2022. január 30., vasárnap

Higgyetek az Ő prófétáinak - január 30 - VASÁRNAP - 1 Mózes 17

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1Móz 17 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+17&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=gen+17&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak  

 

1.    Isten, aki megtartja ígéretét. Ábrám és Száraj türelmetlensége ellenére Isten tartja magát az Ábrámmal kötött szövetséghez.   

2.    Isten, aki többször is megerősíti ígéretét. Első ígéret (12:7), megismételt ígéret (13:14-15), második ígéret (15:5), harmadik ígéret (17:16). Nem Istennek van szüksége az ígéret megismétlésére, hanem nekünk embereknek, akikben elhalványul az ígéret, vagy el is feledkezünk róla. Isten bennünket is gyakran emlékezet ígéreteire, hogy a benne való hítünk, vele való közösségünk és bizalmunk erősödjön.

3.    Isten, aki találó nevet ad Izsáknak. Nevének jelentése nevetés. Szülei, amikor gyermeküket nevén szólították, mindig emlékeztek arra, hogy kinevették Isten, pedig Isten nagyon komolyan gondolta, amit nekik mondott. De jelzi a szülők örömét is, hogy idős korukra Isten csodát tett velük, és felszabadította őket annak terhe alól, hogy emberi megoldásokat keressenek az örökös megoldására.   

4.    Az új nevet adó Isten. Ábrámnak és Szárajnak is megváltoztatja a nevét, amivel jelzi, hogy ők tőle függnek és azt is, hogy jellemükben és betöltött szerepükben is változás történt. Ábrahám = sokaság atyja és Sára = úrnő. Isten nekünk is új nevet ígér, amely tükrözni fogja az Istenhez való örök viszonyulásunkat.

5.    A megbocsátó Isten. A nevek megváltoztatásával Isten azt is üzeni, hogy megbocsátotta bűneiket és gyengeségeiket. A régi nevük feledésbe merülésével bűneik is eltöröltetnek még az emlékezetből is.

6.    Isten, aki szövetségének megerősítésére külső jeleket ad. Ebben a történetben a körülmetélés, de gondolhatunk a szivárványra, a szombatra, a keresztségre.

7.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, akinek ígéretei minden képzeletünket felülmúlják; akinek nincs vége a türelmének, aki megért, aki javunkat akarja, aki beszédbe elegyedik az emberrel      

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 2. fejezet

2. fejezet – Felhívás az ifjakhoz (1. rész)

Isteni elhívás

Az Úr jelölte ki az ifjakat arra, hogy az ő segítő kezei legyenek. (Testimonies, VII, 64.)

A munkásoknak egy ilyen seregével, mint amilyent a megfelelően kiképzett ifjakkal állíthatnánk csatasorba, milyen gyorsan eljuthatna a világ minden részére a megfeszített, feltámadt és hamarosan visszatérő Üdvözítő üzenete! (Education, 271.)

Rendelkezünk az ifjak egész seregével, akik sokat végezhetnek el, ha helyesen irányítjuk és bátorítjuk őket. Azt akarjuk, hogy gyermekeink higgyenek az igazságban és Istentől áldottak legyenek. Azt akarjuk, hogy jól elgondolt tervek szerint vállaljanak részt más fiatalok segítésében. Részesüljenek mindnyájan olyan kiképzésben, ami által helyesen képviselhetik az igazságot, megindokolva a bennük levő reménységet, tiszteletet szerezve Istennek a munka minden ágában, amire kiképezték őket. (General Conference Bulletin, V/2, 24. [1893. január 29–30.])

Fiatalok a gyülekezeti munkában

Jól szervezett és jól képzett ifjúi adottságokra van szükség a gyülekezeteinkben. Az ifjúságnak kezdenie kell valamit túláradó energiáival. Ha ezeket az energiákat nem terelik a helyes csatornák felé, a fiatalok olyan módon fogják használni, amivel kárt okoznak a lelki életükben, és rosszat tesznek azokkal is, akikkel barátkoznak. (Gospel Workers, 211.)

Amikor az ifjak átadják a szívüket Istennek, az irántuk való felelősségünk nem szűnik meg. Érdeklődést kell mutatniuk az Úr műve iránt, és meg kell látniuk, hogy a menny elvárja tőlük azt a munkát, amivel előbbre mozdíthatják az ügyet. Nem elég mutatni, milyen sok az elvégzendő feladat és ösztökélni az ifjakat, hogy vegyék ki a részüket benne. Meg kell tanítani őket, hogyan munkálkodjanak a Mesterért. Képezni, fegyelmezni, gyakoroltatni kell őket a Krisztusért való lélekmentés legjobb módszereiben. Tanítsátok meg nekik, hogy próbáljanak nyugodt és egyszerű módon segíteni barátaikon. A misszionáriusi tevékenység különböző ágait, amikből kivehetik a részüket, módszeresen meg kell tervezni, és részesüljenek oktatásban és segítségben is. Így fogják elsajátítani, hogyan dolgozhatnak Istennek. (Gospel Workers, 210.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.17/

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyvének 2. fejezetéhez (január 30 – február 5.).

Ellen White-nak a fiatalsághoz intézett, az evangelizációra és a szolgálatra szóló felhívása e fejezetben kellemesen megborzongatja a lelkemet! Az egész pályafutásom során ifjúsági szolgálatot teljesítettem, különböző tisztségeket töltöttem be, mint például unió ifjúsági igazgató, ahol stratégiákat fejlesztettem ki és erőforrásokat rendeltem hozzá, hogy a fiatalság jobban megértse Ellen White üzeneteinek értékét, ifjúsági irodalmi evangelizációs programokat vezettem, bibliaórákat tartottam és ifjúsági lelkészként szolgáltam. Ezen szolgálatok során gyakran észrevettem, hogy a fiatalságot túlzottan szórakoztatjuk és nem adunk elég kihívást nekik. Ez a fejezet segít megérteni a szent kötelezettségeket, amelyeket Isten adna ma rajtunk keresztül a fiatalságnak.

Ugyanakkor a sikeres lelki vezetéshez a fiataloknak szüksége van alapos képzésre, mentorálásra és tanítványságra. Lehetőségeket kell teremtenünk nekik, hogy szolgáljanak, hívjuk meg őket egyénenként, hogy vállaljanak vezetői feladatokat, erősítsük meg őket a képességeikben, majd óvatosan, türelmesen tanítsuk meg őket, hogyan végezzék a kötelezettségeiket. Ez időt, erőfeszítést, türelmet, állhatatosságot és szeretetet igényel a szülők, tanárok és egyházi vezetők részéről.

A fiatalság és a fiatal felnőttek figyelmét ma elvonja a világ, amely a kárhozat felé tart, és a gonosz, azáltal, hogy csillogó kísértéseket villant fel. Abszolút szükségszerű, hogy sokkal jobban érdeklődjünk az egyház fiataljai iránt, mint a múltban. Az Úr erőt, együttérzést és módot ad nekünk majd, hogy együttműködjünk a fiatalokkal, amennyiben őszinte hittel imádkozunk ezért.

Cindy Tutsch

Nyugalmazott igazgatóhelyettes, Ellen G. White Hagyaték

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: