2022. október 1., szombat

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 1 - SZOMBAT - 1 Sámuel 25

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 1 Sámuel 25 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2025&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=1%20S%C3%A1muel%2025&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten ismét tanítja Dávidot. Sámuel halála után Dávid egy biztonságosabb helyre, Hárán pusztájába bujdokolt. Embereivel   Káleb leszármazottjának, Nábálnak   a nyájait védte a rablóbandáktól. Egy alkalommal segítséget kértek tőle ínségük enyhítésére. Dávidot annyira megrendítette Nábál arcátlansága, mérhetetlen hálátlansága, hogy embereivel a Nábállal való leszámolásra készülődött. Az a Dávid, akinek a bosszú Saullal kapcsolatban eszébe sem jutott, most elvesztette türelmét, dühe elvakította, átengedte magát indulatainak, elfeledkezett arról, hogy Istenéhez forduljon. Hogy indulatai felhevülésének teret adott, annak oka valószínű lelkének érzékeny állapota is lehetett, a szeretett Sámuel elvesztése miatt.

2.    Isten választottja védelmére embereket használ fel. Dávid olyan sokszor kimutatta már Isten iránti hűségét, mert az Úr is hűséges volt hozzá és érte mindent megtett. Isten felhasználta Nábál egyik szolgáját, hogy Abigailnak jelentse férje durvaságát és felhívja figyelmét az ebből adódó veszedelemre. De Isten felhasználta Abigailt is, aki tudta, hogy mit kell tennie, és aki azonnal a tettek mezejére lépett. Isten rendkívüli bölcsességet adott Abigailnak, ami elgondolkoztatta és terve megváltoztatására bírta Dávidot. Istennek mindenig megvannak az emberei, akik indítására akcióba lépnek.

3.    Akikben Isten Lelke él, egymásra találnak. Azért sikerült Abigailnak Dávid haragját lecsillapítani, mert mindkettőjükben Isten Lelke lakozott. Amikor elkezdtek egymással beszélgetni, azonnal érezni lehetett az egymásra találást, amiből nemsokára házasság is lett.      

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    aki tudja, hogy az Ő gyermekei nem hibátlanok, de aki Hozzá fordul, mindig segítséget kap

b.    aki egyik emberen a másik által segít

c.    aki le tudta fékezni Dávid éktelen haragját

d.    aki a legrosszabból is jót tud kihozni

e.    akinél az összezavarodott dolgok kisimulnak

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 15. fejezet

15. fejezet – Ez a hit általi megigazulás (1. rész)

A bűnös újra vétkezhet, de emiatt nem esik ki a kegyelemből. Egyetlen reménye azonban az, ha bűnbánattal, és az Úr Jézus Krisztusba vetett hittel fordul Istenhez. Az Atya előjoga az, hogy megbocsássa törvényszegéseinket és bűneinket, mert Krisztus magára vette vétkünket, és felmentett a büntetés alól, nekünk tulajdonítva saját igazságát. Az Ő áldozata teljes mértékben kielégíti az igazság követelményeit.

A megigazítás a kárhoztatás ellentéte. Isten határtalan kegyelmet gyakorol azok iránt, akik egyáltalán nem érdemlik meg ezt. Megbocsátja törvényszegéseinket és bűneinket Jézus érdemeiért, aki engesztelő áldozat lett a mi vétkeinkért. A törvényszegésben vétkes Krisztusba vetett hit által elnyeri Isten kegyelmét, és az örök élet erőteljes reménységét.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: