2022. január 23., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 23 - VASÁRNAP - 1 Mózes 10

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 10 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+10&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+10&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.   Isten a rend Istene. A nemzettségi táblázatok olvasása néha unalmas, de mégis nagyon fontos szerepet tölt be a Bibliában A megváltási tervről beszél, hogy Istennek minden emberrel név szerint terve van. (A Megváltási Terv már a bűnbeesés előtt megvolt.). 

2.   Istennek mindenki fontos. Istennek minden ember számírt, az Ő feljegyzéseiből senki sem hiányozhat. Istennek van egy névsora, amin te is szerepelsz. Egyszer névsorolvasást tart majd az Ő országában és nem hiányozhatsz.

3.   A történelem Istene. A nemzettségi táblázatok, a nevek, a nevek mögött rejlő történetek, az időpontok, a földrajzi meghatározások a Biblia történetiségéről és megbízhatóságáról beszélnek. A bibliai történetek mögött emberek vannak elhelyezve az időben és a térben. Ez mutatja, hogy a Biblia nem kitalált mese, hanem olyan valós történet, amely a történelemben gyökerezik és aminek Isten a része.  

4.   Isten mindent tud. A nevek alapján már előrevetítődik a népek későbbi szerepe, a majdani világtörténelem, ami Isten kezében van. A nevek által jelölt népcsoportok jelentésüknek megfelelően a későbbiekben megelevenednek és beilleszkednek       az isteni ütemtervbe.  

5.   Isten név szerint ismer bennünket. A Bibliában, ha valami ismerte a másik nevét, azt jelentette, hogy hatalma van fölötte, rendelkezik vele, közösségben van vele. Isten ismeri a nevünket, ez azt jelenti, hogy hatalmában vagyunk, rendelkezik fölöttünk és közösségre lép velünk.

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 1/2. fejezet

1/2. fejezet – Isten felhívása a szolgálatra (1. rész)

A világosság és áldás csatornái

Megszentelt csatornáknak kell lennünk, amelyeken keresztül a mennyei élet másokhoz is beáramlik. Az egész gyülekezetet a Szentléleknek kell megeleveníteni és áthatni, megtisztítva és megszilárdítva a szíveket. (Testimonies, IX, 20.)

Jézus valamennyi követőjének van egy munkája, amit a menny misszionáriusaként el kell végezni a családban, a szomszédok között, a városban vagy a kerületben, ahol élnek. Akik Istennek szentelték magukat, azok a világosság csatornái. Az Úr az igazság eszközeinek tette meg őket, akik a világosságot közvetítik a többi embernek. (Testimonies, II, 632.)

A Megváltó munkájának eredménye – ahogy éhesen és fáradtan ott ült a kútnál – szerteágazó volt az áldásokban. Az a lélek, akinek segíteni igyekezett, mások elérésének eszközévé vált, valamint hogy az Üdvözítőhöz vezessen más embereket is. Isten műve mindig ezen az úton haladt előre a Földön. Fényljék a világosságotok, és újabb fények fognak gyulladni. (Gospel Workers, 195.)

Sokan táplálják azt a gondolatot, hogy világosságukkal és tapasztalatukkal egyedül Krisztusnak felelősek, s nem függnek az ő elismert követőitől. Jézus a bűnösök barátja, szíve pedig megindul a nyomorúságukon. Övé minden hatalom mennyen és földön, ugyanakkor tiszteletben tartja azokat az eszközöket, amiket ő rendelt el az emberek megvilágosítására és üdvösségére. A bűnösöket a gyülekezethez irányítja, amit a világ világosságának közvetítőjévé tett. (The Acts of the Apostles, 122.)

Az ősegyházra egy állandóan bővülő munkát bízott az Úr – éspedig az, hogy alapítsák meg a világosság és az áldás központjait mindenütt, ahol őszinte lelkek akarják átadni magukat Krisztus szolgálatának. (The Acts of the Apostles, 90.)

Miként a Nap sugarai a bolygó legtávolabbi részeibe is elhatolnak, Isten terve szerint az evangélium világosságának is el kell jutnia valamennyi lélekhez a Földön. Ha Krisztus gyülekezete beteljesítené Uruk szándékát, világosság ragyogna mindazokra, akik a sötétségben ülnek, és a halál árnyékának földjén járnak. (Thoughts from the Mount of Blessing, 69.)

Minden lélek kiváltsága, hogy élő csatorna legyen, amelyen keresztül Isten kegyelmének kincseit, Krisztus kikutathatatlan gazdagságait közölheti a világgal. Jézus semmi mást nem kíván annyira, mint olyan képviselőket, akik lelkét és jellemét bemutatják a világnak, aminek semmire nincs annyira szüksége, mint az Üdvözítő szeretetének kinyilvánítására az emberiségen keresztül. Az egész menny csatornákra vár, amelyekbe kitöltheti a szent olajat, hogy örömmé és áldássá váljon az emberi szívek számára. (Christ’s Object Lessons, 419.)  

Isten gyülekezetének dicsősége tagjai kegyes életében rejlik: itt lakozik Krisztus hatalma. A menny őszinte gyermekeinek befolyását, meglehet, nem sokra becsülik, de az idők során mindig érezhető lesz, a megjutalmazás napján pedig egészen nyilvánvalóvá válik. Az igaz keresztény állhatatos vallásosságban és rendíthetetlen hitben kisugárzó világossága az élő Üdvözítő hatalmát fogja bizonyítani a világnak. Krisztus a követőiben örök életre buzgó víznek kútfejeként jelenik meg. Jóllehet a világ előtt alig ismertek, Isten az ő kiváltképpen való népének, az üdvösség választott edényeinek ismeri el őket – közvetítő csatornáinak, amelyen keresztül fény árad a világba. (Review and Herald, 1891. március 24.) }  

Gyülekezeti tagok, áradjon ki a világosságotok! Hallatsszon hangotok alázatos imában, a világ mértéktelensége, balgasága és szórakozásai elleni bizonyságtételben, valamint az erre az időre szóló igazság hirdetésében. A hangotok, a befolyásotok, az időtök – ezek mind Istentől való ajándékok, amiket arra kell használni, hogy lelkeket nyerjetek meg Krisztusnak. (Testimonies, IX, 38.)       

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 1. fejezetéhez (január 23-29.).

Jézus egyszer így szólt a tanítványaihoz: „Nem mondalak többé titeket szolgáknak; mert a szolga nem tudja, mit cselekszik az ő ura; titeket pedig barátaimnak mondottalak; mert mindazt, amit az én Atyámtól hallottam, tudtul adtam néktek.” (János 15:15) Ezek a dolgok, amiket Jézus megosztott a tanítványaival, bizonyosan tartalmaznak részleteket a misszióról. Mindent, amit tudnunk kell arról, hogyan váljunk Krisztus tanúivá, már elmondtak nekünk.

Jézus a misszió alapvető miértjét a hogyan elé helyezi. Ha tudjuk miért végezzük a missziót, a misszió hogyanja zökkenőmentesebben jön. A miért miatt tudjuk leküzdeni, bármilyen akadállyal is kerülünk szembe a misszió során.

Az első miért az az, hogy a misszió segít a Krisztushoz hasonló jellem kialakításában. Örömöt érzünk, amikor másokat megnyerünk Jézusnak. A második miért az az, hogy a misszióban való részvétel sürgeti Krisztus eljövetelét, amire mindannyian vágyunk. A harmadik miért az az, hogy a misszió az a környezet, ahol megoszthatom az élettapasztalataimat, felfedvén Istent a személyes tanúbizonyságom által. A negyedik miért az az, hogy a missziót a szeretet hajtja: csak azok, akik értékelik Krisztus tiszta, szent életét, fogják feláldozni a kényelmet és tesznek tanúbizonyságot az életükkel. A végső miértem az az, hogy a misszió segít a hívőknek átértékelni az elsődleges szempontjaikat, miközben a munkájukat és a hivatásukat a tanúságtételüknek rendelik alá. Ezáltal a karrierjük a szolgálatuk része lesz, nem attól különálló.

Raul Lozano

a Linda Vista Egyetem Teológiai Kar Dékánja, Chiapas, Mexico

Fordította Gősi Csaba


2 megjegyzés: