2022. május 31., kedd

Higgyetek az Ő prófétáinak - május 31 - KEDD - 4 Mózes 21

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 4Móz 21 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2021&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=4%20M%C3%B3zes%2021&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Istennek van megoldása a kígyóméregre. Miután Edom nem engedte át Izraelt az országán, nem volt más megoldás, mint megkerülni őket. Ehhez dél irányba kellett fordulni, azaz vissza a sivatagba. Nem csoda, hogy elfogyott a nép türelme. Arra számítottak, hogy lassan elérik az ígéret földjének határát, amikor abba az irányba kellett fordulni, ahonnan jöttek és ahelyett, hogy közeledtek volna az ígéret földjéhez, egyre távolabb kerültek. Ezért újra a zúgolódást választották. Isten mérges kígyókat küldött, amelyek mérge halálos volt. Amikor bevallották, hogy vétkeztek Isten ellen és kérték Mózest, hogy imádkozzon érettük, az Úr azt mondta, hogy készítsen egy rézkígyót, tűzze póznára és aki rátekint, életben marad. Bennünket is megmart a „kígyó” és lázadásunk miatt a halál várna ránk, de Isten felemelte a Fiát a keresztfára, hogy aki hittel rátekint, üdvözüljön. Hála Istennek, hogy van gyógyszere a kígyó halálos mérgére, Jézus Krisztus a mi Megváltónk.   

2.    Isten tovább is vezeti népét a sivatagban és gondoskodik róluk.  Ez a fejezet feljegyzi Izrael vándorlásának egyes állomásait, hogy bemutassa, Isten a nehézségek ellenére is vezeti népét, gondoskodik róluk, hogy legyen erejük és reménységük az út hátralevő részéhez.

3.    Isten újabb bizonyítékokat ad arra nézve, hogy beviszi őket Kánaánba. 40 évvel korábban a nép nem tudott bízni Istenben, hogy képes nekik adni Kánaán földjét, 40 év után pedig Mózes és Áron adnak okot a népnek a kételkedésre (a sziklánál), de Isten azzal, hogy győzelmet ad nekik néhány nép felett és a nép egy része le is telepedhet a Jordántól keletre eső területen, erősíti bizalmukat, hogy nekik tudja adni Kánaánt.         

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben, aki népével van harcaiban; aki tapasztalatokat, hogy a hitet és bizalmat erősítse; akihez oda lehet fordulni minden helyzetben; akinek végső megoldása van a bűn és lázadás problémájára; aki be tudja vinni népét az ígéret földjére.            

Olvasmány – E.G. White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT 17. fejezet

17. fejezet – Keresztény segítő munka (3. rész)

Hozzájárulás – 2. rész

A nélkülözők, az elnyomottak, a szenvedők, a lecsúszottak összegyűjtése az a munka, amelyből minden gyülekezetnek, amely hisz az erre az időre szóló igazságban, már régóta ki kellene vennie a részét. Az irgalmas szamaritánus gyengéd szánakozását kell tanúsítanunk, amikor kielégítjük a testi szükségleteket, amikor enni adunk az éhezőknek, és befogadjuk otthonunkba a lakásukból kivetett szegényeket, naponta megnyerve Istentől a kegyelmet és az erőt, amely képessé tesz bennünket arra, hogy lenyúljunk az emberi nyomorúság teljes mélységeibe, és támogassuk azokat, akik sehogy sem tudnak segíteni magukon. E munkát végezve kedvező alkalom nyílik számunkra arra, hogy előtérbe állítsuk Krisztust, a megfeszítettet. (Testimonies, VI, 276.)

Sokan teszik fel a kérdést, miért oly élettelenek imáik, miért olyan gyenge és ingadozó a hitük, keresztény tapasztalataik pedig miért homályosak és bizonytalanok. „Hát nem böjtöltünk – mondják –, és jártunk gyászban a Seregek Ura előtt?”  Ézsaiás 58. fejezetében Krisztus megmutatta, hogyan változtathatunk ezen az állapoton… (6–7. vers) Ez az a recept, amit Isten a félénk, kételkedő, remegő lélek számára felírt. Az Úr előtt gyászos arccal járó emberek serkenjenek fel, és segítsenek valakin, akinek erre szüksége van. (Testimonies, VI, 266.)

A menny az elesettek felemelésében, a csüggedő szívűek megvigasztalásában dicsőül meg. Valahol Jézus ott lakozik az emberi szívekben, hasonló módon jelenti ki magát. Ahol cselekszik, a Megváltó vallásából áldás árad ki. Ahol munkálkodik, ott világosság honol. (Christ’s Object Lessons, 386.)

A szareptai özvegy megosztotta Illéssel, ami kevese volt, amiért az ő és a fia élete megtartatott. Azonképpen mindenkinek, aki a próba és szükség idején együttérzést tanúsít és segítséget nyújt a nagyobb szükséget szenvedőknek, Isten hatalmas áldást ígért. Ő nem változott meg. Hatalma nem kisebb, mint volt Illés idejében. (Prophets and Kings, 131–132.)

Krisztus önzetlen szolgálat által kinyilvánított szeretete hathatósabb lesz a gonosztevő megjavításában, mint a pallos vagy a bíróság. Ezek szükségesek a törvényszegők rettegtetésére, azonban a szeretetteljes misszionárius többre juthat amazoknál. A korholásra megkeményedő szív meglágyul az Üdvözítő szeretetének hatására. (The Ministry of Healing, 106.)

https://white-konyvtar.hu/fejezet/KSz/felfedezesek/1925/13.1275/

 

Olvasmány Ellen White KERESZTÉNY SZOLGÁLAT című könyve 17. fejezetéhez (május 29 – június 4.).

Ezekben az utolsó napokban csúcsot ér el a büszkeség és az önzés, ezért még mindig fontos mások szolgálata, éppúgy, ahogy Jézus tette. Manapság sokan vágynak közelebbi kapcsolatra Jézussal, és néhányan úgy érzik, hogy ha azokon a helyeken járhatnának, ahol Krisztus megfordult a földön, az sokat számítana, és nagy hatással lenne az életükre. De a kérdés, amit fel kell tennünk magunknak, a következő: Ha meglátogatjuk Názáretet vagy Betániát, rögtön közelebbi kapcsolatba kerülünk Jézussal? A válasz: nem.

Manapság Jézus azt akarja, hogy úgy éljünk, mint Ő, nem úgy, hogy elmegyünk azokra a helyekre, ahol ő járt, hanem úgy, hogy azokat a dolgokat tesszük, amiket Ő tett: gyógyítjuk a betegeket, meglátogatjuk a szegényeket, törődünk az idősekkel és gondoskodunk a szükséget szenvedőkről. Jézus cselekedetei, amelyet Ő vezet és irányít, lehetővé teszik számunkra, hogy egyre jobban érezzük a jelenlétét.

A módszer, amelyet „egyedül Krisztus módszerének” hívunk, ajtókat fog kinyitni nekünk, olyan helyekre, amelyek korábban elérhetetlenek voltak. Jézus mindenkit el akar érni, akinek segítségre van szüksége: akiket még nem értek el és a hátrányos helyzetűeket, azért, hogy ők is megtapasztalhassák Urunk, Megváltónknak a szeretetét.

Minden jó cselekedetnek, minden kedves tettnek, minden szeretetteli, igazsággal és könyörületességgel teli érintésnek Jézustól kell erednie. Ő meg fogja áldani a népét, ha az Ő művét építik, és így felemelhető lesz, mint Világosság ebben a sötét világban.

Miriga Michael

Uganda, jelenleg a Hartland Főiskolán tanul,

Virginia, USA.

Fordította Gősi Csaba

2 megjegyzés: