2022. október 12., szerda

Higgyetek az Ő prófétáinak - október 12 - SZERDA - 2 Sámuel 5

Itt találod az összes felolvasást: http://higgyetekazoprofetainak.blogspot.hu/

Te milyennek látod azt az Istent, Akit 2 Sámuel 5 bemutat?

A fejezetet itt olvashatod el a Bibliából:

Károli Gáspár fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%205&version=KAR

Új protestáns fordítás:

https://www.biblegateway.com/passage/?search=2%20S%C3%A1muel%205&version=NT-HU

(A következő pontokban azt találod, ahogy a szerző meglátta Istent ebben a fejezetben. Kommentben leírhatod, hogy te milyen Istent fedeztél fel ebben a fejezetben. Ha e-mailben kaptad meg az olvasmányokat, akkor válaszlevélben írhatod meg gondolataidat vagy kommentet írhatsz ide: https://www.facebook.com/higgyetekazoprofetainak 

 

1.    Isten Izrael egységével kapcsolatos terve kibontakozik. Végre elérkezik a megígért idő, amikor Izrael törzsei Dávidhoz csatlakoznak és egységes népet alkotnak. Izrael törzsei bevallották, hogy tudtak arról, Isten Dávidnak ígérte az egységes Izraelt, ismerték Dávidot, volt közös tapasztalatuk, amikor Dávid még üldöztetése előtt vezette Izrael seregeit és Isten segítségével győzelmet aratott velük. Kérdés: Ha mindezt tudták, miért várakoztak ennyit, miért harcoltak éveken át testvéreikkel?  

2.    Isten Dávidnak és Izraelnek adja Jeruzsálemet. Izrael nemcsak egy fővárost kap Jeruzsálemben, hanem egy jövendölést és ígéretet is. Jeruzsálem, a béke városa lesz Isten uralmának és hatalmának a szimbóluma, az eljövendő örök ország fővárosa is.

3.    Isten és Dávid elkezdik a szabadítás szolgálatát. Most, hogy Dávid egész Izrael uralkodója lesz, elkezdheti Isten segítségével megszabadítani Izraelt a filiszteusoktól. Amit Saul abbahagyott, amibe Saul belebukott, Dávidnak kell folytatni, megszabadítani Izraelt. Saul hitetlensége és Isten elleni lázadása miatt Izrael éveken át szenvedett a filiszteusoktól, de most színre lép az Isten szíve szerint való ember, aki azt teszi, amire őt az Isten elhívta.

4.    Ezen kívül egy olyan Istent is látunk ebben a fejezetben,

a.    akinek akarata mindig érvényesül, de erőszakkal senkit nem kényszerít annak teljesítésére

b.    aki a maga menetrendje szerint emeli királyi trónra Dávidot

c.    aki háromszorosan megerősíti Dávid királlyá kenetését

d.    akinek Dávid a trónját köszönhette – az Úr erősítette meg őt a királyságban

Olvasmány – E.G. White HIT ÉS CSELEKEDETEK 18. fejezet

18. fejezet – (4. rész)

A törvény áthágóinak sorsa

János látta azok sorsát, akik a törvényszegés útját választották: “A föld királyai, a fejedelmek és a vezérek, a gazdagok és a hatalmasok, a szolgák és a szabadok mind elrejtőztek a barlangokban és a hegyek szikláiban, és így szóltak a hegyekhez és a sziklákhoz: “Essetek ránk, és rejtsetek el minket a királyi trónuson ülő arca elől, és a Bárány haragja elől, mert eljött az ő haragjuk nagy napja, és ki állhat meg?” (Jel 6,15-17).

Szörnyű sors vár a bűnösre, és ezért fontos tudnunk azt, hogy mi a bűn, hogy ki tudjunk szabadulni annak hatalmából. János apostol ezt mondja: “Aki bűnt cselekszik, törvényszegést követ el, mert a bűn törvényszegés” (1Jn 3,4). Íme a bűn valódi meghatározása: “a bűn törvényszegés”. Milyen gyakran sürgetik arra a bűnöst, hogy hagyja el a bűnt, de vajon a hírnök, aki Krisztushoz akarja vezetni Őt, világosan megmutatja-e neki az utat? Világosan rámutatott-e arra a tényre, hogy “a bűn törvényszegés”, s hogy meg kell térnie, és fel kell hagynia Isten parancsolatainak áthágásával?

Isten nem változtathatta meg szent törvényének egyetlen jottáját vagy pontocskáját sem, hogy az igazodjon az ember bukott állapotához, mert ez kétségbe vonta volna azt, hogy Isten bölcsen alkotta meg a törvényt, mellyel kormányozni akarta a mennyet és a földet. De Isten odaadta egyszülött Fiát, hogy az ember Helyettese és Kezese legyen, elszenvedje azt a büntetést, melyet a bűnös érdemelt volna, és a megtérő bűnösnek tulajdonítsa az Ő tökéletes igazságát. Krisztus lett a bűntelen áldozat a bukott emberiségért, s így lettek ők reménykedő foglyok, akik – bár megtörték az Ő szent törvényét – a megtérés és a Krisztusba, mint Helyettesükbe, Kezesükbe és igazságukba vetett hit által visszatérhetnek Isten iránti hűségükhöz, és az Ő szent törvénye iránti engedelmességhez.

Forrás: Hit, remény, cselekvő szeretet – Heted7világ Kiadó, 2001

2 megjegyzés: