől való félelmükben távol megállva így szólnak: Jaj, jaj, te nagy város, Babilon, te erős város, egyetlen óra alatt ért utol az ítélet” (9-10. vers - új prot. ford.). Háromszor ismétli meg a kifejezést: „egyetlen óra alatt”, akár a végzetet jelző harang. Más hangok ellenben ezt kiáltják:„Örülj neki, te menny, és örüljetek ti szentek, apostolok és próféták, mert Isten végrehajtotta rajta értetek az ítéletet” (20. vers). A rajta végrehajtott ítéletnek kettős indoka van. A 23. vers rávilágít arra, milyen ellenállhatatlan vonzerővel hatott mindazokra, akik ki voltak téve kísértéseinek. A 24. vers azok szenvedéséről szól, akik hűségesek maradnak Jézushoz. Sátánnak mindig is sikeres módszere volt a csalás és a megfélemlítés, és Babilon ezt tőle vette át.

Mielőtt Isten végleg véget vet a hamis evangélium és tévtanítás hirdetője tevékenységének, van egy utolsó felhívása az emberekhez: „Menjetek ki belőle, én népem, hogy ne legyetek részesek bűneiben, és hogy a rámért csapások ne érjenek titeket” (4. vers). A lelki Babilonhoz tartozó „hordákban” vannak sokan, akiket Isten „népemnek” nevez. Ők egyszerűen ott nőttek fel Babilonban, és nem ismertek más módot, hogy kifejezzék Isten iránti tiszteletüket. De most a tiszta evangélium hallatán az igazi engedelmesség által világosságot nyertek. Isten nem veszíti szem elől ezeket az őszinte hívőket, akik még mindig Babilonban vannak.

Ma létezik egy igaz egyház a hamis egyházon belül, és egy hamis egyház az igazin belül. Vannak olyanok, akik legjobb meggyőződésük szerint követik Istent a hamis vallások keretein belül; ellenben vannak olyanok, akik bár az igazság dicsőséges, bőségesen áradó világosságában élnek, szívük azonban megszenteletlen, és a vallásosság csalóka, csakis a látszatra adó leple borítja azt. A megváltás drámájának utolsó felvonásában nyilvánvalóvá lesz, ki kihez hűséges. Sokan lépnek majd ki Babilon soraiból, hogy csatlakozzanak azokhoz, akik megtartják Isten parancsolatait és a Jézus hitét, és sokan, akik ma még a Jel 14:12-ben ábrázolt kiválasztottakhoz tartoznak, sötétségbe fognak süllyedni az üldözés nyomása és a sokféle csalás csábítása következtében.

A szívünkben végbemenő mai tapasztalatok fogják meghatározni a holnap végső döntéseit! 

Garth Bainbridge

337. heti olvasmány AZ IGAZI MEGÚJULÁS 10. fejezeteihez (január 9-15.).

Amellett, hogy a megújulás első biztosítéka az, hogy a Kereszt közelében maradjunk (lásd a múlt heti olvasmányt), a 10. fejezetben kifejtett nyilvános felhívásokban felmerült egy téma, amely véleményem szerint a második legfontosabb lépés a lelki megújulás megőrzésében. A svájci Bázelben egy felhívást intéztek, hogy „legyetek … Krisztus hűséges és igaz katonái [és mindenki felállt].” (Napló, 1885. november 22., Az igazi megújulás, 88. o.) János 17:18 ezt a második kulcs igazságot ragadja meg.

Közvetlenül a keresztre feszítése előtt Jézus az Atyához imádkozott: „Amiképpen te küldtél engem e világra, úgy küldtem én is őket e világra.” (János 17:18) Miért? Jézus ezt fűzte hozzá: „Ezeket beszélem a világon, hogy ők az én örömemet teljesen bírják ő magukban.” (János 17:13) Jézus azt akarja, hogy megtapasztaljuk az Ő örömét, amikor azt látja, hogy emberek menekülnek meg. Azáltal, hogy a kereszt harcosai leszünk, valóban élővé tesszük a megújulást.

Nézzük csak meg James Tour, a világhírű szintetikus vegyészprofesszor és a texasi Houstonban lévő Rice Egyetem Nanotechnológiai Központjának jelenlegi igazgatójának bátorító tettét, ahogyan másokkal megosztja Jézust. Tour, aki a messiási zsidó közösség tagja, azt állítja, hogy a világon mindennél jobban szereti Jézust, és azért él, hogy néhány diákját és munkatársát Jézushoz vezesse. Tourt elszomorítja, ha ez nem történik meg legalább egyszer egy héten. Gyönyörű.

Vegyünk mi is részt fáradhatatlanul Isten hírnökének imára felhívásán, amelyet az 1909-es Generál Konferencia résztvevőihez intézett: „Nyugodjék meg rajta Lelked. Láttassék meg bennük dicsőséged. Hadd lássuk Isten megmentő munkáját, amikor az igazság igéit szólják!” (Az igazi megújulás, 94. o.)

Köszönöm, hogy elolvastad, és a Menny legjobb áldásait kívánom számodra.

John T. Baldwin

Nyugalmazott teológiaprofesszor, HNA Teológiai Szeminárium,

Andrews Egyetem, Michigan, USA

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: