2022. január 31., hétfő

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 31 - HÉTFŐ - 1 Mózes 18

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 18 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+18&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+18&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki látogatást tesz az embernél és elfogadja a vendégszeretetét. Nem tudom, hogy Ábrahám tudatában volt-e annak, hogy isteni személyek látogatják meg őt. Isten pedig nem tartja rangon alulinak, hogy betérjen egy halandó ember hajlékába és vele együtt ebédeljen. Tulajdonképpen vágyik is erre. A jelenések könyvében az olvassuk, hogy Jézus az ajtó előtt áll és zörget, mert beszélni akar az emberrel és vele akar vacsorázni.   

2.    Az embert kereső Isten. Isten többször is tett fel ilyen kérdéseket: „Ádám hol vagy?” „Hol van a te atyádfia?” És most egy asszonyt keres: „Hol van Sára?” Istent érdekli, hogy hol vagy. És addig nem nyugszik, míg nem a jó helyen lát téged.

3.    Isten, akinél nincs lehetetlen. Ezt olyan sokszor elfelejtjük. Ezzel Ábrahám és Sára is így volt, ezért Isten megkérdezi, „hogy az Úrnak lehetetlen-e valami?” A mi Atyánk olyan Isten, akinél nincs lehetetlen.   

4.    A magújító Isten. Istennek nem számított, hogy Sára milyen idős, és azt sem, hogy túl van azon az időn, hogy gyermeket szüljön. Isten meg tudta újítani Sára szerveit, hogy egy egészséges gyermeket meg tudjon szülni.

5.    Az emberrel alkuba bocsátkozó Isten. Sokan úgy gondolják, hogy Isten annyira fenséges és annyira távoli, hogy nem lehet kérdéseket feltenni neki. Ez illetlen. Viszont Isten barátjának tekinti Ábrahámot. A barátok kérdéseket tehetnek fel egymásnak, és alkuba bocsátkozhatnak egymással. Ez a történet arról szól, hogy Isten közelebb van hozzád, mint képzelnéd és annyira leereszkedik hozzád, hogy az teljesen elképeszt.   

6.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki örömmel fogadja az ember ajándékát; aki mindent tud, de nem torolja meg ha kinevetik; aki az emberi alkudozást, a kicsinyességet nem söpri el végtelen hatalmával, hanem kegyelmével kíséri.      

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (2. rész)

A korai években

Legyen a lelkész kedvessége és előzékenysége nyilvánvaló abban, ahogy a gyermekekkel bánik. Mindig tartsa szem előtt, hogy ők kicsiny férfiak és nők, az Úr családjának ifjú tagjai. Ők nagyon közel állnak a Mesterhez és drágák neki; és ha helyesen neveljük és fegyelmezzük őket, már fiatalon a mennyet fogják szolgálni. (Testimonies, IV,  397–398.)

Ne mellőzzük az ifjakat; osztozzanak ők is a munkában és a felelősségben. Hadd érezzék, hogy ők is kivehetik a részüket a másoknak nyújtott segítségből és áldásból. Már a gyermekeket is meg kell tanítani, hogyan tehetnek eleget a szeretet és a könyörület kisebb feladatainak azok irányában, akik kevésbé szerencsések, mint ők. (Testimonies, VI, 435.)

A szülőknek meg kell tanítaniuk gyermekeiket az idő értékére és helyes felhasználására. Tanítsátok meg nekik, hogy az Istennek tiszteletet szerző és az emberiségnek áldást nyújtó cselekedetek azok, amikért érdemes küzdeni. Már e zsenge korban is az Úr misszionáriusai lehetnek. (Christ’s Object Lesson, 345.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

1 megjegyzés: